21 Ekim 2010 Perşembe

Tavuklu Bamya, Dondurucuda Bamya Saklama ve Yaşasın Bamya!



Reklamlara sinirim yine bugünlerde. Çilekli yağ! Biziimkiler duyunca:

- Iğğyyy dediler,

- Çilekli yağ da olur mu?

Oluyor işte, anneler yavrularına halis tereyağ yerine yedirince, alıcı bulunca demek ki oluyor.

Yoğurtçu amca öyle bir tereyağ getirmiş ki, ekmeksiz kaşıklıyorum arada, dayanamıyorum. Üzerine yazdan hazır reçellerim var, balımız var sürmeye. Onların çilekli yağlarına ihtiyacım yok.

İki sevimli çocuk teoriler üretiyor sonra, çilek perisi çilekleri toplamış da, şöyle olmuş da böyle olmuş da...

Yedikleri her şey illa ki tatlı olacak çocukların. Ekşi ve tuzluya yanaşmıyor bebeler. Daha minikken, biberonlarına doldurulmuş, ballı şekerli sütlere alıştırılıyorlar. Biberon denen şey bizim evde yer bulamadı şükür, ağızlarına almadılar. Derdim biberon değil ya, konu dağılıyor. Derdim ev yoğurdunun tadını bilmeyen, süzme yoğurtla yapılmış, güzelim ekşimen ayranı içmeyen, sütünü ille de çilekli, muzlu, çikolatalı içen çocuklar. Öyle ki içtikleri çorbaya limon bile sıkamıyorsunuz. Yapay aromalara alışkın, yapay damaklar.

İş anne ve babalarda bitiyor. Daha yemek yemeye başladıkları vakitlerde alıştırmaz, sadece tatlı verirsek sonrasında tuzluya yüz vermeyen çocuklar çıkar ortaya. Bizim çocukların arkadaşları misafir geldiklerinde çekiyorum en çok bu sıkıntıyı. Önlerine koyduğun yemeği yemeyip, bir ton bahane koyduklarında ortaya, canım sıkılıyor. Kala kala elimde ya patates kızartması, ya makarna kalıyor. Henüz önlerine koyduğum ayranı içenine denk gelmedim ne yazık ki.

Oysa kurabiyelerini de yeseler, mantıyı da, çikolata da yeseler, bamya da. Mesela bizim kız gibi, mutfağa girip kokusunu aldıklarında şöyle deseler:

-Yaşasın, bamya!

Ben bamyayı tavuk etiyle yaparım hep. Kıymalı, etli ya da zeytinyağlısından daha çok seviyoruz. Öyle sümüklenmez de, dondurucuya mutlaka atılır her yıl. Bu yıl altı kilo attım, çiçek bamya bulamasak da. Dondurucuya atma kurallarını da anlatayım: tepelerini güzelce ayıkladığınız bamyaları sirke, tuz ve limon ilavesiyle on onbeş dakika bekletin. Büyükçe bir tencereye kaynar su koyun, bolca limon sıkın. Bamyaları kaynar suya atıp, üç dört dakika suda tutun. Sonra delikli bir kepçe ile sudan çıkarıp genişçe bir tepsiye alın. Soğuyan bamyalara tekrar limon sıkın, bir pişirimlik porsiyonlar halinde poşetlere koyup dondurucuya kaldırın. Kışın çıkardığınızda çözülmesini beklemeden pişirin yalnız.

Malzemeler:

  • 250 gr tavuk eti (dilediğiniz yerinden)
  • 1/2 kg bamya
  • Üç yemek kaşığı zeytinyağı
  • İki yemek kaşığı salça
  • 1 orta boy kurusoğan
  • 1 tatlı kaşığı un
  • Limon
  • Tuz
  • Su

Hazırlama:

Tencereye yağı alıp biraz kızmasını bekleyin.

Kızgın yağa tavuk etlerini atıp rengi değişip kabuk bağlayana kadar çevirin, altını kısıp kapağını kapatın.

Tavuk etleri suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin.

Yemeklik doğranmış soğanları ekleyip sararana kadar kavurun.

Salçayı ekleyip tekrar kavurun, ununu ekleyip şöyle bir çevirip sıcak su dökün.

Su kaynar kaynamaz limon sıkın, bamyaları atın tencereye. Suyu bamyaların hizasını iki parmak kadar geçmiş olmalı.

( Kaynar suya atmak, bir de limon sıkmak bamyaların sümüklenmesini engeller. )

Tuzunu ayarlayıp, ortadan az ateşte kapağı kapalı olarak bamyalar ve etler yumuşayana kadar pişirin.




32 yorum:

Saglıklımutfak dedi ki...

Bamya yerken keyfi çıkarılır. doğru ellerde doğru pişirme ile lezizdir. harika olmuş canım ellerine sağlık bayılırım.Reklamlara gelince haklısın ne çıkaracaklarını ne yapacaklarını şaşırdılar. ama doğru alan kesim var ki satılıyor. bize göre değil. sevgiler

rrh dedi ki...

Narincem , 1 haftayı geçkindir uğrayamadım sana .Ne çok özlemişim anlatım tarzını yemeklerini:) Yapay yiyecekler hakkında bir blog postu yazmanın vakti geldi sanırım artık. Okulda öğrencilerimin elindede aynı şekilde ekmek arası doldurulmuş patates kızartmaları, jelibonlar, cips çikolata vs . İleriyi merak ediyorum gerçekten.Restorantlarımızdan çorba kültürü kalkar da yerini bir koca kase patates kızartması ile başlayan açılışlar alırsa vay halimize .Şimdi de farksızmı ? Hayır ama biraz daha yavaştan gidiyoruz.

yemekbiraşk dedi ki...

hazır olan her şeye karşıyım mümkün mertebe de kullanmam sizinle hem fikirim :)
mevsiminde bizdede çok pişer sadece benim için :)
sevgiler

fuat gencal dedi ki...

Hayırlı günler, ellerinize, emeğinize sağlık. Bamya şifa dolu olmuş. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

Saygılarımla.

Sütüme Sarelleme Karışma!!! dedi ki...

halbuki tatlı hücreler için o kadar zararlı ki.. Neyse bilen biliyor kötü şeylerden bahsetmeyeyim! Bamya usta elden çıkarsa tadından yenmez! Bir de kalemtraşını icat etse ya Japonlar:) Daha çok yeriz...

Unknown dedi ki...

Canımmm bamyaya bayılırım ama evde
benden başka yiyen yok.Tavukla enfes olmuş ellerine sağlık öpüyo
rum.

umutluhayat dedi ki...

ellerine sağlık canım ağız tadıyla afiyetle tüketin kışhazırlıklarını.bamya benim ensevdiğim sebzedir.bayılırm yanındada şöyle şehriyeli bir pilavla tadına doyum olmaz.
hazır ürünler konusunda ise çok haklısn.aldı başını gidiyor.cacığın bile hazırını çıkardılar.pes doğrusu.herşeyin en sağlıklısı evde yapılanı.sevbgiler.

nesrin dedi ki...

Kabahat bizde de biraz kekler, pastalar yapip cocuklari alistiriyoruz. Ama bizde en azindan yemekden sonra böyle seyler yenir. Bamya beni biraz yoruyor, üseniyorum ama özel bir yemek oldugu kesin. Sevgiler....

kalpkurabiye dedi ki...

ablacım çilekli yağı bir kez kullandım o da bir kurabiyede yenilesi birşey değil:))
heleki biliyorsun bizde senin o kaşıkladığın tereyağlardan ev yapımı yoğurtlardan reçellerden var :) ayranı bol tüketiriz annemde gerim gerim gerilir:))
sağlıklı çocuklar yetiştirdi:)
haklısın iş anne babalarda bitiyor..
anne ve babaları tarafından çeşitli bahanelerle marketlerdeki envai çeşit mamalara, sonra keklere, hazır meyve sularına alışan/alıştırılan çocuklar yapay damaklı ve yapay zevkli dediğin gibi:))
allah izin verirde bir gün annelik duygusunu tadarsam çok özel planlarım var daha şimdiden el lezzeti tatmalı çocuklar, yere düşüp dizleri kanamalı, ev yapımı yoğurtları kaşıklamalı, amyayı görünce "yaşasın" demeli..
pencereme tuttuğun ışık için minnettarım..
sevgilerimle..
hastayım öpücük yok:))

Aylin TÜRKŞEN AYSEL dedi ki...

Evet ya çocukları bamya, enginar, bakla, kereviz ve pırasa ya alıştırmalı, katılıyorum.

Zehra Gürgen dedi ki...

Necla tam yarama parmak bastın.Reklamlarda böyle aptal şeyleri görünce Derin soruyo" doğru mu anne?" benim klasik yanıtım "uyduruk" şimdi kızımda hemen anlyor "anne bak yine uyduruk kandırmaca yapmışlar" ama sorumluluk bizde çocuğumuza çalışsakta zorda olsa sağlıklı beslenmeyi öğretmeliyiz bu da bizim sağlıklı ile sağlıksızı ayırd etmemize bağlı.Zeytinyağ ve teryağ varken margarini eve sokmak, ama istiyor bahanesine sığınıp abur cuburu dayamakla ebeveyn alunmuyor.patron biziz.biz öğretiyoruz sen yeme çocukta yemez. bizede kızımın arkadaşları gelince yemek sorun.Dediğin gibi çorba içemezler,sebze asla..ver makarnayı,ketçap mayonez..hazır gıda..
bamyayı unutmayayım, hastasıyım hastaaaaa

lezzet sarayı dedi ki...

ağzına sağlık nede güzel söylemişsin haklısın çocuklar yapay aromalara daha çok alışıyor .
bu arada bamya süper görünüyor.

YeMeK vAkTi dedi ki...

Ellerine sağlık narinim bamyayı çok severim.Bizim buranında bamyası meşhur diyemi bilemiyorum ama bayılıyorum

Hülya dedi ki...

Aaah ah ben çok dertliyim bu konuda...
Bebekliğinden bu yana yemek seçmeyen bir çocuk yetiştirmeye çalışsam da başarılı olamadım maalesef...
Sen ne kadar abur cuburu eve almıyorum dersen de biraz büyüdüklerinde öyle ya da böyle keşfediyorlar.

Ben hatamı şimdi anlıyorum..Yemek seçme konusunda fazla hassas davrandım oğlum bu konuya çok önem verdiğimi sezdi ve ben üstüne düştükçe o kaçtı..
Şimdi mi? Her geçen gün düzeleceğine yemediği şey sayısı artıyor.
13 yaşına yaklaştı...Ve ben çok üzülüyorum..
Sevgiler

İnci Yemek dedi ki...

Neclacım bamya bizim evde çok sevilir oğlan dışında:)çocuklara her sebzeyi sevdirmek zor oluyor aslında,sanayi yemelerine mümkün mertebe karşıyım ben de çok da güzel yazmışsın.
Doğal ürünler konusunda blog sayesinde model olmaya çalışıyorum
işallah başarılı olurum.Bu konuda
şanslıyım benim çocukların çocukluk dönemlerinde bu kadar gıda sanayisi ve cazip reklamları yoktu:)küçük çocukları olanların işleri gerçekten zor bu dönemlerde evde siz sakınsanız çouk arkadaşında görüyor veya dinliyor isteğinin önüne nasıl geçilir nasıl mücadele edilir:)kolaylıklar dilerim bu konuda herkese..
Dondurulmuş bamya hazırlıkların değişik bir tarz olmuş canım deneyeceğim ayrıca tavuklu bamya
listemde duruyor kaç defa yerler mi acaba demekten döndü:) sen tamamdır demişsen mutlaka deneyeceğim:)çok öpüyorum..

made in funda dedi ki...

bak tavuklu ne yedim ne denedim.ama en kısa zamanda denenmeli bence.ellerine sağlık canım..buralardayım yine ben...sevgiler...

Açalya dedi ki...

Çocuk beslenmesi hakkında yazdıklarına sonuna kadar katılıyorum.

Tavuklu bamya kesinlikle yapmalıyım, bamyayı çok severiz ailecek ve bu şekilde hiç denememiştim.

Saklama yöntemi için de teşekkürler.

www.sendepisir.com dedi ki...

Bende yazın Çandarlı'dan aldığım bamyaları derin dondurucum için hazırlarım. Tavuklusunu da seviyoruz, ellerine sağlık..
www.sendepisir.com / Nilgün

mine dedi ki...

dondurucuya mutlaka koyuyorum bamya bağırsaklar için de çok yararlı
bambayı hiç tavuklu yapmamıştım teşekkürler canım ellerine sağlık

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Necla ablacım inanır mısın en sevdiğim yemek listesinde ilk beştedir bamya:)..Hatta pırasa da aynı konumdadır benim damak zevkimde.
Çoğu insanın yanına yanaşmadığı böyle sebzeleri bu denli sevmemin nedeni senin anlattığın şekilde, annemin biz çok küçükken bizi her türlü yemeğe alıştırmasıdır.
Hayatımızın hiçbir evresinde yemek seçiciliği nedir bilmedik abimle ben.
Çok önemli bir konuya değinmişsin bu yazında. Şimdiki nesli görüyorum da severek yedikleri yemek çeşidi bir elin parmaklarını geçmiyor, çok üzücü..
Necla ablacım açıkçası ben bamyayı dondurma tekniğini bilmiyordum. Bu tarif benim için çok faydalı olacak:). Paylaşımın için teşekkürler..
Ellerine sağlık..
Güzel bir haftasonu diliyorum:).
Sevgilerimle..
aslı

yeşim dedi ki...

benim büyük kızım çok sever tavuklu bamyayı...geldimi ilk gün mutlaka pişiririm...özledim kızımı...ellerine sağlık narinim nefis pişirmişsin.afiyet olsun sizlere canım.öpüyorum çok...

Sevil Şahin dedi ki...

Narinim demekki senin kızda benim kızım gibi bamya düşkünü
Şükürler olsun kızım ev yemeklerini yer hatta çoğu çocugun yemeği pastırmalı yumurtayı bana bana yer .
Evde bende hazır yoğurtlar yerine pekmezlki veya ev yapımı reçelli yogurt veriyorum.Tabi dedemizin gelirken sevinsin diye aldığı yapay yogurtları saymassak ..
Keşke bende evdeyoğurt yapabilsem diyorum.
Sonra sütü nereden alıcam paket sütler çok mu iyi hayır
şişe süt diyorum ee her bakkalda yok ne saçma demi
mecbur normal bakkal yoğurduna kalıyoruz
Çilekli yağ ise kızımda isteyip duruyor çilek hastasıdır da kendisi :))
Allahtan bizim markette yok :))

Bamyan süper olmuş tatlım afiyet bal olsun
sevgiler

evatolyesi dedi ki...

Ne güzel anlatmışsınız tebessümle okudum:) Bamya da güzel görünüyor afiyet olsun
İyi hafta sonları

Tijen dedi ki...

İyice abarttılar bu reklam işini. Ürün işini de tabii. Necla'cığım biz yine kendi güzel yoğurtlarımıza, mis gibi halis tereyağlarımıza, sızma zeytinyağlarımıza verelim kendimizi.

Cafe Pepela dedi ki...

Yaşasın Aşkına! ;)
Yine mi bamya demem asla,nerede bamya yok mu bamya ? :)
Bayılıyorum,kızıma da yedirmeye çalışıyorum ve yazdıklarına da gönülden katıklıyorum tatlı komşucuğum..
Beslenme tipinin temelini biz ebeveynler şekillendiriyoruz aslında.Neye alıştırırsak doğal olarak onu talep ediyorlar..
Şimdilik yeme konusunda pek sıkıntı çekmiyoruz,böyle devam eder inşallah.
Yavrularını Allah bağışlasın,şifa olsun yedikleri
Ellerine sağlık!

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Evde anneler bamya pırasa karnıbahar pişirmezlerse çocuklarda bilmez ve yemezler tabii..Sonrada bahane çocuklara sevmiyorlar diye ....Bamyayı derin dondurucuda saklarken üzerine yaz domateside rendeliyorum tavsiye ederim ellerine sağlık Neclacığım kuzucuklarada afiyetler olsun sevgiler...

yemekaski.com seçil dedi ki...

Ellerine sağlık Neclacım.. sevgiler..

ZUHAL dedi ki...

Merhabalar.Ben de ödülünüz var.Uğrayıp alırmısınız lütfen.Sevgiler.

ZUHAL dedi ki...

Merhabalar.Ben de ödülünüz var.Uğrayıp alırmısınız lütfen.Sevgiler.

mintinin dünyası dedi ki...

sevgili arkadaşım narincem ellerine sağlık.inanılmaz güzel bir görüntü.sana güzelliklerle dolu bir gün diliyorum.afiyet olsun tadanlara.çok severim ben de sevgiler...

mimosacafe dedi ki...

ama ama benim dediğimde nane ve nohut ta vardı :) bilmiyorum ki buna yoğurt terbiyesi katsak olur mu diyosun??

mimosacafe dedi ki...

kendimi bildim bileli annem bol naneli ve sarımsaklı yapar bamyayı :) mutlaka dene, tadına doyamazsın. yoğurt, nohut ve tavuk olayını bir kenarından entegre etcem. bi kere denedim olmadı ama bi kere daha bakalım :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin