14 Mayıs 2010 Cuma

Kışı Bitirmeli Önce




Bir başlasam kırılacak elbet bu sessizlik. Zorlama olan ne varsa tutukluk yapıyor bende. Kafam hep başka yerlerdeyken, blog boş kalmasın diye tuşlara uzanmak huzursuzluğu getiriyor beraberinde. Oysa bahar ve pazar muhabbetleri bekliyor, annem otlar getirmiş, peynir getirmiş köy kokulu; anlatılmayı bekler. Çekilmiş fotoğraflar bilgisayarda dağınık, toparlanmalı, Flickr'e yüklenmeli, zihin bir parça yükten kurtulur böylece. Yapılması gereken işler bekleştikçe büyüyor, büyüdükçe elim varmıyor. En iyisi kışı bitirmeli önce, kışa doğru etiketiyle neler neler hazırlamıştım hatırlarsınız. Pestillerim zaten azdı, ihtiyatla tüketildi desem yeridir. Sevgilim domates soslu turşusu bitiyor diye üzülmekte. Aynı biberlerin bir kısmını tohumluk ayırmıştık o zaman, gecikmeli de olsa buluştular toprakla, kim önce denk gelirse o suluyor, seviyor saksılarda. Kuruttuğum biber ve patlıcanlar her yıl olduğu gibi bu yıl da yetmedi. On kilo biber, on kilo da patlıcan kurutmuştum oysa. Kimbilir kaç kez doldurdum, soframızda baş köşeye oturttum kendilerini. İlk önce yine patlıcanlar bitti. Çocuklar büyüdükçe gıda tüketimimiz de artıyor her yıl. (Eskiden dört tavuk budu fazla gelirdi bir öğünde, şimdi tam yetiyor örneğin.) Dolmalık dışında haşlayıp, sonra zeytinyağında biraz salça ile kavurup, sarımsaklı yoğurtla buluştu kimbilir kaç kez patlıcanlar, kabaklar, domatesler, biberler. Kuruttuğum fasülyeler -ki evin en meraklısı iki erkektir- önce suda biraz haşlanıp yumuşadılar, sonra bolca soğanla kavruldular, tuz ve karabiber eklenip, yumurta kırıldı üstlerine, afiyetle tüketildi, baba - oğul en büyük lokma yarışı yaptılar kaç kere.

Sonra Eylül'dü kış hazırlıklarım artık bitti derken, sevdiğim bir kasa üzümle çıkageldi eve:
-Ben oynayacağım, şarap yapacağım, istersen birazını alabilirsin!

Tijen'ciğime sordum kurur mu üzümlerim bu ayda? Kurur dedi, cılız güneşte iki balkon arasında mekik dokudu üzümlerim, ama içe siner, ilaçsız, tozsuz topraksız güvenle atıştırıldılar.
Şarap mı? Oldu vallahi! Önce internette ev yapımı şarap diye pek çok araştırma yaptıysa da pek istediğini bulamadı. Kendi bilgilerinden hareketle yaptı şarabını. Oldu da, tam istediğimiz gibi olmasa da sirke değildi ulaştığımız, zevkle kıyamayarak tüketildi. Ayrıntı vermeyeceğim, çünkü bu yıl daha büyük bir dikkatle, daha özenle yeniden yapılacak, tek tek notlar alınacak sonra size anlatılacak. (Fotoğrafta gördüğünüz henüz süzülmemiş halidir.)

Erişteler şekil şekil pişti, akşam ışığında fotoğraflanmadığından burada yer alamadılar. Yine de taze kesildiği andaki lezzeti bulamadığımızdan ara ara bir pişirimlik erişteler kestim. Tarhana çorbaları sıcak sıcak kaşıklandı soğuk akşamlarda, bazen sabahlarda. Vişneler, böğürtlenler pastaları kekleri şenlendirdiler. Kekikler, naneler lezzet kattılar yemeklerimize. Unuttuğum varsa siz tamamlayıverin. Ben de size kuru domateslerimle yaptığım topların, Dr.Oetker patentli tarifini vereyim. Yiyen herkes çok beğendi. Bence içindekilere kaşar peyniri, zeytin de eklenebilirdi. Ya da aynı hamurla patates ve kıymalı içle farklı lezzette toplar hazırlanabilir. Deneyin seveceksiniz.


Kurutulmuş Domatesli Toplar:

Birbuçuk su bardağı kururtulmuş domatesi sıcak suda otuz dakika bekletip, suyunu süzün ve küp şeklinde doğrayın. Bir çay bardağı iri dövülmüş ceviz, ince doğranmış dört beş diş sarımsak ve iki yemek kaşığı zeytinyağı ilave edip karıştırın. Ayrı bir kaba 125gr tereyağ, yarım su bardağı yoğurt, çeyrek su bardağı sıvıyağ , küçük bir yumurtanın akı ve bir silme çay kaşığı tuz koyun. İki buçuk su bardağı un ve yarım paket kabartma tozunu karıştırıp, karışımın üzerine eleyin, yoğurun.

Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, elinizde açın. İçine bir tatlı kaşığı kuru domatesli içten koyup, hamurun uçlarını birleştirerek kapatın ve yuvarlayın. Yağlanmış fırın tepsisine sıralayın, yumurta sarısı sürün ve üzerlerini bıçak yardımı ile çarpı şeklinde kesin. Önceden ısıtılmış 160-170 derece fırında pişirin.

22 yorum:

kalpkurabiye dedi ki...

ABLACIĞIMM SENİ GÖRDÜĞÜME ÇOK ÇOK SEVİNDİMM:)))) YİNE ÇOK KEYİFLİ BİR YAZII:))))
ÖPÜYORUM ÇOK..

Tijen dedi ki...

Oh ellerine sağlık Necla'cığım ne güzel şeyler yapmışsın. Daha iyicesindir bugün umarım?

yeşim dedi ki...

hayırlı cumalar canımcım.çok öpüyor güzel bir hafta sonu diliyorum.sevgiler...

Unknown dedi ki...

Hamarat arkadaşım maşallah sana kış
hazırlıkları bitmiş nerdeyse.Afiyet
le yersiniz inşallah çok öpüyorum.

İnci Yemek dedi ki...

Neclam sen dönünce blog başka türlü
ışık veriyor:))emeğine ellerine sağlık canım keyifle okudum yazını,
pestilli pırasanı unutmadım yana yakıla pestil aradım eşten dostdan:))pestil buldum pırasaların zamanı geçti:))ömürler varsa sonbahara işallah hazırlanacak.Poğaçalar nefis görünüyor onlar hemen hazırlanabilirler mesela:))
çok öpüyorum,mutlu hafta sonları canım..

ebru dedi ki...

Sevgili Necla ne güzel anlatmışsın. Kışı bitirmişsin.Yazını büyük bir zevkle okudum. Poğaçalara diyecek yok zaten ellerine sağlık canım.

Zeynep'le Tarifler dedi ki...

süpersin yaaa süperr :)))ellerine sağlık canımmmm
öpüyorummmmm

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Koca bir kış böylece bitti... Şimdi yeni baştan aynı hazırlıklara başlıyoruz... Bu sene ben de bol bol elma kurutacağım, abur cubur atıştırmaktansa elma kurusu yemeli... Poaçalar harika ve orjinal olmuş... Ellerine sağlık Neclacığım, keyifli hafta tatilleri...

nalan dedi ki...

sağlık olsun da seneye daha fazlası daha güzelleri hazırlansın.
şarap konusunda ayrıca kutluyorum!

pelince dedi ki...

Necla canımcım neler neler hazırlayıp yapmışsın.. hepsi çok güzel.. şarap evde nasıl yapılır,bence çok karışık bir iş;))ben ancak sıcak şarap yapabiliyorum.. onunda bazen alkolü uçup gidiveriyor;))
evdeki miktarlar çoğaldı diyorsun ya,ayyy aynen bende bunu yaşıyorum..
Çocuklara yetişemiyorum,inan her saat başı utanmasalar acıktım diyecekler;))

Tüm güzel hazırlıkların için ellerine sağlık...Mutlu hafta sonları..

hadiii başla fotoğrafları yüklemeye... hadi ama;))

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Böyle patlıcan biber kurutan, pestiller erişteler hazırlayan birde şarap yapan maharetli arkadaşlarımı görünce ne yalan söyleyeyim Neclacığım gıpta ile bakıyorum . Poğaça tarifi değişik tariflere bayılan bizim ev halkı için muhteşem olur mutlaka eline sağlık. Sevgiler.

Zehra Gürgen dedi ki...

Daha ne olsun bir sürü şey yapmışsın tabii yorulmuşsun.Azıcık şu şaraptan iç bak nasıl keyfin yerine gelir :))

Mimosa Café dedi ki...

nefis lezzetler. minik poğaçalar bir harika bir de kuru patlıcan kabak haşlama kavurmaları acayip merak ettim. var mı blogda? sevgiler.

bellek dedi ki...

Tadının mükemmel olduğunu biliyorum.Bana tattırdın anki lezzeti geliyor damağıma .......
Poğoçalar ise mükemmel olmuş.
Sana ödül gönderiyorum .Alırsan sevinirim.

Esma Ercengiz dedi ki...

Domatesi çok severim...
Kuru domatese bayılırım..
İçinde kuru domates olan kurabiyeleri de zevkle yerim..
Hazırladığınız kışlıklar için ve güzel yazınız için ellerinize sağlık..

Unknown dedi ki...

Hobidünyam woman forum tarafından düzenlenen yemek etkinliklerinin 4. sü PASTALAR VE KEKLER etkinliğine ben yani PAPATYA68 ev sahibeliği yapacağım 15 MAYIS İLE 15 HAZİRAN arasında yapılacak olan etkinliğimize katılmak için pastanızı veya kekinizi yapıp resmiyle birlikte tarifinizi sahrayolu@gmail.com adresime göndermeniz ve bloglarınızda yayınlamanız yeterli olacak bloğu olmayan arkadaşlar da mail atarak isimlerini de belirterek katılabilirler hepinizi bekliyoruz:)

Ayrıca her ay için yeni bir konu ile etkinliklerimiz devam edecektir TEMMUZ VE AĞUSTOS ayları tatil nedeniyle etkinlik olmayacak diğer aylarda devam edecektir eğer sizde bu etkinliklere ev sahibeliği yapmak isterseniz sahrayolu@gmail.com a mail atmanız yeterli sırasıyla değerlendirip sizlere hangi ay ev sahibesi olacağınızı ve etkinlik konusunu bildireceğiz başvurularınızı da bekliyoruz.
hobidünyam woman forum adına papatya68.blogspot.com

Unknown dedi ki...

Neclacım keyifle okudum ne kadar güzel anlatmışsın canım arkadaşım benim

Kevser - Elda'nin Annesi dedi ki...

Canim,
evet, evet bu kisi mutlaka bitirmeliyiz, ama nerdeeeee..Burada bizler halen corap giymek zorundayiz, havalar bir türlü düzelmedi gitti, cok üsüyoruz yani.

Domatesli toplar icin de ellerine saglik diyorum ve hemen gidiyorum lafi fazla uzatmadan.

Sevgiler

Lezzet Treni dedi ki...

Canim senin icin bir ödülüm var;

http://lezzettreni.blogspot.com/2010/05/tatli-blogger-odulum.html

Sevgiler.....

yeşim dedi ki...

canım hayırlı cumalar diliyorum.yoksun çok oldu yine merak ettim.iyimisin...çok öpüyorum.sevgiler...

yeşim dedi ki...

çok geçmiş olsun neclacım acil şifalar diliyorum.evi boş ver önce iyice toparlan.ev işi hiç bitmez...çok öptüm canım.sevgiler...

lezzettabağı dedi ki...

Günaydınlar sevgili Nejla, domates kurulu poğaçaların tarif çok hoşuma gitti ekmek veya poğaça gibi tuzlu hamurişlerinde ben bu aromayı çok seviyorum not ettim arşivime inşallah en kısa zamanda deneyeceğim.sevgiyle kal.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin