25 Mayıs 2010 Salı

Hayal de Kuramadık


Dinlenemediğimden atlatılamamış sürünceme bir soğukalgınlığının peşine başlayan bulantı kusma nöbetleri, 6'ya 4'e düşmüş bir tansiyonla, serum-metpamid-ulcran üçlüsünün damarlarımda dolaşmasının peşine, anne yatağında, anne çorbası, anne şefkatiyle normale dönerken okundu Kuyucaklı Yusuf. Okudukça o vakitlerde, o kasabada çocuk olmak istedi canım.
İncir, dut ağaçlarının tepelerinde gezsem, dere kenarında oynasaydım. Ramazanlarda tekne oruçları tutup, akşama meydanlarda toplanan kalabalığın arasında topun atılışını izleseydim, bayramların yolunu gözleseydim sabırsız. Bayram yerinde sakız, kurdela, kına alaydım.Kırlarda, üzüm bağlarında dolaşsa, akşamüstleri çeşme başında sıra kavgası etseydim. Cuma gezintilerine kuzumu da götürüp besleseydim.

Hayallerime böyle dalmışken aklıma şehirli yanım düşünce kesiliverdi film. Arar mıydım televizyonu, interneti, ışıklı ve kalabalık caddeleri? Hiç görmemiş, bilmemiş olaydım aramazdım elbet deyip hayallerime geri dönmeye uğraştıysam da olmadı.

Bu sefer herkesin benim hasta olmamdan nasıl etkilendiğini düşündüm. Ben hasta olunca evin bütün düzeninin alt üst olduğunu, evimizin bir değil, iki direği olduğunu. Buradan da deriiin muhabbetlere gireceğimi anlayınca uzaklaşıverdim. Yok yok en iyisi şöyle yumuşacık bir kek düşünmeliydim. Çikolatalı olsundu! Vişne ve çikolatayı buluşturduğum, herkes bu keki yapmalı, yemeli dediğim keki. Okul kermesinde mafin kılığında satışa çıkan, tarifi istenen mükemmel keki. Düşündüm düşünmeye de yaptın mı diye sorarsanız, yanıtım hayırdır. Tarifini vereyim, siz mutlaka yapın. Ben bugün yeni deneme uğruna çikolatası yoğun bir brownie yaptım, söz konusu kekten geri kalır yanı yok, onu da bir ara anlatırım sizlere.

Malzemeler:

  • 150 gr bitter çikolata
  • 4 yumurta
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağından bir parmak eksik sıvıyağ
  • 4 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket şekerli vanilin
  • 1 su bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 2 yemek kaşığı vişne likörü
  • 2 su bardağı un
  • Küçük bir kase vişne

Hazırlama:

Yumurtları tozşekerle birlikte çırpın, süt, sıvıyağ, kakao ve vanilya ilave edip tekrar çırpın. Bu karışımın bir su bardağı kadarını ayırın. Kalan kakaolu karışımın içine un ve kabartma tozunu birlikte eleyin, vişne likörünü katın. Çikolatayı bıçakla küçük küçük doğrayıp harca katın, karıştırın. Hamuru yağlanmış kalıba dökün, çekirdeği çıkarılmış vişne tanelerini rastgele serpiştirin. 170 derece ısıtılmış fırında kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin. Fırından aldığınız kekin üzerinde bıçakla delikler açıp, daha önceden ayırdığınız kakaolu karışımı her yerine dökün.

21 yorum:

Unknown dedi ki...

Canım ellerine sağlık bol çikolata
lı bir keke asla hayır diyemem çok
öpüyorum...

Pınar Günay dedi ki...

ah çoookk geçmiş olsun canım. Hemen iyileş...kendine çook iyi bak...

Saglıklımutfak dedi ki...

Çok geçmiş olsun canım . görüntü süper. eline sağlık. O eski eserleri okudukça bende hep o zamanlarda yaşamak isterim :) sevgiler

Sevil Şahin dedi ki...

ah kıyamam çok geçmiş olsun arkadaşım sana
aman kendini bırakma anne evde hasta oldumu ev hali hepten hasta oluyor sonra sen hasta halinle birde onlara bakmak zorunda kalıyorsun aman bıraklma kendini çabuk iyileş
canım ellerine sağlık kekde süper görüntüsü var eminim tadıda öyledir.afiyet bal olsun
sevgiler

Narince dedi ki...

İyileştim hanımlar merak etmeyin, teşekkür ederim güzel mesajlarınız için.

Mimosa Café dedi ki...

Neclacım çok çok geçmiş olsun, çok şükür atlatmışsın. Ben çikolata tutkunu ve aynı zamanda diyette bir insanım :) 2 gündür sürekli karşıma çikolatalı kek varyasyonları çıkmakta ve daha ne kadar dayanabilirim şu an bu keki de gördükten sonra pek bilemiyorum :) Bu arada kuru kabak ve patlıcanı da fena halde aklıma soktun, aktardan alıp deneyeceğim sanırım olur onlarla di mi? Sevgiler canım.

yasemin dedi ki...

Çok güzel bir kek düşünmüşsünüz : )
Hayallerinizden yaptığınız gemide ben de sizinle birlikte şehirden, kalabalıktan, gürültüden uzaklara upuzaklara uzaklaştım. Hep kek hem de hayalleriniz için teşekkürler :))

Narince dedi ki...

Yasemin Hanım, profilinizi açmamışsınız, size ulaşamıyorum. Değerli yorumunuz için teşekkürler.

Damak Tadı dedi ki...

Necla'cığım,Ebru ile aynı iş yerindeyiz ve haliyle hepimiz diyetteyiz..Bu aralar bol çikolatalı ne varsa canımız çekiyor..Ne yapsak acep?Ellerine sağlık canım benim..Kendine çok iyi bak..Öpüyorum ve sevgilerimi gönderiyorum..

gulsev dedi ki...

Anladım ki necla sen çikolata ve vişne bağımlısısın :)
Ellerine sağlık.

Narince dedi ki...

Gül'cüğüm, sen benim yakınımda olsan diyet miyet yapamazdım ki. En iyisi ben sizin diyet bitene kadar çikolatalı bir şeyler koymayayım.

Deafmute, öyle öyle ikisi bir arada olunca sevmeyen duymadım.

emelce yemek dedi ki...

gecmis olsun

umutluhayat dedi ki...

harika görünüyor ellerinize sağlık geçmişler olsun

yeşim dedi ki...

canım benim ya çok geçmiş olsun tekrar.çok üzüldüm...lütfen kendine iyi bak...ve... browni süper görünüyor...ellerine sağlık.çok öptüm....

Unknown dedi ki...

Neclacım çok geçmiş olsun iyi olmana çok sevindim ah bir tanışabilsek çok ama çok isterim Ankaraya bir geldiğimde seni görmeyi çok isterim ellerine sağlık Ankara kokulu arkadaşım benim

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Ah canım çok çok geçmiş olsun. Geçmiştir inşallah... Sağlık olmadan hiçbişeyin tadı tuzu olmuyor. Kek harika, browniyi ise merakla beklemekteyim :) Sağlıcakla kal, sıcacık sevgiler...

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Neclacığım çok geçmiş olsun. Kek harika ama ben en çok senin anlatımına resimlerine bayılıyorum.Bu arada bir porselen delisi olarakta tabağa bayıldım. Ben İzmirdeyim ama ara ara şehir dışına da çıkıyorum geçen hafta olduğu gibi. Hiç belli olmaz bakarsın çat kapı Ankara yada geliveririm....Sevgiler...

Pelin dedi ki...

Neclacığım,

Çok geçmiş olsun. Anlattıklarını okuyunca hasta olasım geldi. Ben de hasta olup yatakta kitap okusam. Ama yok yok hiç sırası değil.
Kuyucaklı Yusuf'u ben de çoook önceleri okumuş, aynı hayallere dalmıştım.
Keke gelince diyecek söz yok.Ellerine sağlık
Çok konuştum. Sevgilerimi gönderiyorum.

Zehra Gürgen dedi ki...

Canım çok geçmiş olsun. Dikkat et kendine, havalar maalesef çok değişken insanı alt üst ediyor. Kır yaşamına gelince yarı yarıya yaşıyorum.Aslına bakarsan çoğu zaman internete giremiyorum, tv izlemiyorum.Bahçede zaman kuşlarla tavuklarla farklı geçiyor. Aklıma büyük şehir dışında böyle mutlu olacağım gelmezdi ama meğer şehir beni yormuş !
kek ise tam yağmurlu havalarda bir kahve yanında yenecek cinsten.Ellerine sağlık canım

beste dedi ki...

gecmis olsun. Yok yok ozlemezsin, ben kendime o kadar sasiriyorum ki minik bahcemde ne kadar mutluyum, elim hep toprakta! halbuki ben sehide buyudum yazlari gittigimiz bir koyumuz bile olmadi ama toprak, bitki aski dogal olarak icimizde var:) ama senin bol cikolatali kekin sehire ozgu onuda zaten sen yapiyorsun harika olur:)

caramella dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin