3 Aralık 2009 Perşembe

Çıkınımda Getirdiklerim




Bayramda yakaladığımız birkaç günü fırsat bilip kendimizi Kızılcahamam'a attık. Soğuğa, akan burunlarımıza, Ayşesu'nun şiş bademciklerine, domuz gribine aldırmadan hem de. Hatta bir günümüzü de köyde geçirdik. Artık yalnızca üç beş hanenin yaşadığı köyümüzde, çocukluğumun oyun yeri artık taş yıkıntısından ibaret samanlıkların dibinde, harman yerinde oyunlar oynadı çocuklar, kan ter içinde.

Onlar terlerken, ben de hamurla oynaştım, odun ateşinin başında. Kafamı kaldırdığımda baba kız iki torba dolusu ayva ile karşımdaydılar. Ayvalar paylaşıldı, bana kalan beş altı kiloyla ne yapsam diye düşünmeye başladım hemen. Ayvalar orta yerde iken, yengemin eskiden çokça yaptğı reçeller geldi akıllara.

-Kabuklarını soy, rendele, bir gün şekere yatır, sonra da kaynat. Bir iki karanfil at unutmadan.
-Azıcık çekirdeğinden atayım mı?
-At at! Renk verir.



Ayvalarla ilk iş komposto yaptım, ferah ferah içiyoruz yemeklerin yanında, Ayşecik'in beslenme çantasına giriyor sabahları. Reçel mi? Paşa gönlüm bilir.

Yola çıkarken alınacaklar vardı aklımızda. Listenin başında tereyağı geliyordu. Her zaman alışveriş yaptığımız hanıma telefonla ulaştığımızda, ineklerinin yavrulayacağını, bu yüzden, hiç tereyağının olmadığını, ancak Şubat'ta olabileceğini söyledi. O zaman mandıraların yolu göründü bize de. Yazın on beş liradan aşağıya bulamadığımız tereyağını, kilosu onbir lira elli kuruştan alınca sevindik haliyle. Biraz süt bulabildik, dönüş akşamı, oğlan sütlü çorba diye tutturunca, birazını çorbaya kattım, birazını da yoğurt yaptım. Sütlü çorba için pirinci az suyla haşladım, süt ekleyip, biraz da un özeyip kaynamaya bıraktım. Tuzunu da ayarladınız mı, iş tamamdır, üzerine azıcık karabiber serpebilirsiniz. Alışkın olmayanların yadırgayacağı, ama bizim oraların insanının çok sevdiği bir çorbadır; sıcak da içilir, soğuk da.


Bir başka isteğim de köy unu bulmaktı. Uzun zamandır kafamı kurcalayan ekşi maya denemeleri için gerekliydi. Arman Kırım gibi ben de mumyaları çatlatacaktım. Lakin, tarlasını eken biçen yoktu köyde. Bir akıl verdi dayım:

-Falanca köyde değirmen var, orada bulursun un.

Dönüş akşama kalınca, mumya çatlatma hayallerim ertelenmiş oldu sözün kısası.

27 yorum:

nalan dedi ki...

ben de kara kılçık dedikleri bir bulgur varmış ona taktım. bulmam lazım illa. dahası buldum da 5 kg birden alırsam ne ederim diye düşünüyorum.
imeceevinde o bulgurdan yapılma bir pilav yemiştim, tadı hala damağımda.

Narince dedi ki...

Nalan Hanım, o nulgurdan yedim, çok çok lezzetlidir. Eşimin ailesiAdana'da olduğundan biliyorum.Evlerinde kendileri yapıyor Adanalılar, nasıl bir lezzet nasıl. Oralarda bir tanıdığınız varsa bulabilirsiiz belki.

ARZU - ENGÜZELTATLAR dedi ki...

Ben gözlemede kaldım. harika görünüyor. Afiyet şeker olsun. Şifa versin. Kompostuda süper. Başka ne diyebilirimki ellerine sağlık. sevgiler...

beste dedi ki...

sutten degil de yogurttan yapar annem benzer bir corbayi adi da sevgi corbasi. Hasta olunca onu icmeden iyilesemezdim:) Bende degirmende ogutulmus un pesindeyim sanki Turkiye'de daha kolay bulunur gibi geliyordu bizde mi endustriye yenik dustuk. Burda kara bugday unu var onla krep yapiliyor cok lezzetli.Keske bir ag kurulsa yoresel lezzetler direk tuketiciye boylece herkes guzel saglikli koy urunlerine ulasabilse:)

nalan dedi ki...

sevindim.
en azından çok açtım da tadı o yüzden mi çok güzel geldi ikirciğinden kurtuldum.
o zaman şart alıcaz o bulgurdan. artık annemle paylaşırız :)

tub@ dedi ki...

Kırmızı bulgur der kayınvalidemler(malum Adana'lılar) gerçekten çok lezzetli olur..

Canım ne güzel gezmişsiniz ohh çorbada sıcacık içimizi ısıtır,kızıma hemen denemeliyim

öptm

Tijen dedi ki...

Oh oh ne güzel gezilmişşşş... Vallahi çok sevindim bu işe. Keşke köy unu da bulabilseydin, daha da güzel olurdu.

tasarım mekani dedi ki...

koy havasi bir baskadir... Cok ozledim koyumu bende. Ne guzel duruyor corba bakarken yutkundum inan :) medinem

Tijen dedi ki...

Çok alemsin hatun! Yok yok bence huysuzluk ediyorum. Elimde değil inan. Kusura bakmayasın sana kendini kötü hissettirdiğim için ama en azından bir farkındalık yaratıyorsa bir işe yaramış oluyor huysuzluğum değil mi?

mutfaktakizaman dedi ki...

canim ne guzel banada eski gunleri hatirlattin tabi cokta yasli sayilmam eski gunler icin ama mazide kaldi iste..saci koyup gozlemeler borekler yapmak inan canim cekti yaa;))

made in funda dedi ki...

canım harika bir bayram geçirmişsin belli.imrendim sana.ellerine sağlık canım...hepsi de biribirinden lezizler...

pelince dedi ki...

Necla nasıl güzel anlatmışsın,Ankara da yanı başında olmak vardı şimdi.. o gözlemeler nasılda yenmiştir ... enfes... komposto ise harika.. ellerine sağlık..

Unknown dedi ki...

Neclacım şu ateş üzerindeki saç resmi beni ta çocukluğuma götürdü aneannemin kocaman avlusu olan bir evi vardı biz çocuktuk o zaman ateşi yakar saç üzerinde yufkalar pişirirdi biz de yanı başına oturur saatlerce zevkle seyrederdik o yufkalar piştikçe üstüste konur erzak odasında saklanır yenilecek adet kadar hafif ıslatılarak kahvaltı sofralarında içlerine konan yumurtalar ve peynirlerle dürüm şeklinde elimize tutuşturulurdu.Allah rahmet eylesin anneanneciğime
Ellerine sağlık arkadaşım sizlere afiyet bal şeker olsun

müjde dedi ki...

Canım ne güzel gezmişsin.Allah içinize sindirsin.Hepsi birbirinden güzel.Ellerine sağlık.Sevgiler...

Zehra Gürgen dedi ki...

Ooo süper olmuş senin bayramın ! ama bende bayram yaptım bu defa :) annem bulgur getirdi bana ve bulgurdan yaptı süt çorbasını.Derin'de bende çok seviyoruz.Ahh keşke un da isteseymişim :( nedense aklıma gelmedi.Sende okuyunca aklım başıma geliyor herhalde :)

Pembe Tatlar dedi ki...

Köyüm köyüm güzel köyüm...

Canım gözleme yi görünce acıktım..
Ayvanın reçelini çok severima ama kompostosunu hiç denmedim:)
Süt çorbasını bilen ve sevenlerdenim:))
Bayramlarda bizde eskiden köyümüze giderdik yemeği amcamlar dedemler halamlar hep beraber yerdik babannem süt çorbası yapardı ama dediğin gibi köy boşaldı herkes şehire göçtü uzun zaman oldu süt çorbasını yemeyeli...

Disalce dedi ki...

oh beee..bizede bu havayı yaşattın canım...çok güzel bir anlatımla hepimize hissettirdin...

ayva kompostosunu çok severim..sık sık yaparım...

ellerine sağlık...gözlemeler nefiss...

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Neclacım biz de bu bayram eşimin köyüne gittik. Orada da böyle bir ocak var. El açması yufka ekmekler, gözlemeler yendi orada da. Gerçekten tadı bir başka oluyor.
Sizin köy çok güzel olmalı, Kızılcahamam çok yeşildir değil mi? Bizim işyerindeki bir arkadaşımızın da köyleri Kızılcahamam'da, ona da sordum orada nasıl bayram geçirdiklerini. Topluca yemekler yapıp, hep beraber yiyorlarmış bayram günlerinde bütün köy..Güzel şeyler bunlar.
Gözlemene bayıldım, ne güzel kızarmış sacın üzerinde:). Ellerine sağlık..
Sevgilerimle:).
aslı

Mimosa Café dedi ki...

Bayılırım sacda pişmiş ekmeğe. Ayrıca süt çorbası ve ayva kompostaları da enfes. Elinize sağlık.

hilalinmutfagi dedi ki...

Ohh ohh taze hormonsuz ayvalar,taze sut,un ne guzel komposto ve recelde guzel olur ayvanin simdi afiyet olsun gule gule yersiniz insallah.Kolay gelsin

Ballı Cimcime dedi ki...

Ne güzel yapmışsınız oralara gitmekle... Mis gibi kokar şimdi sacta yapılmış sıcacık gözlemeler, üzerine tereyağı nefis olur sabahları... Ayva reçeline ben de bayılırım karanfillisinden olsun koşarak geliyorum:)) Sevgiler..

yesildomates dedi ki...

valla imrendim size..
köy havası gibisi yok..
ne güzel bir günde olsa değmiş bence..
kompostoda harika görünüyo..
ellerine sağlık..
sevgiler....

Krema Tadında dedi ki...

sac da yapılmış enfes olur

meltemmutfakta dedi ki...

Hepsi harika Necla ama o saç üzerindeki beni bitirdi :(
Bende istiyorummm :)
Güzel bir hafta sonu geçirmen dileğiyle ...

Alime dedi ki...

49. PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİNİN EV SAHİBİYİM SEVGİLİ ARKADAŞLARIM;

http://porselendemlik.blogcu.com

http://birdemliksohbet.blogspot.com

http://gelibolu17.blogspot.com

Tarafından Hazırlanmış Olan Porselen Demlik Çay Saati İçin

7 Aralık 2009 - 21 Aralık 2009

Tarihleri Arasında

http://mutfaktasanat.blogspot.com

Yani Ben Yapacağım

Siz Sevgili Arkadaşlarımı ve Katılmak İsteyen Herkesi Etkinliğimize Davet Ediyorum..

Tariflerinizi Hazırlayarak ve Tarifinize “PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ 49. HAFTA” Başlığını Yazarak Sayfanızda Yayınlamanızı ve Bana Yorum Bırakmanızı Rica Ediyorum.Seni ve Bu Yazıyı Okuyan Herkesi Etkinliğimize Davet Ediyorum.Etkinliğimize İstediğiniz Kadar Tarifle Katılabilirsiniz.Şimdiden Katılımcı Arkadaşlarıma Çok Teşekkür Ediyorum.Etkinliğimize Yemek Gönderilmemesini Rica Ediyorum.
Lütfen Çayın Yanında Verilecek Tarifler Olmasına Dikkat Edelim.

Etkinlikte Ev Sahibesi Olmak İsteyen Arkadaşlar Lütfen
http://gelibolu17.blogspot.com
Arkadaşımıza Yorum Bıraksınlar…
Sevgiler

Zeynep'le Tarifler dedi ki...

bacım valla sana takılıp hayatımı yaşamam lazım benim:))))
içim gitti içim:)
gözlemede de gözüm kaldı bilesin:))))

elelrine kollarına sağlık şekercim
öpüyorum en kocamanından

SıcakPaylaşımlar-Aysel dedi ki...

Nasıl da imrendirdin bizleri Necla... Benim anneannem de Kızılcahamamın köyündendir... Ama oralarda hiç tanıdık akraba eş-dost kalmadı... Arada bir gideriz yazın yaylasına pikniğe... Biz de öyle avunuruz işte :)

Her şey çok güzel ellerine kollarına sağlık... Sütlü çorbayla ben de çocukluğuma döndüm, çocukken hastalanınca annemin bana içirebildiği nadir çorbalardandı :)

Çenem düşmüş :) Sevgiler...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin