4 Temmuz 2009 Cumartesi

Güzelim : Patates





Fast Food kültüründe başı çekse, diyetisyenler kızartmasını yılda bir kez ya yiyin ya yemeyin dese de hayranım ben ona. Oturtmasını,salatasını, çorbasını, kavurmasını, dolmasını yapıyor, hamur işlerinde özellikle börekte ve çörekte iç olarak kullanıyor , fırın yemeklerine, püresiyle ete ve tavuğa arkadaş ediyoruz . Köfte ve patates ikilisi her çocuğun favori yemeği. Kumpiri evde de yapıyor, çeşit çeşit malzemeyle arttırıyoruz lezzetini. Tazecik , ince kabuklu altın sarısını pazarlarda görünce gözüm kalıyor, hangisini alsam, hangisini? Salatası çeşit çeşit malzemeyle, farklı soslarla, yoğurtlu, mayonezli, bezelyeli, turşulu, üç katlı, beş katlı, bilmem kaç şekilde yapılsa da üstte gördüğünüz haliyle sevgilimdir. Yeşil soğan, maydonoz, dereotu, rendelenmiş havuç, sivri biber, kırmızı lahana, biraz ince doğranmış marulun eşlik ettiği haşlanmış ve doğranmış patateslere, zeytinyağı, bolca limon, tuz ve rengini karartmayacak kadar karabiber ekleyip bir güzel karıştırdınız mı tamamdır patates salatanız.


Ya anılardaki patates keyfimiz? Anneciğim her yıl salça kaynatırdı koca koca kazanlarda, yine aynı kazanlarda kavanozlara pay ettiği fasulye konservelerini . Bahçeye yaktığı ateşte işi bitip de ateş köze dönüştüğünde evden getirdiğimiz küçük patatesleri gömerdik. Kısa bir bekleyişten sonra közlerin arasından çekip çıkardığımız patatesleri, çoğunlukla kabuklarını soymadan, tuzlayıp yerdik; ellerimiz ve bütün suratımız kara, kapkara.

18 yorum:

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

anılar çok hoşş..
ama patateste :))
sevgiler..

e.esma.albayrak dedi ki...

yorumunuza aynen katılıyorum patates mutfak kültürümüzde soğandan sonra geliyor...
kızartmasıda püreside böreğide hepsi harika...

Unknown dedi ki...

Neclam bittim boya badana işleri
Patatesin her çeşidi benim de olmassa olmazlarımdandır.
o gerçekten bir kurtarıcıdır
Misafir mi geliyor aniden bir börek bir patates salatası diye ilk aklımıza gelendir ya da akşam yemek mi yok bir patatesli yumurta yaparız deriz hemen.Ellerine sağlık

KandilSimidi dedi ki...

patates Rabbim ne güzel yaratmış:)))) herşeyi başka güzelll

meltemmutfakta dedi ki...

İnanmayacaksın belki ama bugün bendede patates salatası vardı.Patatesle yapılmış herşeyi bende çok severim.Seninkide çok lezzetli görünüyor arkadaşım.Afiyet bal şeker olsun.
sevgiyle kal,
www.meltemmutfakta.com

Koca YüreK dedi ki...

Bu güne kadar bloglarda bir cok yemek tarifi okudum. Ancak ilk kez böyle bir tarif okuyorum. Patates salatasini mi bilmiyorum :) HAYIR! Ben bir yemek tarifi degilde, sanki bir hikaye okudum. Sayin Narince ne edebi bir kaleminiz varmis. Patates icin düsüncelerinize bire bir bende katiliyorum. Patates, sogan mutfagimin vaz gecilmezleridir. Güzel paylasiminiz icin tesekkür ediyor; saglikli, mutlu ve huzurlu bir hafta sonu diliyorum.

Zehra Gürgen dedi ki...

Neclacım ne güzel yazmışsın :)
Közde patatesi çok özledim ya..
ellerine sağlık patates salatası çok ama çok güzel görünüyor.

sevgiler

Pembe Tatlar dedi ki...

Canım bende çok severim saydığın bütün çeşitlerin hiçbirine hayır demem...
Paylaşımın çok güzel okurken yüzümde tebessüm oluştu....
Mutlu pazarlar canım

İnci Yemek dedi ki...

Narincem nihayet kavuştuk canım
patates salatan müthiş olmuş ellerine sağlık bende çok severim
canım patatesi ama senin kadar methiye düzebilirmiyim:)tartışılır
yazı süper olmuş, işallah işler bitmiştir (güle güle kirletirsiniz
boyanızı) artık tüm zamanları bize ayırırsın:)tarif ve güzel yazılara
canım kullandığın un markalarını bende kullanıyorum fakat ilk defa deneyecekler için biraz sorun çıkarabilir su böreği için garanti olması için marka verdim zira ben bile garantiye gidiyorum bu markalar iyidir bu börek için.
çok için için :)oldu evlatları ve seni öpüyorum canım.

Trish dedi ki...

I am thinking I would like these recipes...I can see by the great photos that they are delicious and of high quality even though I cannot read them. Have you thot about putting a translator on your page? Did I miss it?

Zeynep'le Tarifler dedi ki...

bende patatesi tek geçenlerdenim:)))her türlü yemeğine bayılıyorum.birtek tatlısını yemedim,ama hep aklımda bir gün yapacağım:)
patatesi de seni de seviyoooorum diyorum başka da birşey demiyorummmm:)
öptüm canım

Betül MUTFAKTA dedi ki...

Patatessiz bir hayat düsünemiyorum.. Gerçekten mutfagimizda vazgeçilmez bir ürün.. Bazen anneme takilir güleriz; "Ya anne doktor bana sen hastasin artik sana patates yasak dese, ne yaparim?" :))

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Patates mutfağımızın en güzel renklerindendir bence de... Salata çok iştah açıcı ve lezzetli görünüyor... Çocukken köz patatesi ben de aynı senin gibi yerdim. Gerçi şimdi olsa yine öyle yaparım:)

Sevgiler...

gülay dedi ki...

canım salatan nefis olmuş..eskilere götürdü.. bu kadar çok çeşit salata yokken misafir gelecekmi çayın yanına patates salatası yapılırdı..:) ben hala çok severek yerim.
sevgilerimle..

ipek dedi ki...

Patataes benimde favorimdir Neclacım. Şu aralar diet münasebetiyle uzak kalsamda her zaman benim için bir numaralı kalacak :))))

Tijen dedi ki...

Bayılırım közde pişmiş patatese. Nicedir yemedim. Ne büyük kayıp!

Sevgi Küçük dedi ki...

bayıldımmmm :D

Adsız dedi ki...

ben artık yaptıgım salatalara çok az olmak kayıdıyla top drawer ahududu kokulu sirkede kullanıyorum.benim begendim meyve kokulu salata elde ediyorum çokta hoşuma gidiyor.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin