21 Nisan 2009 Salı

Ciğer Seven Çocuklar

-Nerelisin oğlum?

-Adanalıyıkım.

Adana'da erkekler -çoğunlukla- sabahın kör vaktinde, işe gitmeden önce kahvaltı niyetine ciğerciye giderler. Yanlarında çocukları, sevdikleri olmadan nasıl zevk alırlar bundan, anlamam. Sevgilim bizim için yapar evde. Kaç çocuğa hafta sonu ciğer yiyelim dediğinizde olleeeyyy çığlıkları duyabilirsiniz bilmem. Ben iki tanesini tanıyorum ama.

Gün henüz ağarmadan küçük ciğerci dükkanları hazırlıklarını tamamlamışlardır.
Avcarlanmış, -soslanmış yani- ciğerler ince şişlere iki ciğer, bir kuyruk hesabı ile dizilmiştir tek tek. Artık dükkanın işine, müşterisine göre onlarca şiş. Yanında verilecek soğan salata ve acılı ezme de hazırdır. Dükkan lezzetten taviz vermiyorsa ezme için domateslere, soğanlara ince zırh çekilmiştir. Yoksa robot yüzü görmüş ezmenin tadı olur mu hiç? Sulanmış, kötü kokulu bir domates püresidir ortaya çıkan karışım. Zira eşim iş için Mersin'e gittiğinde sabah vakti uğradığı ciğercide:

- Benim hanım ezmeyi senden daha güzel yapar.
dediği ustanın şaşkınlığını anlatır zaman zaman. Olmaz ezme özen ister, sabır ister. Bugün ezme tarifi yok , başka zamana.

Kendimi överken konudan sapmayayım. Dükkanı anlatıyordum. Bol köpüklü ayranlar sürahilere paylaştırılmış, küçük tahta masalara yerleştirilmiştir. Yine her masada mutlaka kimyon!

Ocak yakılmış, kömürler köze dönüşmek üzeredir. Çayın kokusu sabahın soğuğunu alır gider.


Birer birer gelen müşteriler, yerleşirler tahta masaların başına. Bitirdikçe yenisi gelir, sıcak sıcak. Lavaşların arasına sıyrılır şişlerdeki ciğerler, üzerine kimyon serpilir bolca, yanına boylu boyunca bol naneli soğan salata, dürümler sarılır. Eşliğinde ezme, ayran, offf, oofff! İştahı yerinde birisi on beş yirmi şiş yer rahatlıkla. Peşinden sıcak çaylar yudumlanır, işin yolu tutulur.

Öğlen servisi de bitince bulaşık, temizlik vaktidir. Yüzlerce şiş tek tek zımparalanır, yıkanır. Ertesi günün malzemeleri hazırlanır. Doğranan ciğerlerin ve kuyrukların üzerlerine sıvıyağ, tuz, toz kırmızıbiber eklenip, şişlere dizilir, kaldırılırlar dolaba. Ertesi günü yine aynıdır küçük dükkanın. Şaşırmayın, yolunuz düşerse deneyin. Sabahın altısında ciğer, yenir!

23 yorum:

Hayatın Ta Kendisi Lokantası dedi ki...

bu ciğer resimlerini görünce hep özeniyorum. yemek istiyorum. ama daha ilk lokmayı ağzıma atar atmaz fikrim değişiyor. Bana ciğeri sevdirecek birşeyler lazım. Bu şişler olabilirmi? :)))

Pelin dedi ki...

Ağzımın suları aktı resmen. Benim gibi bir ciğer hastasına yapılır mı bu? Ben bayılırım ciğere eşim ise nefret eder. Bir gün eniştemlere gittik. O da Maraşlıdır ve nefis kebaplar yapar.Kebap delisi eşim menüde ciğer olduğunu duyunca bozuntuya vermedi ama epey hayal kırıklığına uğradı önce. Fakat ciğerleri tadınca et yediğini zannetti. Öyle güzel yapılmışlardı ki hiç kokmuyorlardı. Sırrını sorunca da aynı senin tarif ettiğin gibi iki ciğer bir kuyruk yağı şeklinde tarif etmişti eniştem. Yazdıklarını okuyunca o güne gittim. Paylaşmak istedim.
Sevgiler

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Ciğeri çok sevmem, ancak zarı iyice soyulmuş ve bol kimyonlu kekikle güzelce kızarmışsa yiyebiliyorum. Tabi sumaklı soğan salatası mutlaka olmalı... Öyle güzel anlatmışsınki şimdi olsa yerim herhalde :) Ellerine sağlık... Sevgiler...

Narince dedi ki...

Sevgili Yasemin sen bu ciğerleri ye, bir daha konuşalım istersen.

Sevgili Pelin, eşim de Maraşlı olup, Adana'da büyüdüğü içindir evimizde çeşit çeşit kebaplar.Yeğenime küçüklüğünde bir kurbanı kesilirken göstermişti bir aklı evvel, bu yüzden et yediremedik uzuuun süre. Ama bizim evde hele ki bu ciğerleri duyunca ağzının suları akıyor şimdi.

Aysel Hanım yersin, yersin.

İlle de ciğer!

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

:))

Tijen dedi ki...

Güzel bir lezzet hikayesi olmuş bu, ellerine sağlık komşum.

meltemmutfakta dedi ki...

Canım,Urfalılar içinde geçerli Adanalılar için yazdıkların...Onlarda ciğersiz yapamazlar hemde kahvaltıda.
ben çok sevmem ciğeri ama bu görüntü beni pes ettirdi.İnan canım istedi hatta ekrana yapıştım diyebilirim.Çok lzzetli görünüyor.Sizlere afiyet bal şeker olsun ama bende istiyorum.Bu görüntüyü eşim görse akşama ciğer poşeti ile gelirdi eve.O tam bir ciğer hastası ben ona bir sürpriz yapayım en kısa sürede bakalım benimkide seninki kadar lezzetli olacakmı?
sevgiyle kal,

Narince dedi ki...

Ne güzel komşularım var benim.

Meltem, ciğerleri ben yapmadım, eşim yaptı, ileteceğim övgülerinizi.


Bir gün gelin hepinize yaparız.

edaca dedi ki...

ayyy ay superrr bu rada hemserımsın galıba avcar kelımesıde adanaya aıt :)) ellerıne saglık :)

Narince dedi ki...

Eda Hanım, ben değil de eşim sizin oralardan. Uğradığınız için teşekkürler.

Zehra Gürgen dedi ki...

Ben sevmem ciğeri mesela..
Sanırım bir iki defa yediğim ciğer hoşuma gitmişti.
Ama çok lezzetli görünüyor eşinin yaptıkları.
ellerine sağlık canım.
sevgiler

Narince dedi ki...

Zehracığım kokusunu alsan bir de. Ben her hafta olsa her hafta yerim. Bana güven.

made in funda dedi ki...

ciğeri pek sevmeyen bir mersinliyim ama benim bile cnım çkti o dürümü görünce.nefis...

pelince dedi ki...

Necla yazdıklarını gülümseyerek okudum. Bizim ailede de herkes çok sever. Ben ve çocuklar hariç :) Adana ,urfa ciğercilerle dolup taşıyor gerçekten.
Çocukların severek yemesi hoşuma gitti,çok faydalı aslında...Afiyet olsun....

Sevgiler...

Damak Tadı dedi ki...

Bende ağzıma ciger koymayanlardanım..Fakat Mersin'de tatmıştım bu şişlerden..Evet çok değişik ama ben yinede yeşillikleri ve soğanları tercih etmiştim..Şimdi ağzım sulandı birden..Ellerine sağlık canım..Sevgilerle..

edaca dedi ki...

ozaman san guzel bı sablon hazırlıyayım hemso gelınım :))))))))))

Narince dedi ki...

Sevgili Defne, sevmek zorunda değilsin tabiiki.

Sevgili Pelin evet çocuklar severek yiyor ya en önemlisi bu.

Gül Hanım, afiyet olsun.

Eda Hanım zahmet olur, sizi uğraştırmak istemem, sağolun.

meltemmutfakta dedi ki...

Canım güzel yorumuna teşekkür etmek için geldim.Bu ciğerler iki gündür bitirdi beni...
Ne kadar davetkar görünüyorlar bayıldım.
Ben teşekkürümü unutmadan edeyim.Güzel yorumun için...
sevgiyle kal,

www.meltemmutfakta.com

Narince dedi ki...

Ne demek sevgili Meltem.Sağol uğradığın için.

Unknown dedi ki...

bu saatte bu görüntü beni bitirdi valla süper süper

Narince dedi ki...

Evet bu saatte, fena!

HUYSUZBALIK dedi ki...

Ay inanmıyorum. Memleketimin kokusu geldi burnuma misler gibi ciğer kebap kokusu ile birlikte. Ellerine sağlık yapanın. Yiyenlere de afiyet olsun. Sevgiler..

Narince dedi ki...

Teşekkürler Esin.Ellerine sağlık bitanemin.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin