Sütçüden satın aldığım bu güzeller güzeli yeşil domatesler aklımı çeldiler benim. Kabak etkinliğinin yükünü sırtımdan yeni atmışken, bir daha etkinlik işine girişmeye tövbeler etmişken fısıldadılar kulaklarıma:
- Turşu zamanı şimdi, turşu etkinliği yap!
Nasıl da çekiyor değil mi, hepimiz şöyle bir araya gelip ne güzel bir turşu arşivi oluştururduk.
Yok ama vallahi yok! Yapmayacağım.
-Niye yazıyorsun o zaman?
diyeceksiniz. Olur da bir üstlenen bulunur diye, fikrim öksüz kalmasın bir kenarda diye.
Ben yeşil domateslerimle pilaki yaptım, suyunun rengi en az kendilerinin yeşili kadar çaldı gönlümü. Tek şartım var: domatesleri oda ısısında bir gün bekletip öyle yapın olur mu?
Malzemeler:
- 1 kg. yeşil domates
- 1/2 su bardağı zeytinyağı
- 2 adet orta boy kurusoğan
- 2 diş sarımsak
- 1 kahve fincanı pirinç
- 3 adet kesme şeker
- Kıyılmış maydonoz
- Tuz
Hazırlama:
Soğanları küp küp doğrayın.
Domatesleri dilim dilim kesin.
Pirinci yıkayıp süzün.
Zeytinyağını bir tencerede kızdırın.
Soğanı ve doğranmamış sarımsağı ilave edin.
Soğan sararıncaya kadar kavurun.
Domates, tuz, kesme şeker ve pirinci ilave edin.
Domatesin üzerini kaplayacak kadar su koyup, üzerini bir kapakla kaparın.
Tencerenin kapağını kapatıp, kaynayana kadar hızlı, sonra kısık ateşte, domates suyunu çekene kadar pişirin.
Soğuyan pilakiyi tabağa alıp, üzerine kıyılmış maydonoz serpip servis yapın.