24 Mayıs 2011 Salı

Radika, Karahindiba, Karakavuk Ne Derseniz İşte



Hani dere tepe gezip ot toplama hevesim kursağımda kaldı demiş idim. Ama ana kuzusuyuz da! Anası gidip toplar da kızına getirmez mi? Otlarım gelir gelmez sardım üfelekleri. Kaynar suya batırıp soğuk suya attıktan sonra dondurucuya atıldı iki pişirmlik. Mancarlar da temizlendi, yıkandı, kaynar suda iki bilemedin üç dakika haşlandı, acısı çıkarıldı, dondurucuya atıldı. Kalanlar sararmadan, solmadan değerlendirilecek. İlki bu yoğurtlu salata. Karahindiba, radika diyenler var, gelin göbeği de; bizim köyde karakavuk derlermiş. Üzerlerine kaynar su dökülüp, bir dakika dolmadan alındı. Sarımsaklı yoğurtla karıştırıldı. Üç beş dal taze nane, az da taze kişniş eklendi. Kişnişlerim balkondan. Toprağa bıraktığımız tohumlar arasında en azgın onlar çıktılar. Çiçeğe bilem durdular şu vakitte. Tereyağı yakıldı, toz kırmızı biberle. Salatam tabağa serildi, yağı gezdirildi, az da susam serpmişim işte. Şimdi kafamda uçuşuyor; otlu omletler, bulgurlu yemekler, çorbalar, türlü türlü salatalar...

18 yorum:

  1. İster radika ister karahindiba her türlü varım. Ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  2. leziz bir görüntü ama otu hiç bilmiyorum.ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  3. Fotoğrafı ayrı, tarifi ayrı iştahımı kabarttı arkadaşım. Şimdi o harika otları bulamam, ben de semizotu ile yaparım aynısını:)
    Ellerine sağlık olsun.

    YanıtlaSil
  4. Onlar doğanın en zarif, en bonkör armağanları bize...

    YanıtlaSil
  5. Oy oyy oyy.. aslında buralarda vardırda ben tanımıyorum hala otları..utanıyorum bunu da yazarken :(

    YanıtlaSil
  6. bizde karahindiba derler:)
    kastamonuya varayım toplayacağım bende:)
    bu arada ablacım annemin ağzından çıkmış gibi yazdığın o yorum için teşekkür ederim:)
    annem de geçer geçer hele kalk şu ütüleri yap sonrada yemeğe giriş dediydi :)

    YanıtlaSil
  7. dün canım çekmişti çokça ot kavurması üzerine yumurta :) ama ot yoktu yapamadım tabii. bayılıyorum şu ege otlarına bir de tanıyabilsem kim kimdir :) eline sağlık şekerim.

    YanıtlaSil
  8. dogakesif'te yazmistim gecenlerde kara hindiba'yi hatta cicekleri ile bal benzeri recel yaptim ancak artik acilasti bir kere kaynatip ondan sonra pisirip kullanmakta yarar var yoksa cok aci olur! yorelere gore degisiyor adi egeliler radika diyor, kara hindiba istanbul isi obur adini hic duymamistim o isimde bi kus var aslinda! anneye de hurmetler biz otlarimizi kendimiz topluyoruz :)

    YanıtlaSil
  9. ohh ellerine sağlık Ankaralım

    YanıtlaSil
  10. Ellerine saglik Narincem. Gene harika!

    Sevgi ve selamlarimi birakiyorum...

    YanıtlaSil
  11. Bu otları hala bilmediğim ve denemediğim için kendime kızıyorum.
    Susam detayına bayıldım.

    YanıtlaSil
  12. Dönüşte senden kurs alacağım galiba Neclacığım şu otlar hakkında. Ellerin dert görmesin.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  13. Neclacım senin gmail adresinden spam mail geldi :( Birileri ele mi geçirdi nedir??

    YanıtlaSil
  14. bence işe yarar hemen değiştir şifreni yoksa başkası değiştirirse sen de giremezsin bu sefer :(

    YanıtlaSil
  15. Necla ablacım fotoğraf zaten oldukça iştah açıcı, bir de senin güzel anlatımınla birleşince dokunacak kadar gerçek hissettim salatanı:). Ellerine sağlık..
    Diğer bütün otlu tarifleri de merakla bekliyorum:).
    Sevgiler...
    aslı

    YanıtlaSil
  16. Gelin göbeği ve karakavuğu ilk kez duydum, otlarla ilgili her yeni öğrendiğim şey beni mutlu ediyor, teşekkürler. Radikayı az haşlayıp bol limon ve zeytinyağlı severim ben. Yoğutlusu da aklıma düştü şimdi, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  17. İsmi ne olursa olsun doğadan bize verilmiş birer lütuf hepsi. Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil

narince