7 Nisan 2011 Perşembe

Portakallı Tart



Turunç, portakal, limon, greyfurt, mandalina, ağaçkavunu, misket limonu, bergamut. Turunçgil ailesinin güzel renkli, ferah meyveleri. Portakala benzeyen, suyu acımtırak olan turunç bu ailenin anasıdır. Narenç, yerel söyleyişle narınç da denen turunç meyvesinden üretildiğinden bu aileye turunçgil ailesi, narenciye isimleri verilmiş.

Turunçgillerin anavatanı konusunda bitki bilimciler bir anlaşmaya varamamışlar. Çin, Hindistan, Malezya farketmiyor, doğudan batıya yolculuğunda farklı isimlerle anılmışlar. Eski bir Malaya efsanesine göre, obur bir fil, o kadar çok portakal yemiş ki, sonunda çatlayıp ölmüş portakal ağaçlarının dibinde. Bunu gören insanlar '' naga ranga '' demişler. Bu sözcük Sanskritçe '' fil için ölümcül hazımsızlık'' anlamına geliyormuş. Daha sonraları sözcük değişerek batıda orange, bizde narenciye sözcüklerine kök olmuş.

Portakal, Ortaçağ Avrupa'sında daha çok soyluların sofralarında bulunurmuş. Pahalı otları, baharatları getirmeye zenginlerin gücü yetermiş. Portakal bahçeleri masallarda anlatılırken, yıllar sonra İtalya, Fransa, Portekiz ve İspanya'da görebilmek mümkün olmuş. Bugün portakal bahçeleriyle bezeli İtalya'da yapılan portakal festivali yıllardır ilgi çekiyor. Ortaçağ kıyafetleri giymiş insanlar, birbirlerine portakal fırlatıyorlar.

Ilıman iklim isteyen portakalın bugün dünyada en büyük üreticisi Brezilya iken, Amerika, Hindistan, Meksika ve İspanya gibi ülkeler diğer önemli üreticilerdir. Ülkemizde Akdeniz ve Ege kıyılarında yapılan portakal üretiminin % 8O'i Antalya 'da yapılmaktadır.

Pazar esnafının dilinden duyarız isimlerini: Washington, yafa, Valencia, Finike, kan portakalı...
Alt kısmı göbekli, çekirdeksiz, tatlı mı tatlı Washington portakalı, İsrail kökenli etli ve sulu, aroması yoğun yafa, İspanya menşeli, lezzetli, kaliteli, kabuk rengi sarıya çalan Valencia, ince kabuklu, çekirdekli, sulu ve California Üniversitesi'nden birincilik ödülü almış Finike portakalı, içi koyu kırmızı, ekşi kan portakalı.

Pırıl pırıl, sıcak sarı rengi ile tatlı, sulu portakallar kış boyu eksik olmaz pazar dönüşü çantalarımızdan. C vitamini yönünden zengin olduğu için hastalıklara karşı koruyucudur, şifa niyetine tüketiriz. Kahvaltıya suyunu sıkarız, kabuğunu soyar yeriz. Uzun kış akşamlarında sohbeti tatlandırsın diye. Suyunu sade içebileceğimiz gibi alkollü veya alkolsüz kokteyllerde sık kullanır, likör yaparız. Kabuğu parfüm sanayiinde, pastacılık sektöründe kullanılır. Pasta, tatlı, şekerleme, reçel yaparız, ben kompostolara da eklerim. Reçeli, kabuğuyla da olur, içiyle de. Av etleriyle de kullanabilirsiniz, pilava da katabilirsiniz. Kek, kurabiye, tart, parfe, sorbe, muss yapabilir; irmik helvasına katabilir, peltesiyle bir tartı, pastayı ya da muhallebiyi güzelleştirebilirsiniz. Portakal suyuyla kerevizden, yerelmasına zeytinyağlıları pişirebilir, irice bir barbun balığını marine ettiğinizde lezzetine doyamazsınız.

İşte portakallar bitmeden yapabileceğiniz nefis portakallı tart:

Malzemeler:

Tart İçin:

  • 275 gr un
  • 2 yumurta sarısı
  • 125 gr tereyağ
  • 1OOgr pudra şekeri
  • 1/2 çay kaşığı şekerli vanilin

Krema İçin:

  • 500 ml süt
  • 2 yumurta sarısı
  • 60 gr un
  • 50 gr tereyağ
  • 1/2 çay kaşığı şekerli vanilin
  • 2 Türk Kahvesi fincanı toz şeker

Üstü İçin:

  • Portakal
  • 1,5 paket şeffaf tart jölesi

Hazırlama:

Tart taban için verilmiş malzemelerle hamuru yoğurun.

Hafif unlu tezgahta açıp, 24 cm çapında yağlanmış tart kalıbına yayın.

Üzerini streç filmle kapayıp, buzdolabında bir saat dinlendirin.

Bir saaat sonunda dolaptan çıkardığınız hamurun üzerini açıp alüminyum folyo serin.

Folyoyu bütün yüzeye yayıp, kenarlarına bastırın, üzerine bolca nohut, fasülye gibi bir bakliyat serip önceden ısıtılmış 180 derec fırına verin.

25 dakika sonunda fırından çıkarıp, folyo ve bakliyatları alın.

Varsa hamurun kabaran yerlerini çatalla delip, tekrar fırına verin, sekiz dakika daha pişirin.

Kreması için toz şeker ve unu tencereye koyun.

Soğuk süt ve yumurta sarılarını ekleip, topaksız olmasına dikkat ederekortadan az ateşte karıştırarak pişirin.

Koyu bir kıvama gelip fokurdadığında altını kapatın, tereyağ ve vanilini ekleyin.

Karıştırarak ılıttığınız kremayı tartın içine yayın.

Kabuklarını soyup lira lira dilimlediğiniz portakalları kremanın üzerine dizin.

Tart jölesini üzerindeki tarife göre hazırlayıp, ortadan dışa doğru olmak üzere yayın.

Buzdolabında dinlendirdiğiniz tarı soğuk soğuk servis yapın.



23 yorum:

  1. harika görünüyor son günlerini yaşarken bende ceheesecake olarak düşünüyorum:)
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. bol vitaminli harika bir tart olmuş
    ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  3. Görüntü evlere senlik olmus. Ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  4. Necla ablacım tartının görüntüsü içimi açtı adeta:).
    Ellerine sağlık..
    Sevgilerimle:).
    aslı

    YanıtlaSil
  5. Elinize sağlık, güzel görünüyor, portakallar bitmeden bu sabah iki kavanoz şekerleme yaptım:)

    YanıtlaSil
  6. Canım ellerine sağlık enfes bir tart olmuş öpüyorum.

    YanıtlaSil
  7. Ne de güzel şeyler yapar benim arkadaşım. Ellerine sağlık
    Size afiyet olsun.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  8. tturuncu turuncu ne hoş görünüyor eminim tadıda öyledir ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  9. nekadar güzel olmuş tartlara bayılırım ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  10. nefis bir tart lakinn dağarcığıma kattıkları apayrı ablacımm harika bir yazı olmuş zevkle okudum..
    her zaman ki gibi bitanesin:))
    öpüyorum hasretle:)
    bu arada kastamonu günlerine katıldın mı ankarada?

    YanıtlaSil
  11. narincem beni benden aldın ne güzel görüntüdür bu ellerine sağlık. not aldım

    YanıtlaSil
  12. harika görünüyor canım.rengi bile cezbediyor bakınca.ellerine sağlık.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  13. Portakal son günlerini yaşarken nefis bir tart olmuş ellerine sağlık....

    YanıtlaSil
  14. Narinim içim açıldı portakal dilimlerini görünce. Tam da geçen hafta yaptığım portakal reçelini yerken baktım tarife :) Bu güzel meyve bitmeden yapmak yemek lazım. Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  15. Ohh ne güzel içim açıldı görünce... Ellerine sağlık canım, ne de güzel bilgiler vermişsin, ah bir de o güzelim tartın tadına bakabilseydim, burda çayın yanına bisküvi yiyerek idare ettik artık :))

    YanıtlaSil
  16. NARİNCİM GÖRÜNTÜ ENFES HARİKA SANIRIM BU BENİM İÇİN:)ELLERİNE SAĞLIK TATLIM

    YanıtlaSil
  17. ayy çok güzel evet bu mevsim bitmeden denemek lazım ... şahane ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  18. süper bir görüntü! ellerine saglik narinim.. sicacik sevgiler

    YanıtlaSil
  19. sen ne yaptın yine Neclacım nasıl güzel bir şey bu ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  20. Nefis bir görüntü. Parlak güneş gibi rengiyle önce içimi ısıttı:)) Bol vanilyalı tart ve krema ile tadı da görüntüsü kadar güzeldir eminim.
    Mevsimi geçmeden hemen denemeli.
    Ellerine sağlık arkadaşım.

    YanıtlaSil
  21. yer altında, kapalı duvarlar arasında, gün ışığı alamayan ofislerin halılarını turuncu yaparlarmış. Mutsuz olan insan yere bakar ya, bakıp da içi açılsın diye... halı demek istemedim yanlış anlaşılmasın ama:) işte o renk açtı benim de içimi... harika olmuş,, mutluluk dolmuş bu tart! eminim çok lezzetlidir de... ellerinize sağlık1

    YanıtlaSil
  22. narinim nefis olmuş bu tart ellerine sağlık.öptüm gönülden çok çok...

    YanıtlaSil
  23. Canım; çok severim ellerin dert görmesin, sevgi ile öpüyorum....

    YanıtlaSil

narince