29 Aralık 2010 Çarşamba

Yılbaşı Sofraları Hazırlıkları




Bir yılı daha bitirmek kendimizle konuştuğumuz dakikaların süresini arttırıyor. Yapıp ettiklerimizin, yapmadıklarımızın, yapamadıklarımızın, yapmayı arzuladıklarımızın dökümü çıkıyor sanki. Liste uzuyor her yıl biraz daha. Yarım kalanlar, düşler, hatıralar, umutlar üst üste yığılı gibi. Öyle kurabiyeleri üst üste dizip fotoğraf çekmeye de benzemiyor. Rahatsız edici, tırmalayan tarafları var bu sancının. Ama ben sıkıcı olmaya yönünü çevirmiş yazıyı yılbaşı kutlamalarının bizlere uygun olup olmadığı tartışmalarını da kapı dışında bırakarak; yeni başlangıçların heyecanı, aile bir arada olmanın derin huzuruyla devam ettirmek niyetindeyim.

Benim için yılbaşının en güzeli evde ailemle, kendi ellerimle hazırladığım sofrada, suratlarımızda kocaman gülümsemelerle, şükürle, umutla, hatta geleneği bozmayıp tombala oynayarak neşe içinde geçenidir.

Hem sofranın öyle ağır, masraflı olması da şart değil. Mühim olan ellerinizle, sevgiyle hazırlanmış olmasıdır. Önceden belirlenmiş bir menü için bir gün önce eksikler tamamlanır, hatta zeytinyağlılar ve pasta ya da tatlılar bir gün önceden hazırlanıp bekletilirse, son gün sıkışmadan, strese girmeden zevkle bir sofra hazırlamak mümkün. Dipsosların yanında verebileceğiniz çeşnili krakerleri ister hazır alıp ister kendiniz hazırlayabilir, kızarmış ekmeklerinizi yine bir gün önceden hazır
edebilirsiniz.


Pilav ve salatalar, sebzeli köfteler, minik kanepeler, börekler, yemek sonrası atıştırma arayanlara hazırlanacak dip soslar sona bırakılabilir. Haydari, tarator gibi mezelerin sarımsağını da tam sofraya getirirken katmakta fayda var.

Tatlı dedim ama; öyle ağır, şerbetli bir tatlı değil kastım. Annem her yıl tatlı başlangıç yapalım düşüncesine sıkı sıkıya bağlı kalır ve en turuncusundan, en leziz kabağı seçerek mutlaka dibini yaktığı kabak tatlısından pişirir bizler için. En çok da babam sever onun ellerinden yemeyi, üzerinde ceviz ve bazen de pekmez ile.

Her yılbaşı yaklaşırken çiğ köfte telaşı sarar bir de tabii. Evde yoğurulmuş, lokum gibi, bütün malzemeleri sıkıca kaynaşmış bir çiğ köfte hindiyi, iç pilavı geride bırakıp gecenin yıldızı olmayı iyi bilir.

Yılbaşı sofrasında geçecek uzun sohbetlerinize eşlik edecek mezeleri unutmamak gerek. Fasülye pilaki, yaprak sarma, zeytinyağlı barbunya, arnavut ciğeri,humus, peynir tabağı, paçanga böreği, her türlü midye, balık köftesi, lakerda, tuzlu fıstık, leblebi, badem gibi çeşitli kuruyemişler, elma kurusu, çeşitli pestiller...

Bizde ve Ortadoğu'da meze, İtalya'da antipasta, Fransa'da hors d'oeuvre, İspanya'datapas. Yemeğe başlamadan önce atıştırmalık, bir ön hazırlık. Küçük porsiyonlar halinde, lezzetli, şık sunulurlar. Maksat karın doyurmak değil, içki eşliğinde yavaş yavaş, muhabbetle yenecek: sıcak ya da soğuk. Bana sorarsanız yalnız mezelerle donatılmış bir sofra karın doyurabileceğim mükellef bir sofra olabilir.

Mezeler için malzeme saymaya kalksak bitiremeyiz. Her türlü salata, tuzlu deniz ürünleri, küçük balıklar, sebze temel malzeme olabileceği gibi, kuru bakliyat, kurutulmuş sebze, yoğurt ya da sakatat da kullanabiliriz. Patlıcan çok leziz bir meze malzemesi olsa da yılbaşı akşamı için önermiyorum. Zira mezeler -her yemek gibi- taze ve zamanında malzemeler kullanılark yapıldığında daha güzel olur.

Özenle seçilmiş, taze malzemelerle hazırlanıp hemen servis edilmeli. Beklemiş, tabakta yayılmış, pörsümüş bir meze sunmayı kim ister ki?


Ülkemizin batısında meze deyince zeytinyağlılar akla gelirken; doğuya gidildikçe daha çok Orta Doğu ve Arap Mutfağı'nın etkisini görürüz. Kullanılan malzeme iklime, coğrafyaya, yapılan tarıma göre değişmekte elbet. Batıda çeşit çeşit otların zeytinyağı ile buluşması ne kadar lezizse Doğu Akdeniz ve Güneydoğu'da karşımıza çıkan humus, babagannuş, muhammara da damaklarımızda unutulmaz izler bırakmaktan geri durmaz.

Tarifini vereceğim rakı mezesi favaya tahin katmayın, katarsanız Antakya'nın bakla ezmesi olur ki, ona kimyon da katılır. Ana yemek seçimini size bırakıp, yılbaşı akşamınız için küçük öneriler sunmaya çalıştım. Yılbaşı sofranızın bereketi bütün bir yıl sürsün, sağlık ve huzur yaşamınızdan eksik olmasın dilerim.


Malzemeler:


  • 2 bardak kuru bakla
  • 1 bardaktan iki parmak az zeytinyağı
  • 2 soğan
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 limon
  • 1 avuç maydanoz yaprağı
  • 8-10 zeytin
  • Tuz

Hazırlama:

Kuru baklayı akşamdan ıslatın.

İnce doğranmış soğanı, zeytinyağında hafif kavrun. (Olabildiğince kısık ateşte )

Süzülmüş bakla, şeker, tuz ve 3-4 bardak su konup pişirin.

Kaşık yardımı ile tel süzgeçten geçirin ya da blendırla ezip püre haline getirin.

Dilediğiniz bir kalıba boşaltın. ( kalıbı önce bir sudan geçirip favayı boşaltırsanız, çıkarırken kolaylık sağlayacaktır.)

Üzerine zeytinyağı gezdirin.

Limon dilimleri, zeytin ve maydanoz yaprakları ile süsleyip servis yapabilirsiniz.


31 yorum:

  1. Güzel bir tarif, ellerinize saglik. simdiden mutlu yillar.

    YanıtlaSil
  2. ellerine sağlık canım enfes olmuş.mutlu ve sağlıklı yeni bir yıl dilerim.sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Bir yıl daha bitiyor be benim yapamadıklarım öyle çoook ki.. Neyse seneye inşallah.

    Henüz kahvaltı yapmadım ve yazdığın mezeleri okudukça dahada çok açıktım.
    Favayı çok severim hele birde bol zeytinyağlı bayılırım.
    Ellerine sağlık
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Narincem güzel arkadaşım, yeni yılda sizlere sağlık ve mutluluk diliyorum .

    Merry *. • ˚ ˚ •. ★ ★ Christmas. *. °. ° * * ★ ★ Joyeux. • ˚ ˚ ★ ★ ˛ ˚ ˛ •
    •. Noël ★ ˛ ˚ _Π_____. * ˚ ★ ★ ★
    ˚ ˛ • ˛ • ˚ */______/~ \. ˚ ˚ ˛ ★ ★ ★
    ˚ ˛ • ˛ • ˚ *| 田田 | 门

    YanıtlaSil
  5. çok lezzetli görünüyor.ellerinize sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. mmm.. yilbasi icin KISS (keep it super simple) kuralimi bozduracaksin bana, o yuzden fazla takilmayayim burada. Yeni yilinizi kutlarim, 2011'de hersey gonlunuzce olsun.
    sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Canım favaya bayılırım ellerine sağ
    lık öpüyorum.

    YanıtlaSil
  8. Turkiye'den getirttigim kuru baklam var sunum sik tadina zaten bayilirim yaptim gitti guzel bir yilbasi diliyorum hazirlayacagin guzel sofra etrafinda, iyi seneler

    YanıtlaSil
  9. Canım ne kadar şık gözüküyor ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  10. Annemde mutlaka her yılbaşı kabak tatlısı pişirir hatta bugünden kabağı aldık bile:)
    Tarifinizin sunumuda çok şık olmuş
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  11. Ne güzel bir sunum, görüntüsü harika olmuş, ben hiç yapmadım, bizim mutfakta yapılan bir meze değil, ama her şeyin bir ilki vardır değil mi... Ellerine sağlık canım, mutlu yıllar...

    YanıtlaSil
  12. ÖYLE GÜZEL ANLATMISSINIZKİ VE NE KADAR DOĞRU SÖYLEMİŞSİNİZ EVET EVDE SEVDİKLERİNLE AİLENLE HUZURLA GÜLÜMSEMEYLE SEVİNÇLE GEÇİRECEĞİN BİR YILBAŞI KADAR GÜZEL BİR YILBAŞI OLAMAZ. HUMUSU ÇOK SEVERİM HELEDE BOL ZEYTİNYAĞLI İSE ELLERİNİZE SAĞLIK
    SEVGİLER...

    YanıtlaSil
  13. Bende bol bol meze yapmayı dğüşünüyorum yılbaşı akşamı için:)Ellerine sağlık narinim

    YanıtlaSil
  14. Fava yılbaşı sofralarına yakışır sunumda olmuş,ellerine sağlık..Bayılırım ama çok sık yapmayız nedense..Ne de olsa çekirdek aileyiz biz..))Senin gibi dostlarımız yapıp çağırırlar bizi..))Bekliyoruz heyecanla,bakalım..))


    Narinem,sana,ailene ve sevdiklerine sağlıklı,mutlu,huzurlu dolu dolu güzel bir yıl diliyorum..Dilerim gerçekleştiremediğin her güzelliğe yeni yılda kavuşursun..


    Öpüyorum tatlı Narinem benim..)

    YanıtlaSil
  15. Neclacığım ellerine sağlık işlerimin yoğunluğundan yorum yazamadım mutlu sağlıklı bir yıl diliyorum sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. Ben de sizin tarifiniz gibi yaparım, pek güzel olur. Sunumuna bayıldım, ellerinize sağlık olsun sevgili Narince.

    Sağlıkla ve mutlulukla geçireceğiniz güzel bir yıl dilerim...
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  17. canım ablacım bende senin gibi kutlamanın bize uygun olup olmadığı tartışmalarını attım kapıya..
    güzelce hazırlıklaıma başladım.. her yıl olduğu gibi soframızla, sohbetimizle, şarkımızla, iki göbek atışımızla ve tombalamızla geçireceğiz son saatlerini 2010 un ve ilk saatlerini 2011 in..
    kurabiyelerim ve pasta keklerim hazır yarın bitireceğim hazırlıklarımı:)
    son güne mezeleri bıraktım:)

    YanıtlaSil
  18. Her gününüzün kocaman bir gülümsemeyle geçeceği bir yıl olmasını dilerim
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  19. ne kadar güzel anlatmışsınız! favanın sunumuna ayrıca bayıldım, resminden limonlu bir tatlı mı acaba diye geldim fava buldum çok da memnun oldum! size şimdiden mutlu, tadı tuzu tam kararında bir sene dilerim:)

    YanıtlaSil
  20. narinim çok güzeldi canım.
    ağzınızın tadı hiç bozulmasın, bereketle sevgi ve sağlıkla dolu bir yıl diliyorum canım.
    sevgiler.

    YanıtlaSil
  21. Harikasın cnm enfes görünüyor Ellerine Sağlık Cnm..

    Degisiktatlar

    YanıtlaSil
  22. HERŞEY GÖNLÜNÜZCE OLSUN NİCE MUTLU YILLAR SEVGİLERİMLE FİKRİYE

    YanıtlaSil
  23. canım benim
    hayırlı,mutlu ,sağlıklı bir yıl sizin ve tüm sevdiklerinizin olsun.nice mutlu senelere....sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  24. ♥ Nerede yaşam varsa, orada umut da vardır. Yeni yılda tüm umutlar ve başarılar seninle olsun. Mutlu Yıllar dilerim.

    YanıtlaSil
  25. ♥ Nerede yaşam varsa, orada umut da vardır. Yeni yılda tüm umutlar ve başarılar seninle olsun. Mutlu Yıllar dilerim.

    YanıtlaSil
  26. Sofralarımızdan bereket eksik olmasın Necla'cığım. Sevinçle, huzurla oturalım sofraya hep.

    YanıtlaSil
  27. Sağlıklı ve güzel bir yıl dilerim. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  28. Favada, sunumda harika. Ellerine sağlık, mutlu yıllar.

    YanıtlaSil
  29. iyi seneler dileğiyle
    sevgiler

    YanıtlaSil
  30. Necla ablacım benim de yılbaşı soframı şenlendiren mezelerden biri favaydı:). Ellerine sağlık nefis görünüyor..
    Huzur dolu, sağlıklı, mutlu, beraberinde güzel gelişmeler getirecek yeni bir sene diliyorum:).
    Sevgiler..
    aslı

    YanıtlaSil
  31. bilgileriniz icin tesekkürler, almanyadan selamlar :)

    YanıtlaSil

narince