2 Mayıs 2010 Pazar

Pazar Gününün Ardından



Bugün pazardı. Siz de sever misiniz pazar günlerini? Yığınla ütüyü, çocukların olağan banyosunu, evin hep dağınık olmasını saymazsak en sevdiğim gündür diyebilirim. Son üç yıldır oğlanı dershaneye yollamak için sabah yedi otuzda kalkıyor, pazar sabahı geç kalkma lüksümü çoktan unutmuş olsam da.

Diğer iki sevdiğim mışıl mışıl uyurken kahvaltıya neler çıkar artık saymayayım, canınız çeker. -Sanki az sonra yutkunmanıza sebep olmayacağım?- Ama kahvaltıya hazırda bir şeyler varsa o saatte yaprak sarmaya girişebilirim mesela.

Geç kahvaltıların menüsünü sıralamayacağım, öğleni akşamı karışmış öğünlerimizden söz edeceğim. Bir gün önceden düşünürüz:

-Yarına ne yesek?

İlk ihtimal mangaldır, ikinci öneri mutlaka hamurlu bir yemektir. Ağzımdaki metal yığını beni mangal ziyafetlerine uzak tutmakta bir süredir. Hiçbir gıdayı ısırarak yiyememek, küçük parçalara bölerek yemek zorunda olmak, doktorumun tellerimi sıktığı günlerin peşinden yalnızca çorba içebilmek, sofrada mızıl mızıl yerken yemeğimin soğuması, bu arada iştahımın kaçması, sofradan aç kalkmak, telleri temizleme korkusuyla aç gezinmek, ağzımdaki koca metal çıkıntıların açtığı oyuklara yerleşmesi ve oradan çıkarken verdiği sızılara katlanmak ne zor bilemezsiniz.

Sofradan tıka basa doyarak kalktığım anlar yalnızca mantı yaptığım günlere denk geliyor. Bizim evde sıkça mantı pişiyor anlayacağınız. Bugün de mantı yaptım ve tokum çok şükür. Fotoğraftaki çorbayı iki hafta önceki pazarımızda yapmıştım. Üşenmeyip küçük küçük yaparsın mantıları. Biraz yağda önce yemeklik doğranmış kurusoğanı, sonra salçayı çevirir, suyunu verirsin. Kaynayan suya mantıları atar, pişmesine yakın haşlanmış nohutları, ekşi pestili katarsın. En son tuzunu, limonunu ayarlarsın. Mantıların unu çorbaya kıvam verecektir, siz yeter ki tencerenin ağzı açık bir şekilde ve yüksek ateşte pişirin. En son sarımsak ve nanesini katar, sofraya getirirsiniz. Afiyet olsun.

24 yorum:

  1. ohhh ellerinize sağlık mis gibi mantı olsada yesek...

    YanıtlaSil
  2. Cok severim ben manti corbasini! Ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  3. mmmm bu güzel tarife ne denir ki afiyet şeker bal olsun inş. en kısa sürede dişleriniz ile ,ilgili sorun çözülür de doyunca yemek yemenizi dilerim canım, sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. manti corbasi doyurucu olmus elinize saglik
    bende jöleli tarifler etkinlige katilmis tarifimi size maille göndermistim ancak az önce etkinlige bakmak icin girdigimde tarifimi göremedim
    herhalde etkinlik icin gönderdigim mail gelmedi size
    ama artik gecmis zaten
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  5. canım ellerine sağlık.. mantı harika olmuş ama ekşili pestili anlayamadım:(
    bizim evde öğünler kaçmasın diye babam sabahın erkenden kaldırırdı, kavaltıyı yaptıktan sonrada şimdi kim uyumak istiyorsa uyusun derdi küçükken hatırlıyorumda:)
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. ablacım cidden olası pazarlar hiç dile getirmyi akıl etmediğimiz ama hep yaşadığımız olaylar.. ellerine emeklerine sağlık..
    harika bir yazıydı herzamanki gibi..

    YanıtlaSil
  7. Canım hem yutkundum hem üzüldüm..:( Tellerle yaşamın bu kadar zor olduğunu bilmiyordum..Allah kolaylık versin canım..Bizimde seneye bir tel maceramız olucak ama gözüm korktu inan..:)

    Mantıyı hep yoğurtlu denedim ama bu hali inanılmaz güzel,ellerine sağlık..

    sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Canım benim geçmiş olsun arkadaşım. Allah kolaylık versin. Teller çıkıncaya kadar biraz daha sabır. Ellerine sağlık mantı çorbası harika. Ben hamur açmayı beceremem ama bunu hazır mantı ile denemiştim. Fena da olmamıştı.

    YanıtlaSil
  9. Ah Necla'cığım,
    Gideceklerse zaten gidiyorlar merak etme, ama önce ama sonra. Sağlıklı olsunlar da...

    YanıtlaSil
  10. pazarları yoğun ve telaşlı geçer

    sözde dinlenmem gerek o gün ama hafta içindekinden daha çok yorulurum.:)

    YanıtlaSil
  11. İlgin için teşekkürler canım..

    Ankara ya sevgiler..

    YanıtlaSil
  12. öncelikle geçmiş olsun,umarım kısa sürede eski sağlıklı haline dönersin. yemek yiyemekten daha zor ne olabilir hayatta? çorba çok güzel görünüyor, yanında sarımsak da öyle, çıtı çıtır ye hmmmm. ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  13. Neclacım öncelikle geçmiş olsun,tellerle yaşamak zor.. pazar gününü bende severim,bizim eşimle beraber olabilidİğimiz nadir günlerden biridir kendisi :)) Gerçi bizde kursa gitmek için iki çocuk arasında kalıp yine bölünüyoruz ama olsun... mantı çorbası şahane,hiç içmedim desem ayıp olur mu bilemedim.:))

    yapan olmayınca yemekte kısmet olmadı tabii,size afiyet olsun....:)

    YanıtlaSil
  14. Sevgili narince cok tesekkür ederim
    tarifi zamani gecmisde olsa yayinladigin icin
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  15. yeter artik calacagim kapini ansizin bir pazar sabahi:) ellerine saglik mis mis

    YanıtlaSil
  16. Kayserili bir komşumda içmiştim bu çorbadan, harika bir lezzet. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  17. 80 lerin sonları 90 ların başlarında da bizler için pazar işkence idi ve geldik 2000 lere hala aynı yahu:)
    banyo tantanası,yok erken uyu,yok çamaşır yığıldı üfff yazık çocuklara:)
    ama güzel yemekler,çorbalar oluyormuş ya öncesinden onlar hafifletici sebep olur belki seni dinlerler:)

    YanıtlaSil
  18. hmmmm...burnama koktu resmen! ellerine kollarına sağlık. fotografta pek havalı olmuş :)
    sevgiler

    YanıtlaSil
  19. Neclam canım teller için sabırlar diliyorum ama faydası oluyormu bilmem:)ben pazar günlerini hiç sevmezdim artık seviyorum leyleği havada gördüm bu yıl:)daldan dala koşmaktayım.Bu mantı çorbanın hatırına bir bakmışsın toplaşıp ankaradayız:)) bizim için artık hangi ölçülerde pişirirsin bilemem canım.
    çok öptüm mutlu bir hafta diliyorum..

    YanıtlaSil
  20. mantııııı! üstelik bu el emeği göz nuru bir mantı çorbası. çook güzel, ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  21. Neclacım ben de küçükken kısa bir dönem takmıştım diş telleri, ne kadar sıkıntılı olduğunu bilirim. Umarım en kısa sürede en iyi şekilde sonuçlanır senin de diş tedavin.
    Pazar günleri okul zamanlarımda daha bir sıkıcı gelirdi bana. Banyo yapılacak, kalan ödevler yetiştirilecek ve en sıkıcısı da ertesi gün Pazartesi:). Şimdi o şiddetini yitirse de yine de sıkıntı verir Pazarlar bana da. Ama uzun Pazar kahvaltılarını da hiçbir şeye değişmem doğrusu:).
    Mantı çorbası benim de hep denemek istediğim bir lezzettir. Seninki nefis olmuş canım, ellerine sağlık:)..
    Sevgilerimle:).
    aslı

    YanıtlaSil
  22. geçmiş olsun neclacım...
    inşallah zaman çabucak geçer ve acıdan kurtulursun..diş zor benimde 3 ay süren kanal tedavim oldu perişan olmuştum...seni çok iyi anlıyorum...canım benim...
    mantı çok güzel kaşık kaşık yiyesim geldi...ellerine sağlık. öptüm...

    YanıtlaSil
  23. bizim oralarda (mersin) yüksük çorbası derler buna :) çok sever beğenerek yeriz. eline sağlık canım.

    YanıtlaSil
  24. Ellerinize saglık. Bu yemeği çok seviyorum. Harika bir tat

    YanıtlaSil

narince