2 Mayıs 2013 Perşembe

Erzincan Mutfağı'na Giriş: Patates Mıhlaması




Erzincan yemekleri anlatacağım demiştim biliyorum. Zor bir grip, şehir dışına yolculuk, dinlenemeyince geçmek bilmeyen, süründüren  hastalık yüzünden bugüne kaldı başlangıç. Affola!

Anadolu'nun en eski kültür merkezlerinden biri olan Erzincan ili mutfağında  soğuk iklimin, komşu Arap ve Acem mutfaklarının izlerini; buğday, sebze ve etin ağırlıklı olduğu besleyici çorbalar, bulgur ve etin, kuru meyvelerin, doğada kendiliğinden yetişen bitki ve otların kullanıldığını, kış hazırlıklarının önemli yer tuttuğunu görürüz.

Patates mıhlaması da  nefis yöre yemeklerinden yalnızca biri. Haşlanmış patatesler eziliyor ve tereyağında sarartılan piyaz doğranmış kuru soğanlara ekleniyor. Tuz ve karabiber ilavesi ile hepsi özleşene kadar kavrulup tabağa alınıyor. Ortasına kavurma yerleştiriliyor, bolca ince kıyım maydonoz, pulbiber.

Fotoğrafta arkada gördüğünüzgibi  hoşafla, isterseniz ayranla pek güzel gidiyor. Yoksa öyle reklamdaki gibi boyalı gazozla değil, biz yemeğin yanında hoşaf, komposto, ayran içeriz, reklam sinirlerimi bozmakta, başka söze gerek yok.


13 yorum:

  1. Ellerine sağlık Necla ablacım, böyle yöresel tarifler öğrenmeyi çok seviyorum. Ne kadar leziz olduğu fotoğraftan belli oluyor:).
    Sevgiler:).
    aslı

    YanıtlaSil
  2. Bizim evde de o reklam hic ciddiye alinmiyor. Yemek cok lezzetli görünüyor, ellerine saglik. Gecmis olsun.

    YanıtlaSil
  3. Bir erzincanlı olarak ve bizzat erzincanda yaşayan biri olarak çok mutlu oldum...sizde erzincanlı mısınız?

    YanıtlaSil
  4. Yöresel lezzetlere bayılıyorum ,keşke her ay bir başka şehire gidip o lezzetlerin tadına bakma şansımız olsa.. Senin sunumun şahane,bende bol köpüklü ayran tercih ediyorum :)

    ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  5. Ellerinize sağlık, çok seviyorum ben anlatımınızı, tariflerinizi...
    O reklamlara ben de gıcık oluyorum, ayranla , hoşafla mis olur , mis...

    YanıtlaSil
  6. Biz Türklerin mis gibi ayranları, kompostoları ve ev yapımı meyve suları varken sanki geleneksel içeceğimiz şu gazlı içeceklermiş gibi gösteriyorlar ya ben de sinir oluyorum. Ayrıca sofralarına bu zehirleri getirenlere de kızmamak mümkün değil. Tarifiniz harika. Emeklerinize sağlık, bence ayranla harika gider.

    YanıtlaSil
  7. Offff bitirdin beni..Biz etsizini yaparız.Patates kavurması denir bizdede...Ellerine sağlık.Birde böyle deneyip tatmak lazım.

    YanıtlaSil
  8. ellerine sağlık canım nefis ötesi bir lezzet yutkundum şimdi:)) sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  9. Aynen Neclacığım, bizde yemeğin yanında komposto, ayran, eğşi gibi şeyler içeriz.
    Hele yöresel yemeklerimizin bulunduğu masada boyalı gazozun ne işi var?
    Patatesin her şeyini çok sevdiğimize göre eminim buna da bayılırız, ellerine sağlık nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
  10. Mmmmm Kuzum bende çok severim Elinin saglik Gönlü güzelim:)))

    YanıtlaSil
  11. temmuzda bir - iki günlük orlara gideceğim inşaAllah çok heyecanlıyım

    YanıtlaSil
  12. İlk defa duydum nefis bir tat olmuş ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  13. Yöresel yemeklerine çok meraklıyım, tarif için teşekkürler.

    YanıtlaSil

narince