Malzemeler:
Taban İçin Pate Brisee Hamuru:
Taban İçin Pate Brisee Hamuru:
- 250 gr un
- 125 gr soğuk tereyağ
- 7 yemek kaşığı çok soğuk süt veya su
- 1/2 tatlı kaşığı tuz
- Bir çimdik toz şeker
Ispanaklı Harç İçin:
- 500 gr ıspanak
- 2 adet kuru soğan
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 150 gr İzmir tulumu
- 1 yumurta
- 200 ml süt
- 100 ml krema
- 80 gr jambon
- Tuz, karabiber, muskat rendesi
Hazırlama:
Taban için un, tuz, şeker ve tereyağını avucunuzun içi ile birkaç dakika yoğurmadan ovalayarak küçük taneli hale getirin. Sonra ortasını havuz gibi açın, sütü ya da suyu ilave edip iki üç dakika yoğurun. Fazla yoğurmayın, avucunuzun ısısını hamura vermeyin, zaten hemen toparlandığını göreceksiniz. Üzerini örtüp on beş dakika dinlendirin.
Bu arada yıkanmış, temizlenmiş ve suyu süzülmüş ıspanakları ince ince doğrayın. Zeytinyağını koyduğunuz tavada, yemeklik doğranmış kurusoğanları hafifçe sarartın. İnce şeritler halinde doğradığınız jambonları da ekleyip, hafifçe pembeleştirin. Ispanakları da katıp, birkaç dakika çevirin. Tuz, karabiber ve dilerseniz muskat rendesi ekleyip ocaktan alın.
Taban için un, tuz, şeker ve tereyağını avucunuzun içi ile birkaç dakika yoğurmadan ovalayarak küçük taneli hale getirin. Sonra ortasını havuz gibi açın, sütü ya da suyu ilave edip iki üç dakika yoğurun. Fazla yoğurmayın, avucunuzun ısısını hamura vermeyin, zaten hemen toparlandığını göreceksiniz. Üzerini örtüp on beş dakika dinlendirin.
Bu arada yıkanmış, temizlenmiş ve suyu süzülmüş ıspanakları ince ince doğrayın. Zeytinyağını koyduğunuz tavada, yemeklik doğranmış kurusoğanları hafifçe sarartın. İnce şeritler halinde doğradığınız jambonları da ekleyip, hafifçe pembeleştirin. Ispanakları da katıp, birkaç dakika çevirin. Tuz, karabiber ve dilerseniz muskat rendesi ekleyip ocaktan alın.
Dinlenen hamuru hafif unlayarak yirmi dört santimetre çapındaki tart kalıbına göre açın. Kalıbınız teflonsa yağlamanıza gerek yoktur. Açtığınız hamuru kalıba düzgünce yayın. Ilıyan ıspanaklı harca başka bir kapta çırptığınız krema, yumurta ve süt karışımını, rendelediğiniz peyniri de ekleyip, bütün malzemeyi tart hamurunun üzerine yayın.
Önceden 200 derecede ısıtılmış fırının alt rafında yaklaşık yarım sat kadar pişirin. İndirmeden hemen önce biraz rende peynir daha ekleyebilirsiniz. Soğutmadan, ılık ılık çayla tüketebilirsiniz, afiyetle.
ince hamur yoğun sebzeli iç dediğin gibi kuralı bozuyor ama daha sağlıklı oluyor:))
YanıtlaSiltek kelimeyle harika görünüyor canım ellerine sağlık
Bence sadece tariflere değil, bize de ayıp ediyorsunuz böyle güzelliklerden bizi mahrum bırakarak. O nasıl güzel birşeydir öyle. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilNeclacığım, yine döktürmüşsün!! Ispanağı çoook severim ve bu da çoook güzel olmuş! Ellerine sağlık :)
YanıtlaSilKokusu burnuma gelir gibi oldu:)) eline sağlık canım, sevgiler
YanıtlaSilSevgili Narince, kışın vazgeçmeden yemeğe çalıştığımız ıspanağın güzel hallerinden birisini yapmışsın, çok güzel görünüyor.
YanıtlaSilIspanağa muskatı hep yakıştırmışımdır, ellerine sağlık.
Sevgiler.
Ellelrine sağlık nefis bir görüntü:))
YanıtlaSilEllerine sağlık.Nefis görünüyor.Sevgiler:)
YanıtlaSilEllerıne saglık canım,bu kişi bır turlu yapmak kısmet olmadı,inşallah yakın zamanda bende yaparım.
YanıtlaSilbence de ayip;bu tarifi geciktirmen.ellerine saglik,muhtesem gorunuyor.sevgilerle.
YanıtlaSilELLERİNE SAĞLIK NARİNİM
YanıtlaSilKOKUSU BANA GELDİ
:))))
cok güzel olmus canim
YanıtlaSilkendim hic denemedim ama denemeyliyim...
Narinim muhteşem görünüyor. Kış bitmeden bi kiş yapsam bende :))
YanıtlaSilEllerine sağlık..
nefis görünüyor canım ellerine sağlık
YanıtlaSiloyy oyy ellerine sağlık narincim süper
YanıtlaSilsevgiler