27 Şubat 2012 Pazartesi

Böbrek Sote




Göçebe geçmişimiz et ve sakatat sever olmamızda etkilidir muhakkak. Günümüz kentli insanı kolesterol korkusu, hijyen kaygısı, vakitsizlik vb sebeplerle uzak duruyor sakatattan. Ben işkembeden, kokoreçten, kelle ve paça çorbasından, en çok da ciğerden ayrı duramam.

Böbrek de sakatat severlerin aşina olduğu başka güzellik. Kendi yağında pişmeli mutlaka. Dışındaki yağı incecik doğranmalı, kızgın tavaya bırakılmalı. Altı biraz kısılıp erimesi beklenmeli. Piyazlık doğranmış kurusoğanlar az ateşte yine, yumuşamalı, sararmalı. Ocağın altı tekrar yükseltilmeli, iyice yıkanmış, doğranmış böbrek parçaları eklenmeli. Her bir böbrek parçası ateşi görene kadar. Ocağın altı ortaya ayarlanmalı bu kez; çok değil üç dört dakika pişirilmeli yalnızca. Bu kadarcık sürede pişer, meraklanmayın. Fazla kalırsa ateşte, sertleşir, tadı tuzu olmaz böbrek sotenin. Şimdi deniz tuzu ve değirmenden karabiber çekmeli. Çay kaşığı ile de hardal ekleyin, bakın nasıl yakışıyor böbreğe. Bol maydonoz ve sumakla tatlandırılmış kuru soğan piyazı hele!

Yarasın, şifa olsun!


14 yorum:

  1. Narinim öyle güzel anlatıyorsun ki sakatat sevmeyenlerin bile ağızları sulanıyordur okurken :) Böbreği severim hatta kurban bayramında en önce böbrek yemeyi isterim, mangalda ya da ızgarada kekikli oh mis :))

    Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlık. Gerçekten bir göçmen olarak ben de ciğeri ve böbreği çok severim. Harika görünüyor.

    YanıtlaSil
  3. Necla'cığım senin sakatat dosyandaki yorumları incelediğimde
    bir tek siz ve biz seviyoruz şu canım sakatatı:))belki çocuk yaşlarda alıştık yemeye yada tamamen damak zevki.Fakat idda ediyorum çocuk yaşlarda sık sık sofrada görmemizden mutfakta nasıl hazırlanıyor bilmemizden olsa gerek.
    Ellerine sağlık canım yiyenlere afiyet olsun:)biz sağlık sorunları yüzünden çok sık tüketemiyoruz bu enfes lezzetleri.
    sarılıp öperim seni..

    YanıtlaSil
  4. Narinim, Kumquat'ı Migros'un manav reyonunda bulabilirsin. Ben Migros'tan aldım..
    Bizim mahalledeki markete bile geliyor arasıra görüyorum..

    YanıtlaSil
  5. Narince, bir benzerlikte benden! sakatata bayılırım.
    Çok güzel bir anlatımla, nefis bir görüntü ne yapar insana...hemen yapmalı dedirtiyor.
    Çok sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. canım ben geldim
    çok güzel pilavla harika gider
    muhabbetle kal canım
    :))

    YanıtlaSil
  7. Ciğere alışkınım ve bazıalrına ama böbrek sert geliyor bana,lezzetsiz değil amma o sertliği bazen acaba dedirtiyor.Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  8. oh mis gibi koktu sanki..walla tam kıvamında pişmiş canısı ellerine sağlık.sizlere afiyet şifa olsun.öpüyorummm.

    YanıtlaSil
  9. Ay bir sakatat sever olarak ağzımın suyu aktı, hem güzel anlatımdan hem görselden..Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  10. İnci gibi bende sakatatlara düşkünüm kokoreç olunca dayanamam ciğer böbrek soteyi annem çok güzel yapar ama kolestrol korkusundan uzak durmaya çalışıyorum ama aradada kaçıyor ellerine sağlık canım sevgiler..

    YanıtlaSil
  11. Daha dun esimle 'bobrek' muhabbeti yapmistik. Cocuklugumda ne kadar cok yedigimi ama 30 yildir da unuttugumu soylemistim. Simdi nasil canim cekti, harika olmus. Afiyetle yiyin...

    YanıtlaSil
  12. narincem,bu anlatıma bu sunuma yürek mi dayanır:)
    en geliyorum o lezzeti tatmaya..
    ellerine o güzel yüreğine sağlık cnarincem..
    muhabbetle kalasın..

    YanıtlaSil
  13. Sakatat sevmiyen bile bu görsel karşısında yer:))ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  14. Markette görüyorum almaya cesaret edemiyordum.Bu görüntüden sonra hemen alıp deniycem.Pişirme süresini de yazmanız iyi olmuş.Ben bu yazıyı okumasaydım eminim en az yirmi dakika sotelerdim.

    YanıtlaSil

narince