4 Ocak 2012 Çarşamba

Pancar Turşusu



Yılbaşı soframız için yapmış idim, sabahın erkence saatinde, günler öncesinden.Acelem neyse? Sen böyle koştur koştur yap, sonra da sofraya koymayı unut! Yılbaşı soframızda eksik kaldı, ben unuttum siz unutmayın, yapımı oldukça kolay, oyalamayan bu turşuyu.

Şurada pancara dair bir iki kelamım olmuş pancar sote tarifiyle birlikte. Pancarı kullandığım diğer tarifler ise: pancar çıtırları, siyah havuç cacığı.

Turşu için yarım kilo pancarı iyice yıkayıp başının sert kısımlarını kesin. Sakın kabuğunu soymayın, bütün rengi gider. Üzerini biraz geçecek kadar su koyup pişmeye bırakın. Yumuşayınca, çatal rahat batacak hale gelince ateşten alın. -Sakın çok pişirmeyin.- Sudan çıkardığınız pancarları akan suyun altında dikkatlice soyun. Dilimleyip, dibine birkaç diş sarımsak attığınız kavanoza yerleştirin.Yine aralara ve üste de bir iki diş sarımsak eklemeyi unutmayın. Haşladığınız kırmızı suyu dökmediniz değil mi? Şimdi bu suya iki yemek kaşığı sirke, iki kaşık tuz, bir çimdik de toz şeker katıp karıştırın. Tadına bakın, zaten pancar turşusu çok tuzlu olmayacak biliyorsunuz, yine de tuzu eksik geldiyse ekleme yapabilirsiniz. Tuzu suda eriyene kadar karıştırın. Şimdi turşu suyunuzu pancarların üzerini kapatana kadar doldurun kavanoza. Ağzını kapatıp buzdolabına kaldırdığınız pancar turşunuz iki üç güne hazırdır. Afiyetle tüketiniz.

16 yorum:

  1. Canım günaydın görüntü harika elleri
    ne sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. nasıl güzel bir renk bu narincem böyyylee:)
    doğal gıda boyası niyetine kullansan bunu nasıl olr ki..?
    :)
    ellerine sağlık canım...
    bu renk kadar güzel ve tatlı bir sene diliyorum size ve sevdiklerinize...
    muhabbetle...
    :)

    YanıtlaSil
  3. Nasıl da kan kırmızıymış pancarın.Ellerine sağlık canım.Mutlu seneler...

    YanıtlaSil
  4. Eline saglik cok guzel olmus
    Onceleri sevmez yemezdim 2 yil once bodrumda meze olarak masaya geldi
    uzerine sizma gezdirmisler ve sarmisak ezip serpmisler tadi sahane olmustu artik bol bol yiyorum
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. En sevdiğim turşudur.Olsada yesem, ellerine sağlık,sevgilerrrr...öptüm...

    YanıtlaSil
  6. çok güzel bir görüntü harika renk kimbilir tadı nasııılll güzeeelll ellerine sağlık canım :)

    YanıtlaSil
  7. renk ,görüntü muhteşem ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  8. Çok severim çok rengine aşığım onun ellerine sağlık Neclacım mutlu ve sağlıklı bir yıl dilerim cücüklerin ve eşinle

    YanıtlaSil
  9. Aaa hemen de oluyormuş bu turşu. Yaparım o zaman. Ellerine sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  10. ay alemsin çok güldüm:)))olur arada böyle şeyler bende bir kez yaptığım pastayı misafire çıkarmayı unutmuştum:(((
    ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  11. Ellerine sağlık canım zaman zaman öyle sofraya koymayı unuttuğum benimde oluyor:))

    YanıtlaSil
  12. Ne güzel anlatmışsınız. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  13. ilahi necla çok güldüm...unutuyoruz ya zaman zaman yorgunluktan......olsun sağlık olsun......ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  14. Ayyy ne cok severim narincem, ellerine saglik, yapar yapar yerim:)

    Harika bir yil diliyorum tekrar, saglikla, bereket ve mutlulukla.

    Sevgi ve selamlar...

    YanıtlaSil
  15. Bizde çok severiz Narincem i Ashley istedi geçen hafta ama bende unuttum dolapta kaldı pancarlarım .Bu haftasonu bi el atmak lazım,iyi oldu bloğunu ziyaret ettim :)
    redridinghood

    YanıtlaSil
  16. Çok güzel görünüyor, sevgili Narince.
    Bazen telaşeden unutuluveriyor, olsun. Mutlu yenen her yemek bir yılbaşı sofrası kadar anlamlı...
    Ellerinize sağlık.
    Mutlu bir haftasonu diliyorum, sevgiler.

    YanıtlaSil

narince