19 Nisan 2011 Salı

Balık Köftesi



Turunçgil ailesinin sarı ve ekşi üyesi limon pastaya, keke, sütlü tatlıya, kurabiyeye, pilava, makarnaya, et yemeğine, tavuğa, dondurmaya, parfeye, reçele, mayoneze, şerbete, deniz ürünlerine, çaya, çorbaya, salataya... Girmediği yer yok sanki. Kendinden önce nar ekşisi, turunç ekşisi, sumak ekşisi, koruk kullanılırken, ulaşılma kolaylığından olsa gerek, ekşi arayınca ilk akla gelen. Öylece meyve gibi yiyeni de var, yok ben yiyemem. Ama yaz sıcağında naneli ferah bir limonataya hayır demem!

İlk çıkış noktası bilinemeyen limonun Güney Asya kökenli olduğu sanılıyor. Güney Asya'dan Çin, Arabistan ve Roma'ya kadar vardığı, daha sonra bütün dünyaya yayıldığı biliniyor. Kuzey Avrupa ve İngiltere limonla ancak OrtaÇağ'da tanışır. Soylular Haçlı Seferleri ile tanıştıkları az bulunur bu meyveye sofralarında yer açarlar. On iki ay yeşil kalan ağacının güzelliğine hayran kalırlar ve her soylunun evinde bir limon ağacı şartı doğar. Soğuk iklime dayanıksız bu ağaçları sıcak tutmak için çaba gösterirler.

Şifa deposu limon yüzyıllardır sağlığımıza hizmet etmekte. Uzun deniz yolculuklarında iskorpit hastalığından korunabilmek amacıyla denizcilerin yanlarına çok miktarda limon aldığını görürüz. Soğuk algınlığından tutun da, mide bulantısına, cilt güzelliğine kadar her derde derman limonu tarifini verdiğim balık köftesine ılıkken sıkın mutlaka.


Malzemeler:

  • Bir balık fileto ( çipura, uskumru, palamut, kefal olabilir)
  • Bir orta boy kuru soğan
  • Bir orta boy patates
  • 2 yemek kaşığı çam fıstığı
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 yumurta
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 1/2 çay kaşığı toz şeker
  • Tuz, karabiber
  • Pane için galeta unu
  • Kızartmak için sıvıyağ

Hazırlama:

Bir çupranın filetosunu kurusoğanla birlikte az suda haşlayın.

Didiklediğiniz balığa, haşlanmış soğanın rendesini ekleyin.

Haşlanmış patatesi de rendeleyin, yıkanmış doğranmış maydonozu, fıstıkları, ıslatılıp yumuşatılmış kuş üzümlerini, yumurtayı, baharatları, toz şekeri ekleyip güzelce yoğurun.

Katı geldiyse yumurta, cıvık olduysa galeta unu ekleyebilirsiniz.

İyice yoğurduğunuz harçtan köfteler yapın, galeta ununda yuvarlayıp, her tarafını kaplayın.

Kızgın sıvıyağda, yakmadan dikkatlice kızartıp ılıkken limonla servis yapın.



21 yorum:

  1. Harika görünüyor Neclacığım ellerine sağlık, yalnız şeker neden var? Miktarı az ama merak ettim... Sıcacık sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Canım enfes bir görüntü ellerine
    sağlık öpüyorum.

    YanıtlaSil
  3. harika bir görüntü canım.bayıldım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Fıstık ve kuşüzümü? Balık köftesinde ilginç bir karışım ama görüntü muhteşem Narincim..

    YanıtlaSil
  5. Balık köftesi sık yaptığım bir tariftir ama, kuş üzümlü denememiştim hiç. Kuş üzümünü çok severim, eminim bu köftede de hoşuma gider.
    Ellerine sağlık:))

    YanıtlaSil
  6. Ellerine saglik canim,biraz degisigini de ben yapiyorum.Gercekten nefis bir lezzet.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  7. ablacım yine değmöe biz lezzet hazırlmaışsın..
    denemeyi öyle çok isterim ki:)
    nefis görüünyor:)
    tarif defterime alıyorum ilerde bir gün :)) hani sen biliyosun lazım olabilir :)

    YanıtlaSil
  8. gerçekten limon hayatımızın olmazsa olmazı olmuş iyikide var.balık köftesi hiç yemedim denemeyi istiyorum cesaretim yok ya güzel yapamasam neden normal kızartıp yedirmedin derlermi ki diye hep bidahaki sefere diyorum .ellerine sağlık dsevgiler

    YanıtlaSil
  9. Fıstık ve kuş üzümü girince midye dolma gibimi tadı diye düşündüm Neclacığım ellerine sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  10. Çok severim ellerine sağlık narincem;)

    YanıtlaSil
  11. limonlu tatları bende severim balığada yakıştırırım ellerine sağlık canım bu köfteyi deneyeceğim

    YanıtlaSil
  12. balık köftesi deneyememiştim bir ara yapmalı mutlaka
    limonla ilgili bilgilendirici yazı harika olmuş
    ellerine sağlık güzel komşum

    YanıtlaSil
  13. Ellerine emeklerine saglik nfis degisik bir tarif kendim hic denemedim amma hazirlardan aliyorum.ilk firsatta deneyecegim.Hayirli huzur dolu aksamlar diliyorum sevgiler .

    YanıtlaSil
  14. Fotoğraf gel beni ye diyor:)))ellerinize sağlık:)))

    YanıtlaSil
  15. Nasıl da cazip gözüküyor köfte :)
    Blogları tok dolaşayım diyorum ama,böylesine nefis tarifleri görünce tokluk filan kalmıyor inan .:)
    Ellerine sağlık canım,şifa olsun inşAllah..
    Muhabbetle..

    YanıtlaSil
  16. Neclacığım senin sitene girince iştahım daha bir açılıyor. Nasıl yerdim şu köfteyi şimdi olsaydı. Ellerin dert görmesin
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  17. Görüntüsü böyleyse tadını düşünmek bile istemiyorum. Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  18. Nejlacım sahiden harika bir tabak, bayıldım tarifine ben bunu aldım yapılacaklar listeme. Öpüyorum.

    YanıtlaSil
  19. Balık yemeyi özledim.

    Oğluşumun balık allerjisi olduğu gerçeğini kabul ettiğimizden bu yana beyefendiye balık yediremiyoruz.

    Şimdi ne olacak bilmem biz balık yediğimizde O'na ayrı yemek yapacağım galiba :(((

    Balık köfte güzel görünüyor iştahımı kabarttı ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  20. Çok güzel olur daha bir lezzet verir balığın kendine has lezzeti ile beraber.ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  21. Muhakkak lezizdir ama ben almıyım.Çünkü londrada ki okulum ve öğlen yemekleri ve o tuhaf kokuyu hissetmek oluyor sonra :((
    hüsran.Neyse senin ki güzeldir,eminim ellerine sağlık olsun:)

    YanıtlaSil

narince