Turunçgil ailesinin sarı ve ekşi üyesi limon pastaya, keke, sütlü tatlıya, kurabiyeye, pilava, makarnaya, et yemeğine, tavuğa, dondurmaya, parfeye, reçele, mayoneze, şerbete, deniz ürünlerine, çaya, çorbaya, salataya... Girmediği yer yok sanki. Kendinden önce nar ekşisi, turunç ekşisi, sumak ekşisi, koruk kullanılırken, ulaşılma kolaylığından olsa gerek, ekşi arayınca ilk akla gelen. Öylece meyve gibi yiyeni de var, yok ben yiyemem. Ama yaz sıcağında naneli ferah bir limonataya hayır demem!
İlk çıkış noktası bilinemeyen limonun Güney Asya kökenli olduğu sanılıyor. Güney Asya'dan Çin, Arabistan ve Roma'ya kadar vardığı, daha sonra bütün dünyaya yayıldığı biliniyor. Kuzey Avrupa ve İngiltere limonla ancak OrtaÇağ'da tanışır. Soylular Haçlı Seferleri ile tanıştıkları az bulunur bu meyveye sofralarında yer açarlar. On iki ay yeşil kalan ağacının güzelliğine hayran kalırlar ve her soylunun evinde bir limon ağacı şartı doğar. Soğuk iklime dayanıksız bu ağaçları sıcak tutmak için çaba gösterirler.
Şifa deposu limon yüzyıllardır sağlığımıza hizmet etmekte. Uzun deniz yolculuklarında iskorpit hastalığından korunabilmek amacıyla denizcilerin yanlarına çok miktarda limon aldığını görürüz. Soğuk algınlığından tutun da, mide bulantısına, cilt güzelliğine kadar her derde derman limonu tarifini verdiğim balık köftesine ılıkken sıkın mutlaka.
Malzemeler:
- Bir balık fileto ( çipura, uskumru, palamut, kefal olabilir)
- Bir orta boy kuru soğan
- Bir orta boy patates
- 2 yemek kaşığı çam fıstığı
- 2 yemek kaşığı kuş üzümü
- 1 yumurta
- 1 çay kaşığı yenibahar
- 1/2 çay kaşığı toz şeker
- Tuz, karabiber
- Pane için galeta unu
- Kızartmak için sıvıyağ
Hazırlama:
Bir çupranın filetosunu kurusoğanla birlikte az suda haşlayın.
Didiklediğiniz balığa, haşlanmış soğanın rendesini ekleyin.
Haşlanmış patatesi de rendeleyin, yıkanmış doğranmış maydonozu, fıstıkları, ıslatılıp yumuşatılmış kuş üzümlerini, yumurtayı, baharatları, toz şekeri ekleyip güzelce yoğurun.
Katı geldiyse yumurta, cıvık olduysa galeta unu ekleyebilirsiniz.
İyice yoğurduğunuz harçtan köfteler yapın, galeta ununda yuvarlayıp, her tarafını kaplayın.
Kızgın sıvıyağda, yakmadan dikkatlice kızartıp ılıkken limonla servis yapın.
Harika görünüyor Neclacığım ellerine sağlık, yalnız şeker neden var? Miktarı az ama merak ettim... Sıcacık sevgiler...
YanıtlaSilCanım enfes bir görüntü ellerine
YanıtlaSilsağlık öpüyorum.
harika bir görüntü canım.bayıldım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilFıstık ve kuşüzümü? Balık köftesinde ilginç bir karışım ama görüntü muhteşem Narincim..
YanıtlaSilBalık köftesi sık yaptığım bir tariftir ama, kuş üzümlü denememiştim hiç. Kuş üzümünü çok severim, eminim bu köftede de hoşuma gider.
YanıtlaSilEllerine sağlık:))
Ellerine saglik canim,biraz degisigini de ben yapiyorum.Gercekten nefis bir lezzet.
YanıtlaSilSevgilerimle...
ablacım yine değmöe biz lezzet hazırlmaışsın..
YanıtlaSildenemeyi öyle çok isterim ki:)
nefis görüünyor:)
tarif defterime alıyorum ilerde bir gün :)) hani sen biliyosun lazım olabilir :)
gerçekten limon hayatımızın olmazsa olmazı olmuş iyikide var.balık köftesi hiç yemedim denemeyi istiyorum cesaretim yok ya güzel yapamasam neden normal kızartıp yedirmedin derlermi ki diye hep bidahaki sefere diyorum .ellerine sağlık dsevgiler
YanıtlaSilFıstık ve kuş üzümü girince midye dolma gibimi tadı diye düşündüm Neclacığım ellerine sağlık sevgiler
YanıtlaSilÇok severim ellerine sağlık narincem;)
YanıtlaSillimonlu tatları bende severim balığada yakıştırırım ellerine sağlık canım bu köfteyi deneyeceğim
YanıtlaSilbalık köftesi deneyememiştim bir ara yapmalı mutlaka
YanıtlaSillimonla ilgili bilgilendirici yazı harika olmuş
ellerine sağlık güzel komşum
Ellerine emeklerine saglik nfis degisik bir tarif kendim hic denemedim amma hazirlardan aliyorum.ilk firsatta deneyecegim.Hayirli huzur dolu aksamlar diliyorum sevgiler .
YanıtlaSilFotoğraf gel beni ye diyor:)))ellerinize sağlık:)))
YanıtlaSilNasıl da cazip gözüküyor köfte :)
YanıtlaSilBlogları tok dolaşayım diyorum ama,böylesine nefis tarifleri görünce tokluk filan kalmıyor inan .:)
Ellerine sağlık canım,şifa olsun inşAllah..
Muhabbetle..
Neclacığım senin sitene girince iştahım daha bir açılıyor. Nasıl yerdim şu köfteyi şimdi olsaydı. Ellerin dert görmesin
YanıtlaSilSevgiler
Görüntüsü böyleyse tadını düşünmek bile istemiyorum. Ellerine sağlık..
YanıtlaSilNejlacım sahiden harika bir tabak, bayıldım tarifine ben bunu aldım yapılacaklar listeme. Öpüyorum.
YanıtlaSilBalık yemeyi özledim.
YanıtlaSilOğluşumun balık allerjisi olduğu gerçeğini kabul ettiğimizden bu yana beyefendiye balık yediremiyoruz.
Şimdi ne olacak bilmem biz balık yediğimizde O'na ayrı yemek yapacağım galiba :(((
Balık köfte güzel görünüyor iştahımı kabarttı ellerine sağlık...
Çok güzel olur daha bir lezzet verir balığın kendine has lezzeti ile beraber.ellerine sağlık.
YanıtlaSilMuhakkak lezizdir ama ben almıyım.Çünkü londrada ki okulum ve öğlen yemekleri ve o tuhaf kokuyu hissetmek oluyor sonra :((
YanıtlaSilhüsran.Neyse senin ki güzeldir,eminim ellerine sağlık olsun:)