7 Temmuz 2013 Pazar

Kat Kat Açılır Kokusundan Kaçılır




Sarımsak seviyorsanız bekleyin dediğimde taze sarımsaklar kokularını yaya yaya tezgahlarda göz kırpıyordu sevenlerine. Benim oturup yazmam günler aldı, affola!

Ete,  tavuğa, çorbaya, yoğurda, makarnaya, mantıya, pilava, balığa, paparaya, patatese ve daha nelere... İçine uzanıverdiği her yemeği başkalaştırır, bambaşkalaştırır hem de...

beyni yok başı var
ağzı yok dişi var
bu dişlekle gezenin
pis kokuyla işi var

derler ya, kokusunun da çaresi var, aldırmaz onu sevenler...

Anavatanı Hindistan'dır, teey Mısırlılar'dan, Sümerler'den bu yana ilaç niyetine kullanılır, piramitleri yapan işçilere, Romalı askerlere,  hastalanmasınlar, güçleri kuvvetleri yerinde çalışabilsinler/savaşabilsinler  diye  bolca dağıtıldığı rivayet olunur, filmlerden biliriz; şeytanı da kovar, kanı temizler, iyi gelir  kalbe, yüksek tansiyona, kansere, gribe, soğuk algınlığına, saçkırana...

Daha sayayım mı ?

Sarımsağa güzellemeyi şair İlhan Berk yazmış aslında, benim gayri ne sözüm olabilir ki? 

Fotoğrafta gördüğünüz sarımsaklı tereyağını nasıl yaptığımı anlatabilirim ancak. Taze sarımsakları az tuzla ezip oda ısısındaki tuzsuz tereyağına katıyoruz, bu sade haliyle bile pek güzel ya; ince kıyım maydonoz, dereotu da eklemişim ben. İster ekmeğinize sürüp beş on dakika fırında tutuverin,  ister et yemeklerinin yanına kondurun, ne bileyim orası size kalmış...



7 yorum:

  1. Kokuyu alıp geldim:))
    Sarımsak mutfağımda en fazla kullanılan bir cevher.
    Sarımsaklı tereyağı harika, ellerinize sağlık.
    Sarımsaklı ekmek balık masamda illaki olur.
    Mutlu pazarlar diliyorum, sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. kahvaltıda çok severim canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Fırında hafifçe kızarınca pek bi güzel oluyo. Kokusuna da ne yapalım karanfil var, nane var idare ederiz işte :)

    YanıtlaSil
  4. tereyağı ile n de güzel ikili oluyorlar :)hayırlı ramzanlar

    YanıtlaSil
  5. sarımsağın her halini severim hele böyle tereyağlı ekmekler off
    ellerine sağlık Narinim

    YanıtlaSil
  6. Bilmece kutusu merhaba:)
    ablacım aşk olsun sarmısaktan bahsetmişsin bir kastamonu dememişsin :)
    şimdi heryer kokuyordur memlekette tarlalarda hasat var :)
    haydi hayırlı cumalar :)

    YanıtlaSil
  7. narinim görsellerine tariflerine bayılıyorum canım ya..

    ellerine sağlık harika bişey bu !

    hepinize hayırlı ramazanlar diliyorum
    çok sevgiler.

    YanıtlaSil

narince