6 Temmuz 2012 Cuma

Lalengi (Patlıcan Balığı)





Bir patlıcanlı tarif de bizden. Tire'den. Eskiden yaz aylarında geç kahvaltılar için yapılırmış. Yanında tulum peyniri ve karpuz yemek adettenmiş. Şeklinden ötürü patlıcan balığı denen ve yöre hanımlarının sebze değil hamur işi sınıfına dahil ettiği bu nefis lezzetin ismi lalengi. İsmi başka güzel, lezzeti başka.

Yapması derseniz pek kolay. Bir  su bardağı una bir yumurta, bir fiske karbonat, az tuz, minicik de şeker  katıp koyu bir bulamaç haline gelene kadar süt ekleyin. -Sütünüz yoksa su da olur, şeker kızarırken güzel renk alması içindir- Sosun kıvamı patlıcanların üzerinden akıp gitmeyecek ama; patlıcanların üzerinde kalınca bir tabaka da oluşturmayacak şekilde olmalı.

Alacalı soyup sonra da boyuna incecik dilimlediğiniz patlıcanları bu sosa batırıp kızgın yağda önlü arkalı kızartın.  -Kalın dilimlerseniz patlıcanlar diri kalacaktır, unutmadan.- Güzelce kızaran patlıcanları kağıt havluya alıp fazla yağından arındırın ve sıcağı çıkmadan İzmir tulumunu rendeleyin üstlerine. Karpuzunuz da eksik olmasın, aman diyim.

13 yorum:

  1. Patlıcan olsun benim olsun! Ellerine sağlık canım. Hem lezizzzz hem de pratik:)

    YanıtlaSil
  2. Nefis bir kahvaltılık, ellerine sağlık.
    İçim yandı. Önce karpuzu alayım mı? sevgili Narince.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Nefis gözüküyor elinize sağlık..

    YanıtlaSil
  4. İsmi pek garip gelmişti ya,böyle bir nefaset de beklemiyormuşum doğrusu:)
    Bir patlıcansever olarak tadına bakmadan bayıldım:)
    Şifa olsun canım.

    YanıtlaSil
  5. Nefis bir tat değil mi, Tire'de geçirdiğim yıllar boyunca konuk sofralarının vazgeçilmezi oldu hep:)

    YanıtlaSil
  6. tabaktaki duruşlarına bayıldım patlıcan balıklarının :) ellerine sağlık neclacım...

    YanıtlaSil
  7. ben geldim,bu patlacanları sevdim,dediğin gibi peynir,karpuz ,daha ne olsun,ne güzel kahvaltı yapıyorlarmış insanlar.Benim için artık evde kahvaltı hazırlama günleri bitti,şimdilik,inşallah yıl başından sonra hep evde olurum ,bunu ben akşam yemeği için yaparım,ellerine sağılık.

    YanıtlaSil
  8. Narinim bayıldım bu patlıcan tarifine.. Tam yazlık ..
    Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  9. patlıcan her türlü güzel ama bu daha bir çekici görünüyor :)

    http://www.lookbookunlimited.com/

    YanıtlaSil
  10. Şu patlıcan nasıl bir nimet değil mi?
    Şükürler olsun ki var:-)
    ellerine sağlık,karpuzla da ne iyi gider.

    YanıtlaSil
  11. patlıcan aşığı biri olarak bu tarife bayıldım ellerine sağlık narinim...

    Hayırlı Ramazanlar...
    www.birseninmutfagi.com

    YanıtlaSil
  12. Tek kelime ile harika :-)Ellerine sağlık.Sevgilerimle,
    Neşe

    YanıtlaSil
  13. Bizde patlıcanın her türlüsünü severiz, nede güzel hazırlamışsın, en son Aydın'a anneannemde yemiştik oraları hatrlattın bana Narincem.

    YanıtlaSil

narince