27 Nisan 2012 Cuma

Temel Zeytinyağlı ve Etli Dolma İçleri, Brüksel Lahanası Dolması ve Pırasa Sarması Tarifleri



Dolma içine katılan malzemeler yöreden yöreye değişse de temel olarak üç şekilde hazırlandığını söyleyebiliriz. İlki çiğden dolma içi diye tabir edilen, bütün malzemelerin çiğ konduğu dolma içi;  ikincisi, soğanı ve pirinci, bulguru hafif öldürülmüş, kıyması çiğ olarak konan dolma içi; üçüncüsü de hemen hemen pişmiş dolma içi.

Pişmiş dolma içini çabuk pişen domates dolmasında ve üfelek sarmasında kullanırız. Benim en çok kullandığım iç ise ikinci tür dolma içidir. Soğan ve pirincin biraz kavrulunca daha lezzetlendiğini düşünüyorum. Kıymasını asla kavurmuyorum. Çünkü kavrulan kıyma zaten pişer, fazlaca pişirmenin gereği yok. Ayrıca bu şekilde yaptığınızda kıymalar ağzınıza sert sert gelecektir ki, hiç hoş olmaz.

Bir önceki yazıda kullandığım fotoğrafta doldurulmuş brüksel lahanaları var idi. İçlerini boşaltırken kırılacağı endişesini taşıdığım lahanalar kırılmayarak beni şaşkınlığa uğrattı doğrusu. Acaba önce biraz haşlayıp sonra mı oysam diye tereddüt ederken bir deneyeyim diye başladım ve küçük bir bıçakla içlerini dikkatlice çıkardım. Ama öyle dışta bir iki kabuk kalacak kadar değil, az oydum. Çıkan içleri de sebze çorbasına katıverdim.

Şimdi problem lahanaları ve dolma içini eşit sürede pişirebilmekteydi. Hazır zeytinyağlı dolma içimi az suyla önceden pirinçler hafifçe yumuşayana dek pişirdim. Brüksel lahanalarını da birkaç dakika diriliği çıkana dek kısık ateşte az pişirdim.

Sonra içle doldurduğum lahanaları tencereye dizip önce orta, sonra kısık ateşte pişirdim. Üzerine tekrar zeytinyağı gezdirip dinlenmeye bıraktım. Öncelikle temel zeytinyağlı dolma içini anlatayım.

Zeytinyağlı dolma içinde pirincin soğana oranı  bire üç  yapılabileceği gibi, soğanı bol olan daha makbul (dolma içi daha yumuşak olur böylece) olduğundan bire dört oranda yapmayı tercih ettiğimi söyleyerek;

Malzemeler:


  • 500 gr pirinç
  • 600 gr zeytinyağı (3,5 su bardağı)
  • 2 kahve fincanı temizlenmiş dolmalık fıstık
  • 2 kg ince kıyılmış kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı yenibahar
  • 2 kahve fincanı temizlenmiş kuş üzümü
  • Bir bağ temizlenmiş, ince kıyılmış maydonoz
  • Bir  bağ temizlenmiş, ince kıyılmış dereotu
  • Bir bağ temizlenmiş, ince kıyılmış taze nane
  • 2 su bardağı kaynar su



Hazırlama:

Pirinci ılık, tuzlu bolca suda bir saat ıslayıp dört beş defa suyunu değiştirin, yıkayın. Sonra iyice süzün.

Zeytinyağını hafifçe kızdırıp fıstıkları ekleyin, hafifçe sararana kadar karıştırın.

Yemeklik, ince doğranmış kurusoğanı ilave edin, orta ateşte yakmadan, dikkatlice karıştırarak sararana kadar  kavurun.

Pirinci ekleyip dört beş dakika kavurun. Tuz, yenibahar, kuş üzümü ve şekerini ekleyip bir kere daha karıştırın, kaynar suyunu verin.

Orta ateşte kaynayınca altını kısıp suyunu çekene kadar kapağı kapalı olarak pişirin.

Sonra bir tepsiye boşaltıp nane, maydonoz ve dereotunu ilave edip bir kere karıştırdığınız dolma içiniz hazırdır.




Fotoğrafta gördüğünüz pırasa sarmasında kullandığım dolma içi aşağıdadır. Bunun için de pırasaların kalınca olanları seçilmeli. Dıştan bir kat kabuğu ve yeşil kısımları ayrıldıktan sonra pırasalar üç parmak genişliğinde kesilir. Sonra kaynar suda bir dakika kadar haşlanan pırasalar sudan alınınca tek kat tek kat olarak dıştan içe doğru çıkarılır. Ortadan çıkan  sarılamayacak kısımlar herhangi bir çorbada, börekte değerlendirilebilir. Etli dolma içi yırtmadan az miktarlarda (şiştiğinde taşmayacak şekilde) pırasaların içlerine doldurulur. Tencereye dikkatlice dizilen pırasaların üzerlerine tuz ve biraz sıvıyağ gezdirilir, haşlama suyundan üzerine gelecek kadar su verilip, önce orta ateşte, sonra yine kısık ateşte pişmeye bırakılır. Üzerine tereyağında salça ve kuru nane yakıp gezdirebilirsiniz, yoğurtla servis yapabilirsiniz. Keyfiniz nasıl çekerse.

Etli Dolma İçi


Malzemeler:


  • 4 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 10 adet orta boy kuru soğan
  • 3 Türk kahvesi fincanı pirinç
  • 500 gr dana-koyun karışık orta yağlı kıyma
  • 1/2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1/2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • Karabiber
  • Kuru nane
  • 1/2 bağ birlikte kıyılmış dereotu, maydonoz, taze nane


Hazırlama:

Tencereye yağı koyup kızdırın. İnce kıyılmış soğanları ekleyip yakmadan, orta ateşte sarartın.
Salçaları ekleyip önceden ıslatılıp iyice nişastasından arındırılmış, suyu süzülmüş pirinci ekleyip kavurun.
Tuz, karabiber, kuru nane ekleyip bir dakika daha kavurun.
Altını kapattığınız içe ince kıyılmış maydonoz, dereotu ve naneyi de ekleyip bir kez karıştırın.
İç biraz soğuduğunda kıymayı ekleyip elle için her tarafına eşit dağılmasını sağlayın.
Etli dolma içiniz kullanmaya hazırdır.


Unutmadan;

Dosyamıza desteğini esirgemeyen sevgili Muhterem'in birbirinden güzel dolma tarifleri için şuraya,

sevgili Aslı'nın hepsi birbirinden güzel dolma tarifleri içinse şuraya tıklayabilirsiniz. 


4 yorum:

  1. Yapan var yapamayan var yiyen var yiyemeyen var ayıptır yaaa! O ilk baştaki tane tane görünen dolmayı bir tencere yesem doymam herhalde oyyssss :)

    YanıtlaSil
  2. oyy harika sevmeyen yoktur herhalde ellerine sağlık canım
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  3. Narince, ne güzel postlar oluyor, emeğinize sağlık. Teşekkürler.
    Bende sizin gibi yapıyorum zeytinyağlı dolma içlerini, biraz kavurmak ve azcık su ile pişirmek, ve tabii ki bol soğan... baharat olarak karabiber ve tarçını da çok yakıştırıyorum.
    Bugün, bizde zeytinyağlı enginar dolma yapılacak. En iyisi ben bilgisayarın başından kalkıp, kimseler kalkmadan enginarlarımı temizleyeyeyim.:))
    Güzel bir pazar günü dilerim, sevgili arkadaşım.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Canım,
    Bu dolma dosyası beni benden aldı haberin olsun.
    Hele o minicik brüksel lahanalarını doldurmak nereden aklına geldi ?
    Hepsi birbirinden nefis tarifler ve püf noktaları hazırlamışsın, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil

narince