22 Mart 2012 Perşembe

Öpülesi




Kek tarifi vermeyeli çok oldu farkındayım. Zannetmeyin ki kek yapmıyorum. Sıkça kek yapıyor, ölçü ve malzemeleri bir kenara not ediyorum yalnız, çoğu fotoğraflanmadan bitiyor. Sonra orda burda karşıma çıkıyor doğaçlama keklerin kargacık burgacık tarifleri. Hoş bugün de net bir tarif yok. Çünkü fotoğrafı çekilmiş, lezzeti, kokusu mest etmiş bu güzelim şeyin tarifini ne kadar aradıysam da bulamadım. Bir yerde görmüştüm, hatta yazdığımı da anımsıyorum ama hangi deftere not ettiysem bulamıyorum. Mutfaktaki panoda da yok, ortalıkta, kitap aralarında gezinen küçük kağıt parçalarında da. Biliyorum elime geçecek ummadık bir vakit, eklerim mutlaka, söz!

Böylece dağınık, düzensiz biri olduğumu gün gibi açık etmiş oluyorum.


E niye koydun o zaman bu fotoğrafı tarif yoksa? Şart mıdır illa detaylı anlatmam? Benim için yemekleri pişirmek ve fotoğraflamak işin en zevkli kısmı. Ölçülü biçili tarif vermek sıkıyor içimi. Daha evvel de komşuya anlatır tariflerim çok olmuştur. Şikayet eden de çıkmadı doğrusu. Bu da öyle olsun o vakit.

Beş altı tane hurmayı mutfak robotunda iyice çekersin. Yine her zamanki gibi üç yumurtayı bir su bardağı toz şekerle çırpar, 150 gr kadar oda ısısında tereyağını katar, tekrar çırparsın. Bir su bardağından biraz eksik de süt katar, bir ezilmiş muz, iyice ezilmiş, macunlaşmış hurma, iki yemek kaşığı hindistancevizi, istediğin kadar tarçın eklersin. Kabartma tozu ve unu birlikte elersin, ne koyu ne cıvık kek hamurun olur. Avuç avuç ceviz de katar, yağladığın kalıpta verirsin fırına.

Tarifini öyle kabaca verdiğime bakmayın. Bu kek özel bir kek, benden öpücük almıştır. Bir öpücükle kalmayıp her tarafını öpmek, başka kimseyle paylaşmak istememişimdir. Varın gerisini siz düşünün gayrı...


12 yorum:

  1. Neclacım ben senin bu anlatımını ve resimlerini seviyorum. Gerisi teferruat. Ellerine sağlık canım kek nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Narince,
    Kendin şikayetci misin bilmem de anlatım şeklin, benim çok hoşuma gidiyor.
    Çok güzel olmuş, ellerine sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. ismide kendide çok hoş canım.ellerine sağlık.hayırlı cumalar.

    YanıtlaSil
  4. Bence de işin en zevkli kısmı,hazırlamak ve resimlemek.En zor kısmı da yazıya dökerek anlatmak.

    Bazen tarif elime geçiyor resmini bulamıyorum.Bazen resmi buluyorum tarif yok.Demek ki hepimizin yaşadığı bir sorunmuş:)

    Öpücük aldığına göre muhakkak güzeldir:))Ellerine sağlık canım:)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Bence de işin en zevkli kısmı,hazırlamak ve resimlemek.En zor kısmı da yazıya dökerek anlatmak.

    Bazen tarif elime geçiyor resmini bulamıyorum.Bazen resmi buluyorum tarif yok.Demek ki hepimizin yaşadığı bir sorunmuş:)

    Öpücük aldığına göre muhakkak güzeldir:))Ellerine sağlık canım:)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. bencede her yerinden öpülesi bir kek olmuş:) ellerine sağlık canım:)

    YanıtlaSil
  7. harika bir görüntüsü var kekin. Kayınvalidemin Hacıdan getirdiği o güzel hurmalarla ne de güzel olur bu kek:))) Kesinlikle yapıcam... Çok mersi ellerin dert görmesin. sevgiler.....

    YanıtlaSil
  8. Öpülesi ve hatta yanında yatılası:)
    fotoğraflar da anlatışın da harika.
    Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  9. Bencede öpülür hatta koklanarak ,hurma en sevdiğim meyvadır hemen deneyeceğim.Sevgiyle..

    YanıtlaSil
  10. Öpülür de doyulmaz hem de koklaya koklaya öpülür

    YanıtlaSil
  11. tariflerden cok resim ve anlatim dikkatimi cekiyor. sizde bu konuda oldukca basarilisiniz...:)

    YanıtlaSil
  12. ilk fırsatta yapılacaklar tarif defterine eklenmiştir.. harikasınız valla... bayılırım hurmaya..

    YanıtlaSil

narince