2 Kasım 2011 Çarşamba

Koyun Kolu Pişirelim, Lokum Olsun



Madem ki önümüz kurban bayramı, hatırlatma yapalım o vakit. Haşlama ve kavurma yapmanın incelikleri burada. Bayramda misafirlerinize leziz ve sade bir et yemeği sunmak isteresniz bir önerim var size. Kuzudan yapar herkes, ama ben kuzulara kıyamam, lezzet farkını bilsem de kuzu etini evime sokmam. Koyunun kolu ile yaparım bu güzel davet yemeğini. Birkaç yerinden bıçakla delikler açıp, boşluklara diş sarımsak, tane karabiber ve taze kekik ve biberiye dalları sıkıştırdığınız etinizi dinlendirdikten sonra, iri tuz ya da deniz tuzu serperek kızgın tavaya alın. İçine sığacağı büyüklükte bir tava ya da tencere bulmak zor olsa da. Önlü arkalı kızartın, mühürleyin yani. Temel ilke haşlama ve kavurmada anlattığım gibi, etin suyunu ve lezzetini içine hapsetmek. Sonra kapağını kapatıp mümkün olan en kısık ateşte pişmeye bırakın, unutun hatta eti. Gelip gidip kapağını açıp uçurmayın buharını, sesinden anlayın suyu olup olmadığını. Kendi salacağı az suda usul usul, lokum gibi gibi pişsin. Pişme süresinin ortalarında açıp, ters çevirin ki, iki tarafı da güzelleşsin. Süre veremiyorum, etinizin cinsine göre iki- üç saatte pişer. Ben hiç su koymadan pişiririm, ama olur da suyu eksilmiş ve hala etiniz pişmemişse sıcak su verebilirsiniz biraz.

Pişen etinizi bir beze sarıp dinlendirin şöyle, kendine gelsin. Sonra koyun sofraya gözler, mideler bayram etsin.

Afiyetle...


16 yorum:

  1. Sevgili Narince, ne kadar güzel anlatmışsınız, ellerinize sağlık.
    Bende yapıyorum benzer şekilde, bıçakla küçük kesikler attığınız yerlere, eğer seviyorsanız birkaç karanfil de batıverin. Bir şeyi daha söylemeden geçemeyeceğim bu et döküm tencerede bir başka oluyor.
    Kurban bayramınızı kutlarım, sevgili arkadaşım.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Aman bu nasıl lezzet,canım şahane olmuş tanımlayacak başka kelime bulamıyorum :)
    Ellerine sağlık,bayramda mutlaka denenecek bu tarif..(İnşAllah)
    Öpüyorum canım..
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  3. Gerçekten lokum gibi görünüyor.Ellernize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Offf dedim resmi görünce Narinim. Gerçekten lokum olmuş.. Senin kavurma da süperdi hatırlıyorum da.. Etoburum sanırım :) Ağzım sulandı resmen..

    YanıtlaSil
  5. hem de ne lokum gözüküyorlar oooh nefis

    YanıtlaSil
  6. cok cok cok begendi butonu olsa onu tıklardım..harikasın...ellerine saglık...

    YanıtlaSil
  7. Ellerine sağlık. Koyun eti hiç yemiyoruz ama anlatım, sunum ve foto harika. önümde olsa direk yerdim herhalde:)

    YanıtlaSil
  8. Ne güzel anlatmışsın arkadaşım, ellerine sağlık. Tam yemek vakti nasıl da canım çekti:)
    Ben de aynı şekilde pişiririm, ama kuzuyla. Bir de Sare'nin dediği gibi birkaç tane de karanfille.
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  9. aman Allahım bu nasıl bir görüntüdür böyle Narincem..incikle yapsak nasıl olur acep resmi benzetince aklıma geldi de.ben de kuzu kaburgadan yaparım tencerede- tandır lezzetinde.ama bunu da deneyeceğim canım şart oldu.sevgiler.sevilay

    YanıtlaSil
  10. valla nasıl nefis görünüyor anlatamam. şahane. ellerine sağlık.

    Kahve Dükkanı'ndan sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Ben kuzu ya da koyunu tercih ederim ama babanga dana etinden yana kullanır tercihini.Ama bu kadar güzel pişmişse de asla geri çevirmez ellerine sağlık Neclacım

    YanıtlaSil
  12. Neclacığım enfes gözüküyor ellerine sağlık tam lokum olmuş belli:)

    YanıtlaSil
  13. Dolapta bu tarif için bekleyen bir kol var;) Bayramı bekledim bende yapmak için. Ellerine sağlık Narincem;) Hayırlı bayramlar;)

    YanıtlaSil
  14. Ashley burda olsaydı ve bu postu görseydi kesin yine ''Anneeeeaağ her eve bir Narinceee koş bak gel gel'' bunu denesene sende derdi.Eline sağlık Narincem.:)
    Red riding hood

    YanıtlaSil
  15. şu saatte bile canım istedi.Ellerinize sağlık.http://merininmutfagi.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  16. şu saatte bile canım istedi.Ellerinize sağlık.http://merininmutfagi.blogspot.com/

    YanıtlaSil

narince