4 Şubat 2011 Cuma

Etli Kapuska



Kış aylarında çokça tüketiriz lahanayı. Pişerken çıkardığı koku pek hoşa gitmese de, kapuskası askerlik anılarından özenle çekilip yinelense de, c vitamini, kalsiyum, fosfor ve potasyum içeren bu değerli sebzeyi mutfağımızın baş köşesine oturtmakta sakınca görmüyorum.

Akdeniz kökenli lahana dört bin yıldır Avrupa'da biliniyor ve tüketiliyor. Eski Yunanlılar ve Romalılar doğal ilaç olarak kullanmışlar. Anadolu'nun pek çok yerinde kelem de denilen, Osmanlı Saray Mutfağı'nda önemli bir yeri olan lahana için III. Selim bir methiye yazmış ve sonunu şu dizeyle bitirmiştir:

'' Helva sohbetinin lezzeti mi olur şayet bulunmazsa lahana...''


Beyazını yemek, salata ve turşularda, kırmızısını salatalarda kullanırız genellikle. Karadeniz Mutfağı için kara lahananın yeri malum. Brüksel lahanası da lahananın artık kolayca bulabildiğimiz bir diğer çeşidi. Beyaz lahanayı çiğ olarak salatada tüketmeyi sevdik, ama zayıflama uğruna bir hafta boyunca gece gündüz tatsız tuzsuz lahana çorbası içenleri anlayamadık. Ninnilere kattık, çünkü çok kıymet verdik.

Lahana satın alırken dış yapraklarının taze görünümlü, parlak, çürümemiş ve koyu renkli olmasına dikkat edelim. Buzdolabında bir hafta süreyle tazeliğini koruyan, kat kat yapraklarıyla tombul, kocaman sebzeyi kış boyunca mutfağımızdan eksik etmeyelim. Kapuska burada etli, sarmasını yaptığınızda kalan içi, lahananın saramadığınız ufak parçalarıyla birlikte pişirdiğinizde de tadına doyamayacağınız bir kapuskanız olur, benden söylemesi.

Malzemeler:

  • 1 adet lahana (1 kg civarı)
  • 300 gr kuşbaşı koyun eti
  • 3 adet kuru soğan
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Tuz, karabiber, pulbiber

Hazırlama:

Sıvıyağı tenecerede kızdırın, etleri ekleyin.

Etler kabuk bağlayana kadar yüksek ateşte çevirin, altını kısın.

Etler kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.

Yemeklik doğranmış kurursoğanı ekleyip kavurun.

Salçasını da ekleyip biraz kavurduktans sonra üç su bardağı sıcak su ekleyip kısık ateşte pişmeye bırakın.

Etler yumuşayıp pişmeye çok yakın olduğunda yıkanmış, iri doğranmış lahana yapraklarını, tuzunu ekleyin.

Yine kısık ateşte, lahanalar pişene kadar bekleyin.

Pul biber ve karabiber ekleyip, sıcak olarak servis yapın.


24 yorum:

  1. Ben de kıymalısına bol limon sıkıp yemesini severim... Ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  2. kapusakayı çok severim.kış için harika bir sebze.ellerine sağlık arkadaşım.harika olmuş.sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Bizde çok severek yeriz kapuskayı .
    Ellerine sağlık.
    Hayırlı cumalar.

    YanıtlaSil
  4. yemek gibi yemekler görmek için uğruyorum ben buraya! yani hergün!

    YanıtlaSil
  5. Bol biberli etsiz,kıymasız olarak çok severim,çok da yaparız aşkitom..))Ellerine sağlık canım canım..))Öpüyorum en kocamanından..)

    YanıtlaSil
  6. etli sebze çorbasında kalmışken aklım yepyeni kışlık bir tarif daha - leziz! hadi ama artık öğlen olsa, birbirinden güzel fotoğraflar ile gurultum artıyor resmen:) ellerinize sağlık!

    YanıtlaSil
  7. ellerine sağlık canım kapuskayı bende çok seviyorum.nefis görünüyor.lezzet dolu bir hafta sonu diliyorum.sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Kapuska hiç sevilmezmi;)Bizde hem zeytinyağlısı hemde etlisi yapılır ve çok sevilir. Canım senin yemeğinde çok nefis görünüyor.Eline emeğine sağlık.
    Sevgiyle kal...

    YanıtlaSil
  9. Canım Aylin'e de yazım az sonra yemeye gidiyorum. Bu günkü öğle yemeğimiz. Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  10. Nebahat arkadasim ne çok bahseder kapuska ve ne oldugunu bilmezdim. Ellerine saglik canim nefis gôrûnyor, tam kislik yemegi bence

    YanıtlaSil
  11. Neclacım bizim evde pek sevilmez ama ben bol acılı ve limonlusuna bayılırım. Ellerine sağlık bir arkadaşım.

    YanıtlaSil
  12. hmm nefis. tam kışa uygun pek leziz pek nefis bi yemek. seviyorum ben kapuskayı. eline sağlık canım.

    YanıtlaSil
  13. Necla ablacım kapuskanın seveni olduğu kadar sevmeyeni de vardır ama ben her gün olsa yiyecek kadar çok severim açıkçası:)..Nefis görünüyor yemeğin, ellerine sağlık..
    Sevgilerimle:).
    aslı

    YanıtlaSil
  14. Lahana bizim evde çok sevilir.ellerinize sağlık nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
  15. annem beni hep beyaz lahanam diye sever tombulum ve beyazım diye:)
    bizde çok severiz ve karadenizli oluşumuzdan karasına ayrı bir düşkünüz:)
    ellerine sağlık ablamm:) kapuska ancak böyle güzel yapılır ve de anlatılırdı:)

    YanıtlaSil
  16. valla bizde çokda severek yenilir ellerine sağlık canımcım labne de pınardı aynı postun altına sorduğun gün yazmıştım

    YanıtlaSil
  17. Ellerinize sağlık kadınlarımız ne kadar marifetli değilmi dolmadan kalan lahanayı bile değerlendiriyor.
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  18. Narincem ne güzel anlatmışsın, hele zayıflama uğruna içilmesine koptum :)
    ben kapuskayı,lahana sarmasını,salatasını,çiğ çiğ yemesini pek severm. Derin ise tercihen pişmemiş çiğ olarak kırt kırt tüketmeye bayılır. Ama nedense anacığımın kapuskasının tadı hep farklı geliyor.

    ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  19. Kokusu mis gibi sarmistir evi. Biz de bugdaylisini yapiyoruz, etsiz ve biraz acili. cok severiz.

    YanıtlaSil
  20. Harika olmus, ellerine saglik Narince'm, ben hep kiymali yapmistim, bir de boyle denemeli.

    Sevgiler ve guzel bir hafta sonu dilegimle...

    YanıtlaSil
  21. Çok severim, hem de böyle bol etli, bol acılı... Ama bu sene sadece bir kez yapabildim:(( Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  22. narincem,
    sevmem pek kapuskayı lakin ellerine sağlık arkadaşım.
    sevgi ve muhabbetlerimle

    YanıtlaSil
  23. Bayiliyorum su kapuskaya, hele de su kuzu etiyle yapilmis haline. Cok nefis görünüyor, ellerine saglik. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  24. Olá, amiga!
    Passei para uma visitinha...
    Sua receita é deliciosa e tem um visual incrível.
    Seu blog é muito agradável.
    Você é muito talentosa!!!
    Boa semana!
    ♥ Beijinhos.
    Brasil ♥ ° º
    ° ♥ °º ♥ °º
    ° ·.·.

    YanıtlaSil

narince