Bazı tatlar öyle çok sevilirki sıkça istek alır. İknaya çalışırsın, yine tart yapayım, portakallı olsun mesela, içine muhallebi pişirelim hıı? Yok, olmaz! İlla çikolatalı tart yapılacak. Öyle buyurdu küçüğüm. Portakal tadına hayır demedi, olurdu, arkadaşlık edebilirdi portakal çikolataya pekala. Az da yanıksı koksun muydu? Olsun bari dedi.
Aynısını yapmak istemedi canım, tart tabanı aynı kaldı, dolgusuna bir yemek kaşığı şekeri iki yemek kaşığı portakal suyu ile karamel edilerek, bir portakalın kabuğu da rendelenerek eklendi. Karameldeki kadar şeker yarım su bardağından eksiltildi. Yanıksı kokusu ve portakal çikolata ikilisinin mutlu aşkıyla yinelenme ihtimalini arttırdı bu tart. Deneyip beğenmenizi umuyor, karanlık geçen haftayı sardunyaların açacağı bol güneşli günler özlemiyle şarkılı bitirelim istiyorum. Vokaliz yorumuyla Sardunya'yı dinleyin, yüksek sesle ama!
sağlıcakla kalın...
Tart İçin:
Harç İçin:
Taban için kullandığım hamura kırıntılı hamur deniyor. Başta toparlanmayacak gibi görünse de toparlanıyor, endişe etmeyin. Un, tuz, tereyağ ve kakaoyu bir kaba alın. Çok soğuk suyu devamlı karıştırarak üç seferde hamura ekleyin. Kırıntılı bir hal alan hamuru yoğurmaya devam ederek toparlayın, siz harcını hazırlayana kadar dinlenmeye bırakın.
Harç için kremayı tek başına çırpıp, kabartın.
Yumurta sarılarını çırpın, içine şekeri katıp sertleşene kadar çırpmaya devam edin. Kremayı tahta bir spatül ile yumurtalı karışıma ekleyin.
Çikolatayı benmari usülü eritip, yumurtalı karışıma dikkatlice katın.
Unu da aynı şekilde ilave edip karıştırın.
Dinlenen hamuru hafif unlu zeminde açıp, 26cm. çapındaki yağlanmış tart kalıbına yerleştirin, kenarları yüksek olsun.
Hazırladığınız karışımı hamurun üzerine yayın. 180 derece önceden ısıtılmış fırında 40 dakika pişirin. Sakın fazla pişirip kurutmayın. Kürdan testinde bu sefer kürdan temiz çıkmayacak, yumuşak kalacak üst kısım.
- 2 su bardağı un (220gr)
- 100 gr. tereyağ
- Bir fiske tuz
- Bir fincan çok soğuk su
- Bir yemek kaşığı kakao
Harç İçin:
- 2 yumurta sarısı
- 150 ml. krema
- 2 yemek kaşığı un
- 1/2 su bardağı toz şeker
- 100 gr. bitter çikolata
Taban için kullandığım hamura kırıntılı hamur deniyor. Başta toparlanmayacak gibi görünse de toparlanıyor, endişe etmeyin. Un, tuz, tereyağ ve kakaoyu bir kaba alın. Çok soğuk suyu devamlı karıştırarak üç seferde hamura ekleyin. Kırıntılı bir hal alan hamuru yoğurmaya devam ederek toparlayın, siz harcını hazırlayana kadar dinlenmeye bırakın.
Harç için kremayı tek başına çırpıp, kabartın.
Yumurta sarılarını çırpın, içine şekeri katıp sertleşene kadar çırpmaya devam edin. Kremayı tahta bir spatül ile yumurtalı karışıma ekleyin.
Çikolatayı benmari usülü eritip, yumurtalı karışıma dikkatlice katın.
Unu da aynı şekilde ilave edip karıştırın.
Dinlenen hamuru hafif unlu zeminde açıp, 26cm. çapındaki yağlanmış tart kalıbına yerleştirin, kenarları yüksek olsun.
Hazırladığınız karışımı hamurun üzerine yayın. 180 derece önceden ısıtılmış fırında 40 dakika pişirin. Sakın fazla pişirip kurutmayın. Kürdan testinde bu sefer kürdan temiz çıkmayacak, yumuşak kalacak üst kısım.
Ağzının tadını biliyormuş miniğin..))
YanıtlaSilhmmm küçük de ağzının tadını biliyor mu neee? eline sağlık
YanıtlaSilCanımmm enfes ellerine sağlık sevgi
YanıtlaSiller...
1 bilemediniz 2 ocak kendime çıkıp yılbaşı hediyesi yeni mikser alacağım - evdeki isyan etti, durdu gitmiyor! şu an seçiyorum marka/model! ondan sonra ver elini bu arada görüp beğendiğin tarifler! mesela mesela bu tarif... ben beğendim mis kakao ve portakal kokar - hele hele ikisi bir arada harika gider...Ellerinize sağlık!
YanıtlaSilharika olmuş portakalda değişik bir lezzet ve koku verir ellerine sağlık şekerim
YanıtlaSilNarincem ellerien sağlık iştah kabartıcı görünüyor:)
YanıtlaSilnarinim ne fincanı kahve mi çay mı
YanıtlaSilçok daaaaa güzel görünüyor yeni yıla denesem diyorum
ellerine sağlık
sevgiler
Karamelize portakal ve çikolata. Çok lezzet olmalı. Tekrar tekrar istenmesi bence hoş görülmeli:)) Deneyip, hemen tadına bakmalıyım. Ellerine sağlık arkadaşım.
YanıtlaSilSevgiler.
ellerine sağlık nefis olmuş.
YanıtlaSilEllerinize saglik. Benim de aklimdaydi.
YanıtlaSilEllerinize sağlık...
YanıtlaSilçok lezzetli görünüyor.ellerinize sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilellerinize sağlık ,çikolatalı her şeye bayılırım.sevgiler.
YanıtlaSilay ay minige bak valla nefis bir tart istemiş damak tadı süper olmalı bende istesem banada yaparmısın :)
YanıtlaSilcanım şahane olmuş ellerine sağlık afiyet bal olsun
SON ZAMANLARDA YAPMAK İSTEDİĞİM BİR TArif ellerine sağlık banada beklerim SELAMETLE...
YanıtlaSilBende çikolatalı isterdim tabi:)Ellerine sağlık canım
YanıtlaSilÇook güzel olmuş hele de şimdi Sardunya dinliyorken...
YanıtlaSilSevgiler
Süper bir tart miniğe afiyet olsun Tabii size de..
YanıtlaSilEllerine sağlık Narinim..
evet narinim,
YanıtlaSilportakal ve çikolaa mulaka nikah kıymalı
ve
biz bu çiftin mutluluğuna hep ortak olmalıyız.
Ellerine sağlık, nefis görünüyor. Keyifli bir hafta sonu diliyorum....
YanıtlaSilHayır da öyle güzel anlatıyorsun ki, 'portakal ve çikolata' ikilisiyle pek aram olmadığı halde,şu ekrandaki tarta yapışmış bulunmaktayım..
YanıtlaSilMinik gurme sevmişse,tamamdır!
çikolata ve portakalın uyumu muhteşem oluyor,tartın tadını düşünüyorum da of ne lezzetli olmuştur
YanıtlaSilellerine sağlık güzel komşum
Süper görünüyor Neclacım. Ellerine sağlık. Minik oburcuğa da afiyet olsun :) Sardunya'ya bayılırım. Vokaliz de güzel söyler ama Ezgi'nin günlüğü başkadır. Sevgiler...
YanıtlaSiloooh sifa olsun InsAllah ;)) ellerine saglik canim..sicacik sevgilerimle..
YanıtlaSilAma bu tart da istenir yani:)))
YanıtlaSilNasıl lezzetli görünüyor,bitirdi beni burda...
Ellerine sağlık
Sevgiler.
Narincem,
YanıtlaSilNe beceriklisin ya, utaniyorum kendimden, ellerine saglik, hersey ama hersey HARIKA..
Sevgilerimi gonderiyorum ve de cok guzel bir hafta sonu diliyorum.
Ben yaparım valla bunu bu haftasonu! Nefis!
YanıtlaSilnefis bir tart olmuş neclacığım.ben de tart yapmaya başlamak istiyorum.sanırım önce bu tarifi deneyeceğim...
YanıtlaSilNefis
YanıtlaSilAfiyet şeker olsun
Sevgiler:)
Necla'cığım doğum günün kutlu olsun arkadaşım. Bir gün geç oldu ama, daha şimdi gördüm:)) görür görmez de yazdım.
YanıtlaSilSağlıklı, mutlu nice uzun yıllara...
Sevgilerimle.
Offf olsada yesem.Ellerine sağlık canım çok iştah açıcı.Portakal çikolata bir arada daha ne olsun
YanıtlaSilÇocuklar her zaman ağzının tadını bilir işte ispatı tabii yapan da sen olunca mükemmel ellerine sağlık Neclacım
YanıtlaSilNecla ablacım görüntü o kadar harika ki bu tarifi tekrar tekrar yapmanı isteyen herkes yerden göğe kadar haklı bence:).
YanıtlaSilEllerine sağlık..
Sevgilerimle:).
aslı
ablacımm ellerine emeklerine sağlık..
YanıtlaSiltabiikide tekrra istenir bu nasıl birşeydir böyle..
nefis..
ellerine sağlık ablacımm..
o eller öpülür öpülüüürr:))
Narincemm portakal ve cikolata ikilisine hayranim ve tarifine de tek kelimeyle ba-yil-dim:)Ellerine saglikkk...Kokusu buraya kadar geldi mi ne?:)
YanıtlaSilSevgi ve muhabbetle...
sevde