4 Ekim 2010 Pazartesi

Yeşil Domates Pilakisi



Sütçüden satın aldığım bu güzeller güzeli yeşil domatesler aklımı çeldiler benim. Kabak etkinliğinin yükünü sırtımdan yeni atmışken, bir daha etkinlik işine girişmeye tövbeler etmişken fısıldadılar kulaklarıma:

- Turşu zamanı şimdi, turşu etkinliği yap!

Nasıl da çekiyor değil mi, hepimiz şöyle bir araya gelip ne güzel bir turşu arşivi oluştururduk.

Yok ama vallahi yok! Yapmayacağım.

-Niye yazıyorsun o zaman?

diyeceksiniz. Olur da bir üstlenen bulunur diye, fikrim öksüz kalmasın bir kenarda diye.

Ben yeşil domateslerimle pilaki yaptım, suyunun rengi en az kendilerinin yeşili kadar çaldı gönlümü. Tek şartım var: domatesleri oda ısısında bir gün bekletip öyle yapın olur mu?

Malzemeler:

  • 1 kg. yeşil domates
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 2 adet orta boy kurusoğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 kahve fincanı pirinç
  • 3 adet kesme şeker
  • Kıyılmış maydonoz
  • Tuz

Hazırlama:

Soğanları küp küp doğrayın.

Domatesleri dilim dilim kesin.

Pirinci yıkayıp süzün.

Zeytinyağını bir tencerede kızdırın.

Soğanı ve doğranmamış sarımsağı ilave edin.

Soğan sararıncaya kadar kavurun.

Domates, tuz, kesme şeker ve pirinci ilave edin.

Domatesin üzerini kaplayacak kadar su koyup, üzerini bir kapakla kaparın.

Tencerenin kapağını kapatıp, kaynayana kadar hızlı, sonra kısık ateşte, domates suyunu çekene kadar pişirin.

Soğuyan pilakiyi tabağa alıp, üzerine kıyılmış maydonoz serpip servis yapın.


26 yorum:

  1. Canım çekti :) çok cazip geldi bana nedense,ekşimsi tatları daha çok sevdiğimdenmidir nedir...Yeşil domatesin yemeğini yapmıştı kayınvalidem nasıl güzeldi tadı,onu anımsadım galiba :) ellerine sağlık canım,turşu etkinliği hoş olur,tam da önümüz kış,turşu yemenin en güzel olduğu mevsim..Afiyet olsun,sağlıkla..

    YanıtlaSil
  2. Bu yemeği komşularım çok yapar,hiç denemedim.Ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. canım ablacığımm umarım fikrini kulanacak bir arkadaşımız çıkar:))
    ben turşu sevmediğim için azcık geri durdum:)
    bu domateslerin çok şeker görünüyor:)) ve de çok değişik hakikatenn:))
    ellerin dert görmesinn:)

    YanıtlaSil
  4. Canım şahane görünüyor yeşil domatesler...bahçemde var hemen deneyeceğim,ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  5. Bu gün bloglarda yeşil domates lezzetiyle ikinciye karşılaşıyorum nefiss olmuş...Ellerinize sağlık...

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Neclam özledim hepinizi
    Ellerine sağlık canım hiç yapmadım ve yemedim turşu deyince bizde onun ustası annemdir

    YanıtlaSil
  7. İnanır mısın, cuma günü bende domates aldım ki bundan yapayım! Zencefil yapmıştı bende özenmiştim. Tarifi aklımda kalmamış derken sen imdadıma yetiştin :)
    Ellerine sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  8. hiç yemedim yeşil domates yemeği...tadını çok merak ettim.bu hafta pazardan alıp mutlaka denemek istiyorum neclacım.resim ve tarif çok cezbedici...ellerine gönlüne sağlık canım .güzel bir hafta diliyorum.

    YanıtlaSil
  9. ve afiyetle yenir
    ellerine sağlık arkadaşım bayılırım bu yemeğe

    YanıtlaSil
  10. once rengi caliyor gonlumu harika fikir. Bende yesil domatesle çatni yaptim nejla:)kalp kalbe karsi oldu...

    YanıtlaSil
  11. bu yeşil domateslerden yemeyeli hele o güzelim yeşil domates turşusu yemeyeli ne kadar uzun zaman oldu narinin bilemezsin neden mi yiyemiyorum .
    Kızıma dogum yaptıktan sonra bende yüksek tansiyon kaldı ve ne zaman azıcık turşu yesem hemen tansiyonum yükselir .
    of of sen benim yerime yap ye :))
    etkinlik işide evet gercekten zor iş ben almayayım yapan olursa katılırım :))
    tatlım pilakin şahane olmuş onuda belirtmeden olmaz ellerine sağlık afiyet bal olsun
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  12. canım, ellerine sağlık. ben de bu yemeği kumato domatesiyle yapıyorum fakat sarmısak katmıyorum. bir de sarmısaklı deneyim...

    YanıtlaSil
  13. Narince'm , ilk defa görüyorum bu tarifi ve yemeği diyeyim.Tadını merak ettim, yeşil domates bulursam denemek lazım.Eline sağlık

    YanıtlaSil
  14. ellerinize saglik. Muhtesem görünüyor. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. Turşulu lezzetleri çok severim heralde biraz mayhoş olmasından dolayı ellerinize sağlık
    Sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
  16. Neclacım iyi akşamlar valla canım çekti:))Ellerine sağlık öpüyorum.

    YanıtlaSil
  17. Neclacığım sen yaparsın ve altındanda çok güzel kalkarsın:)

    Ellerine sağlık çok değişik ma çokta lezzetli

    YanıtlaSil
  18. Neclacım yeşil domates yemeği bizim yöresel yemek gurubunda:)
    ellerine sağlık canım çok nefis görünüyor,çok da severim.tabağı aldım kocaman öpüyorum..

    YanıtlaSil
  19. Canım; merhaba bu yemeği Çorum'da çok yaparlar, servis sırasında üzerine sarımsaklı yoğurt ilave ederler.Bende çok severim,eşim sevmediğinden çok nadir yaparım.Ellerine sağlık çok güzel görünüyor..Öpüyorum....

    YanıtlaSil
  20. yeşil domates turşusu olsa yesem ağzımın suyunu akıtmaya yetti lafı bile : ) ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  21. Neclacım mayhoş mayhoş nefis olmuştur.. Bende bu hafta ilk turşu denememi yapıcam.. bakalım becerebilecekmiyim ;))

    afiyetler olsun...

    YanıtlaSil
  22. iyi akşamlar çok güzel görünüyor ama benim damak tadıma uygun değil ama eminimki çok lezzetlidir ellerinize ve yüreğinize sağlık arkadaşım

    YanıtlaSil
  23. Necla ablacım ilk defa duyduğum bir tarif oldu bu benim..Zeytinyağlıları ve ekşimsi tatları çok sevdiğim için tam bana göre bir yemekmiş. Görüntüsü de harika:)..Ellerine sağlık, sanat olmuş resmen...
    Sevgilerimi gönderiyor ve çok öpüyorum:).
    aslı

    YanıtlaSil
  24. ha haaa yap valla katılırım :)
    anneme turşu kurdurdum gitmeden alalacele onlardan foto çeker katılırım..

    ama bizim turşumuzda tuz,sirke olmaz.Sadece bol sarımsakla kendi kendine mayalnıp ekşir sebzeler..

    YanıtlaSil
  25. Bu tabağa kaç kez geldim ama yorum yazamadım bir bilsen ellerine sağlık Neclacığım turşu konusunda iddialı olsam yine sana ısrar ederdim ama turşu güzeli olamayacağımı biliyorum:)))Sevgiler...

    YanıtlaSil
  26. Annemde yeşiil domatesten bir yemek yapar ama adı aklıma gelmedi..pek leziz olur ellerine sağlık narinim

    YanıtlaSil

narince