Bu dondurmaları yaparken bir taşla iki değil dört kuş vurmaya çalıştım.
Bir kilo sütle başladığım işlemlere sütü dörde bölerek devam ettim. Karamel ve çikolatalı olanlar tuttu. Çikolatalı tam kıvamında olsa da karamellinin kıvamı sorbeye daha yakındı. Ama antep fıstığı kattığım berbattı, acıydı, hem hindistancevizi hem de hindistancevizi aroması katarak elde ettiğim karışım ise felaketti.
Mutfak böyle değil midir? Katar katıştırırsın, hayal edersin, gönlün ne çektiyse, elinin altında ne varsa birleştirirsin. Bazen sonuç güzeldir, bazen yenilmeyecek kadar berbattır. Moleküler gastronominin öncüsü Heston Blumenthal gibi kimya bilgim de yok, elimin altında kimya laboratuvarını andıran bir mutfağım da. Onun gibi dondurma yapamam hele. Ama çorba denemelerim daha olumlu sonuç verebiliyor. Şimdilik dondurma var, bir sonraki yazıda da keyfimce yaptığım ve çok sevip artık sürekli yaptığım bir çorba olsun o zaman.
Çikolata ve Romlu Dondurma İçin Malzemeler:
- 1/2 kg süt
- 125 gr toz şeker
- 3 yumurta sarısı
- 160 gr sütlü çikolata
- Birkaç damla rom aroması
- 1 yemek kaşığı çözünebilir hazır kahve
Hazırlama:
Sütü bir kere kaynatın.
Toz şekerle yumurtayı bir tencereye koyarak iki üç dakika çırpın.
Çikolatayı benmari usülü eritin, çırpmaya devam ederek yavaş yavaş kaynar süte yed
irin.
Tencereyi ateşe koyup üç dört dakika kaynatmadan karıştırın.
Kaynamaya başlamadan hemen ateşten alıp çırparak soğutun.
Bir kaba boşalttığınız karışımı dondurucuya koyup, yarım saatte bir çıkarın, üç dört dakika çırpın.
Bu işleme dondurma kıvamını bulana kadar devam edin.
Karamelli Dondurma İçin Malzemeler:
- 1/2 kg süt
- 85 gr toz şeker
- 2 yumurta sarısı
- 1/4 çubuk vanilya(yoksa çay kaşığının ucuyla vanilin)
- 2 yemek kaşığı karamel
Hazırlama:
Vanilyayı süt ile bir kere kaynatın.
Toz şekeri ve yumurta sarılarını iki üç dakika çırpın, çırpmaya devam ederek sütü ilave edin.
Tencereyi ateşe koyarak üç dört dakika kaynatmadan karıştırın.
Kaynamadan ateşten alın, karameli de katıp soğuyana kadar çırpın. (Karameli katarken rengini ve tadını kontrol edip, dilediğiniz kadar katabilirsiniz.)
Bir kaba boşalttığınız karışımı dondrurucuya koyup yarım saaatte bir çıkarıp üç dört dakika çırpın.
Bu işleme dondurma kıvam bulana kadar devam edin.
Anneme söyliim bakim ne diycek bu dondurma hakkında :) Ealine sağlık Narince abla . Bak Bu arada fotoğraf makinanızın marka ve modelini benim bloğa yorum olarak bırakırsanız çok memnun olurum.Sony makinamızın üstüne 1 termos çay döküldü ve yenisini almak için araştrma yapıyorum. Kimlerin fotoları kaliteliyse onlara yorum bırakıyorum yavaştan . Olur dimi ?
YanıtlaSilNeclacım bende kaymaklı yapmıştım şahane olmuştu... Bana yeterki serin olsun.. yaz kış yerim;)
YanıtlaSilellerine sağlık...
alemsin bizim evde ablam da kışın dondurma sevenlerden benim içim tir tir titrer : )
YanıtlaSildeneye deneye öğrenmek mutfağın en hoş taraflarından bazen sinir etse de : )
Bu güzelliği görünce üşümeyi bıraktım sevmesemde yazın gelmesini hayal ettim ellerine sağlık Neclacığım sevgiler....
YanıtlaSilBodrumda Bitez Dondurmacı yapar kuru üzümlü romlu çikolatalı! hiç aşağı kalınmamış:)) Dondurmanın mevsimi olmazzzzzz!!! Yaz da yenir kış da:) Budur!
YanıtlaSilayyy görünce üşüdüm:)))
YanıtlaSilama harika olmuş ellerine sağlık canım
Ayyy zaten boğazım ağrıyo, hafiften grip durumları var, dondurmaya bayılırım ama şimdi içim titredi... Ben olsam sendeki azmi gösteremezdim sanırım, ellerine sağlık Neclacığım... Sevgiler...
YanıtlaSilBen bu dondurmaya hayir demem, denemeye de devam ederim. Ellerinize saglik. Sevgiler...
YanıtlaSilYaz kış farketmez benim için herdaim yerim :)ellerinize sağlık
YanıtlaSilO karışıklıklar ve karıştırmalar boyunca,sevgini katıyorsun ya sonuçta ya da ne bileyim heyecanla araştırıyor yılmadan deniyorsun yine sevgini ekliyorsun ya işten ondan tadı nasıl olursa olsun bu postlarının tadı başka oluyor... :) krema olmadan dondurma da yapılabiliyoru öğrendim bugün senden...
YanıtlaSilsevgiler canım...
Okadar emek vermissiniz,elleriniz dert görmesin,afiyetle insallah...
YanıtlaSilZordur dondurmayi tutturmak.
sevgiler.
Merhabalar
YanıtlaSilBu havada bile çok iştah açıcı görünüyor eline sağlık.
Hesna
Ellerine sağlık canım nefis ve zor duruyor...
YanıtlaSilmutfakta en sevdiğim şeydir denemeler yapmak,sonuç bazen kötü olsa bile
YanıtlaSilsen sonunda istediğin kıvamı yakalamışsın ellerine,emeğine sağlık
ablacımmm:)) demişsin ya katar karıştırırsın bazen harika bazen hüsran olur diye ve sormuşsun ya mutfak bu mudur diye:)) acizane tecrübelerime dayanarak evet diyorum:))
YanıtlaSilbende aşığı olduğum çilek ile dondurma yapmaya çalıştım ama buz kalıpları çıktı hep ortaya:)) ne yapalımm:)) devam dondurma kaşıklamaya:)
Sizi tebrik ediyorum.
YanıtlaSilBen olsam çoktan vazgeçmiş Mado'nun yolunu tutmuştum bile.....
Azminiz hayran olunacak oranda.
Ama işte sonuçlarda ortada:)
Çok güzel görünüyorlar ellerinize sağlık
sevgiler
Ellerinize, emeğinize sağlık. çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.
YanıtlaSilSaygılarımla.
Görüntüsü gayet güzel.Lezzeti tabi sizin taktiriniz, ben dondurmayı yazında kışında severek yerim ellerinize sağlık
YanıtlaSiliyi bir hafta sonu dilerim:)
nefis olmuşlar tek kelimeyle
YanıtlaSilelinize sağlık
sevgiler..
hiii benimki hepsinden accuk accuk olsun:)))hiç dayanamam hiiçç:)))
YanıtlaSilellerine sağlık canımmm
çok öptümmm
ellerine sağlık :) ama dondurmanın mevsimi yok bence ben kışın daha çok yiyorum :))
YanıtlaSilTeşekkürler Neclacığım, zaten yanyana yatırdık ikisini de... İnşallah orada kavuşmuşlardır... Sevgiler...
YanıtlaSilNeclacım favorim olan çikolatalı topu ben alıyorum ama ben bir topla doymam haberin olsun:)
YanıtlaSilellerine emeğine sağlık...
kucak dolusu sevgiler,
Bugün çok üşümeme rağmen, yemek istiyorum bu dondurmadan..
YanıtlaSilNecla ablacım en sevdiğim tatlıdır dondurma, bu yüzden mevsimi yoktur benim için dondurma yemenin:)..Hatta bu soğukta dün akşam yedim kocaman bir porsiyon:))..Gerçi evde yapılanı en güzeli. Ben çikolatalı romlu olanı alayım mümkünse:).
YanıtlaSilEllerine sağlık.
Sevgiler..
aslı