13 Ağustos 2010 Cuma

Ciğer : Kavurma, Kebap Yazmış, Sıcakmış...



Sakatata ve en çok da ciğere olan takıntımı duymayan kalmadı sanırım. Geçenlerde Vedat Milor tam da uyku öncesi gözlerimizin önünde ciğer kebap yiyince evcek kendimizden geçtik. Ertesi güne ille de ciğer kebap yemek için sözleştik.


Aynı hikaye, ben lavaş yapacaktım, ezme ve soğan salata, babamız şişlere tek tek dizecekti ciğerleri. Hazırlanması saatler alsa da değerdi, kimyon kokulu akşam için. Kuzu ciğeri bulamayınca bütün hayallerimiz suya düşüverdi haliyle. Biz de bulduğumuz dana ciğerini kavurarak avunduk artık. Kuyruk doğradım biraz, kuyruklar yağını bırakınca doğranmış ciğerleri ekledim, bu arada ocağın altı harlı yanıyor. Ciğerlerin rengi döner dönmez altını iyice kısıp pişmeye bıraktım. Suyunu çekmesine yakın ciğerler de pişmek üzeredir zaten. Piyazlık doğranmış kurusoğanları ekleyip yine kısık ateşte soğanlar karamelize olup, ikisinin tadı bütünleşinceye kadar pişirmeye devam ettim. En son tuzunu da ayarlayıp aldım ocaktan. Kimileri domates, biber, hatta salça da katar ama bence böyle daha güzel oluyor ciğer kavurma. O zaman sote olur, sulu, karabiberli yerim ayırdetmem ama, kavurma dediğin sade olur.
Peki sade bir kavurmayla oturur muyuz oturduğumuz yerde? Olmaz! Daha detaylı bir aramayla kuzu ciğeri bulundu. Artıkım kuzu toklu muydu, değil miydi seçme şansımız yok, dondurucuya girmemiş olması yeterliydi. Her zamanki seremoniyle hazırlanan ciğer kebaplardan size sunabildiğim yine klasik fotoğraf (yarısı et, yarısı ciğerdir) kusura bakmayın.


27 yorum:

  1. ah narinim ah narinimm :))
    napcass bis seni böle :))))))))

    afiyet olsun canım benim..
    sevgiler..
    **
    benim gözüm yine bir aşağıdakilerde !! :))))

    YanıtlaSil
  2. Necla ablacımm..
    senin bu takıntılarını hep tebessümle okuyorum..
    küçük bir çocuk gibi heyecanlanmaların kalbime dokunuyor..
    kavurma sade olur dediğin gibi bizim evdede kural budur..:))
    zira babamında bu çeşit takıntıları olduğundan bazı kurallar gönülden bağlıyız:))
    öpüyorum ablacım senii..
    canı gönülden sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık canım harika olmuş

    YanıtlaSil
  4. Harika olmuş valla sıcak mıcak dinlemeyip haftasonu iftara hemen yapacağım fotoğrafların ve anlatımın süper.Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  5. mmmmhhmm ellerinize sağlık harika görünüyor çok çok çok iştah açıcı leziz mmm enfes...afiyetler olsun efem...:)))

    YanıtlaSil
  6. narinimm narinimmm naptın sen :)

    bayılrım cğere zaten enfesss görünüyor ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  7. ay ay hiç yemedim yiyemem sanırım sakatatla aram hiç yok
    hayatta ağzıma sürmedim tadanlara afiyet bal olsun

    YanıtlaSil
  8. Bir turlu sevemedim su cigeri. Annem yaptigi zaman evin kokusu degisirdi, midem cok bulanirdi. 7 yil oldu evleneli ve tahmin edebilecegin gibi 7 yildir bu eve ciger girmiyor:) Ama fotografa baktigim zaman harika birseye benziyor, cok isth acici..... Fotografin gucu diyorum artik:)))

    hayirli ramazanlarin olsun canim.

    YanıtlaSil
  9. Hayırlı cumalar. Çok leziz görünüyor. Soğan biraz bol olmalı çok yakışır. Çok severim. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  10. afiyet olsun birde yanında soğan salatası. ahhhh ahhhh.

    YanıtlaSil
  11. Ramazan icin cok tehlikeli tarif ve fotograflar,aksama tüm iftar menüsünü degistirebilir insan böyle güzel tariflerle...

    Bende cok severim,hatta bayilirim,elinize saglik,hayirli Ramazanlar dilerim ailenize ve size...

    YanıtlaSil
  12. ellerine sağlık, genelde ciğeri erkeler sever ama bende baylırım .soganlı salata, lavas off..

    YanıtlaSil
  13. Neclaacım ciğeri bende fazla sevmem.Sakatatları pek severim ama iğerle aram her zaman iyi değil.Arada eşim yapar güzelde yapar o zaman yerim.
    Ama senin şu anlatımınla sevmemekte zor.

    elleri dert görmesin arkadaşım
    öpüyorum

    YanıtlaSil
  14. Sıcakta yemek zor ama,olsun ben yerim,çok görünüyor,ellerine sağlık,sevgilerrr.Öptüm....

    YanıtlaSil
  15. Diyecek hiçbir şey bulamıyorum zira ağzımın suyu akıyor:) Muhteşem görünüyor, her takıntı böyle güzel olsa...Biz de ailecek bayılırız ciğere ve kavurma dediğin sade olur diyenlerdeniz.Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  16. gerçektende çok güzel görünüyor afiyet olsun:)

    YanıtlaSil
  17. Neclacığım fotoğraf ne kadar iştah açıcı:)
    sakatatı sevmem, sadece karaciğeri yerim o da kurbandan kurbana, kasaptan alınanlardan lezzet alamıyorum:(

    arka arkaya ne güzel tarifler, hangisine yorum yazacağımı şaşırdım:))
    ellerine, kollarına sağlık canım...
    Tuzbiber dergisi için de tebrikler, ilk fırsatta bakayım:)
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  18. Canım ellerine sağlık nefis görünüyor... Sevgiler....

    YanıtlaSil
  19. Ya Hu şöyle çatalı uzatıp bir tane alasım geldi,o derece :) Bayılırım ciğere..
    Mubabbet ve bereket olsun,cici iftarlar..

    YanıtlaSil
  20. Iımmhh ııh harika.Allah'tan iftarı ettik...bayılırım bende ciğerin her çeşidine.. elinize sağlık

    YanıtlaSil
  21. Necla bugün bende tuzbiberin bayram sayısı için hazırladım.. ama hiç lezzetine bile bakmadım ;) yiyemiyorum malesef.. ama ciğeri kahvaltıda yiyen bir eniştem var,o yüzden sevginizi çok iyi anlıyorum;)
    afiyet bal şeker olsun..

    öpüyorum..

    YanıtlaSil
  22. BEN CIGER HIC YEMEM
    KEBAP OLUNCA TADI FARKLI GIBI GELDI COK GUZEL GORUNUYOR
    AFIYET OLSUN
    SEVGILER

    YanıtlaSil
  23. ama oldumu şimdi biz nerden bulucağız ciğeri bu saatte pcye takıldım kaldım harika bir görüntü eline sağlık

    YanıtlaSil
  24. afiyet olsun sizlere canım.ben et şiş alayım...hayırlı ramazanlar..

    YanıtlaSil
  25. Görüntüsü bile iştah açmaya yetiyor.. Yaz olsa bile ciğer kavurmanın tadi bir başka oluyoır.. ellerininize sağılk..

    YanıtlaSil
  26. Offf ben de bayılırım sakatatın her türlüsüne. Adana'da gecenin bir yarısı mumbar ve şırdan yemeye gideriz. Şimdi o güzelim lezzetler geldi aklıma. :) Ellerinize sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil

narince