6 Temmuz 2010 Salı

Patlıcan Sarma ve Birkaç İpucu


Biliyorum şu sıcakta kim ocağın başına geçer de patlıcan kızartır diyeceksiniz. Kızartsak bile ağır gelir diyeceksiniz. Bunun yerine şöyle közleseydin, salatasını yapıverseydin, zeytinyağlısını koysaydın. Yaptım, hepsini yaptım şekerim. Patlıcanı bu kadar çok severken, yaz gireli bizim kızın her hafta sonu patlıcan közleyelim isteklerine tereddütsüz evet demiş olsam, üstelik bunların hiçbirinde fotoğraf makinasını elime almamış , ocakta veya fırındaki haline yüz vermeyip, yine bir gün önce meşe közünde pişirdiğiniz patlıcanları, kırmızı ve yeşil biberleri, domatesleri her zamanki gibi sıcak ve taze lavaşların arasına sarmış, afiyetle yemiş olsam da patlıcanları kızartır musakka da yaparım, oturtma da , karnıyarık da, şimdi tarifini vereceğim gibi sarma da!

Patlıcan pişirirken önem verdiğim birkaç noktayı da söyleyip öyle vereceğim tarifi. Acısını almak için tuzlu suda bekletmenin yanında patlıcanlı yemeklere azıcık da şeker atmalı. Kızartması yaz akşamlarının güzelidir, önce süte batırıp sonra kağıt havluda suyunu aldıktan sonra kızartın aradaki farkı göreceksiniz. Daha gevrek, pörsümüş, yumuşamış görüntüsü olmayan kızartmalarınıza şaşırsın yiyenler.

Yemeğini yaparken sap kısımlarını atıyor musunuz? Ben atmam, türlüde, güveçte, tencere kebaplarında sapını da katarım, daha bir seviyorum saplarını kemirmeyi. Ve sarımsak, patlıcanın yanından eksik etmem, sarımsağın patlıcan tadını örtmek şöyle dursun daha da ortaya çıkarmasına yardımcı olduğunu düşünüyorum.

Afiyetle...

Malzemeler:
  • 1,5 kg kemer patlıcanı
  • 750 gr kıyma
  • 2 domates
  • 2 dolmalık biber
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 dilim bayat ekmek
  • Tuz karabiber
  • Üç iri diş sarımsak
Hazırlama:
Patlıcanları soyup uzunlamasına dilimleyin. Yarım saat tuzlu suda bekletip, iyice durulayın ve bez üzerinde kurutun. Patlıcanları sıvıyağda kızartın. Kağıt havlu üzerine çıkarıp fazla yağını alın.

Kıyma, ekmek içi, tuz ve karabiberi bir kapta yoğurun. Kıymalı harcı patlıcanların arasına koyup rulo şeklinde sarın. Bir tepsiye dizip biberleri ekleyin. Üzerine tuz ve şeker serpin. Domatesleri rendeleyip tüm malzemenin üzerine yayın, sarımsakları katın. Üzerini örtecek kadar sıcak su ekleyip, kısık ateşte pişirin.

23 yorum:

  1. Ohhh ellerine sağlık vallahi..Yaz aylarıan yakışan çok nefis bir yemek yapmışsın canım..Sütü bilirim de, şekeri ilk kez duydum kızartmalarda şekerim..)) Afiyet şeker olsun sizlere canım benim..Kocaman sevgilerle..

    YanıtlaSil
  2. Ne demeli senin bu güzel yazına özelliklede ipucuna .Patlıcanın her türlüsü bizdede makbul .Bu sıcakta kızartma bile yapılır patlıcanı bu kadar seven varsa eline sağlık Neclacığım sevgiler sıcak İzmirden...

    YanıtlaSil
  3. palıcanlı yemeklere bayılırım ben enfes görünüyo ellerine sağlık afiyet olsun

    YanıtlaSil
  4. Nefis olmuş ellerine sağlık canım... sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  5. Canım patlıcana aşık olduğum için
    hiç üşenmem sıcak dinlemem:))Elleri
    ne sağlık harika olmuş öpüyorum...

    YanıtlaSil
  6. ellerine sağlık benim için de fark etmez sıcak felan kızartırım közlerim hepsini yaparım şekerim ellerine sağlık:)))

    YanıtlaSil
  7. Necla'cığım,
    Dilerim kızın iyileşmiştir, nasıl şimdi? (Blogger'la ilgili bir sorun var sanırım, yorumları yayınlayamıyorum. Beklemedeyim!)

    YanıtlaSil
  8. patlicaaan harika olmus hepsini yedim kactim:)

    YanıtlaSil
  9. ellerinize sağlık patlıcanın her hali gibi buda çok cezbedici

    YanıtlaSil
  10. neclacığım sayende bir püf nokta daha öğrenmiş oldum.sağolasın.ben de aşığım patlıcana.ellerine sağlık..afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  11. çokda hoşşş.
    hem her yemeğin bir hakkı vardır verilmesi gereken , ben öyle diyenlerdenim en azından :)))
    hakkı verlmişşşşşşşşş :)))
    eline sağlık narinim.

    YanıtlaSil
  12. ya pardon abla demek istedim. :D

    YanıtlaSil
  13. Biz EGE 'liler herşeyini yeriz patlıcanın.Harikka olmuş ellerinize sağlık. Bunun sarmsaklı ekşili bi çeşidi oluyor soğuk soğuk sanırım turşu gibi yeniyor meze gibi o harika oluyor narinca teyze dimi ?

    YanıtlaSil
  14. Patlıcanın her türlüsüne bayılırım. Çok güzel olmuş olsa da yesem. Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  15. Canım benimde patlıcan aşkım bambaşka.. en çokta kebabını;) böyleside yenilesi olmuş,ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  16. bitirdin beni necla. kızartmadan ne kadar kaçınsam da görünce dayanamıyorum. demek patlıcanı süte batırıp kızartmak iyi. bu kdr patlıcan seven biri olarak bu püf noktasını öğrendiğime çok memnun oldum. bundan sonra uygulamaya alıyorum. sevgiler.

    YanıtlaSil
  17. Patlicanin közlenmis halini cok severim hergün olsa yerim,süt ve seker bunlari ilk defa duydum deneyecegim paylasim icin tesekkürler

    YanıtlaSil
  18. Varlığı ebedi olan, merhamet sahibi, adaletli Yüce Allah kendisine dua edenleri geri çevirmez. Dualarınızın Rabbin yüce katına iletilmisine vesile olan kandiliniz mübarek olsun.

    YanıtlaSil
  19. kandilin mübarek duaların kabul olsun canım....SEVGİYLE ...

    YanıtlaSil
  20. Miraç kandiliniz mübarek olsun canım..

    YanıtlaSil
  21. Canim nefis olmus bu lezleti denemem lazim ellerine saglik öptüm.

    YanıtlaSil
  22. Dün patlıcana olan övgünü bir kez daha okudum,crumbledan sonra feci patlıcan çekti canım.Süte batırıp öyle kızarttım o nasıl lezzetti öyle Neclacım.Yanına da patlıcanlı biberli,limon tuzu ile eşkitilmiş turşu da yaptım.Senin domatesli pilav önerine patlıcan da katacaktım ama abartıyı başka zamana sakladım artık :)

    Gizemli sırlar için çokk tşkler canım...

    YanıtlaSil

narince