Beş bağ pazı var, bir de çabucak pişirilmesi gereken ıspanaklar demiştim. Pazıların üç bağı sarıldı, incecik, küçük küçük. Üşenmeden, iri yapraklar damarları ayıklanıp ikiye bölünerek. Zaten üç bağ bile hepi topu bir akşamlık çıktı. Tarifini isterseniz buyrun. Kalan iki bağ, çorba olmadı. Böreğe kattım kendilerini. Şimdi çorba yapmaya üşendim de börek yaptım desem komik gelecek biliyorum. Canım börek yapmak istedi daha doğru olur. Böreğe ıspanak yerine pazı koymayı kafama takmıştım bir kere. Yıkayıp suyu süzülmüş pazıları beklemeye aldım. Bolca kurusoğanı sıvıyağda şöyle bir diriliğini kaybedene kadar kavurdum, daha sararmadan altını kapatıp soğuttum. İçim hazırdı, gelince pazılar doğranıp beyaz peynir ve soğanlar birleştirilecekti. Hamurumu da yoğurup, cücüklere öğle yemeği yedirdikten sonra hemen böreğimi fırına vermekti niyetim. Niyetle bitmiyormuş iş. Önce bir malzemeleri sıralayalım:
- 4 su bardağı un
- 1 su bardağı yoğurt
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
- 2 yumurta
- 10 gr instant maya
- 2 yemek kaşığı ılık su 8sanki hamuru ısıtmaya yetecek)
- Yarım yemek kaşığından biraz daha az tuz
İlk hatam içinde su olmayan hamuru dolaptan çıkardığım soğuk malzemelerle yoğurmaktı. Mayalı hamur soğuk tutulur mu hiç? Ilık su katıp hamuru kıvamına getirmezsen mayalanır mı? Mayası gelmeden yumuşacık börekler çıkar mı ortaya? Omuz silkip, amaann bir şey olmaz biraz ılık su katarım, hamurumu da şöyle ılık bir yerde tutarım olu biter! Bazen bu rahatlığım pahalıya patlıyor, yine de huyumdan vazgeçmiyorum. Sonucu göre göre devam ediyorum bildiğimi yapmaya! Gelelim zavallı böreğin ikinci kösteğine: hamuru yoğurup evden çıkan Necla iki buçuk saat sonra dönerse ne olur? Buz gibi, ekşimemiş, kabarmamış bir hamur, hazır iç karşımda duruyordu. Yeni bir hamur yoğurmaya da niyetim yoktu. Ne olursa olsun deyip giriştim işe.
Hamuru altı eş bezeye bölüp, hepsini açabildiğim kadar açıp soğuk tereyağını minik parçalar halinde pay edip, zarf biçiminde katladım. Tıpkı kandırıkçı börekte ve üzümlü çörekte yaptığım gibi; her bezeye aynı işlemi uygulayıp aralarını da yağladıktan sonra(en üstü yağlamadım) hepsini birden açtım. Sonra bir uca boylu boyınca pazılı içten serip bir kat yuvarladığım hamuru dibinden kestim Elimdeki ruloyu da dörder santim arayla kestip, yağlanmış tepsiye dizdim. Üzerlerine yumurta sarısı, susam çörekotu. Tepsi mayası beklemeye gerek yoktu. Çare soğuk fırına verip, ihmal edilmiş börekçiklerin fırın ısınırken mayalanmasını beklemekti.
Sonuca bakın, bu kadar olumsuzluğa rağmen fena değil. Anlamayan biri için gayet de güzeldi. Ama yeterince yumuşak değildi, tadı iyiydi, hepsi yenildi, tükendi.
Pazının börek yolculuğunu anlatırken ıspanakladan söz etmeyi unuttum. Ispanaklar bol suyla yıkandı, sıvıyağda kavrulmuş soğanlara azıcık salça ile eklendi. Kısık ateşte kendi suyunda pişti, suyu çekilsin diye pişmesine yakın ağzı açık kavruldu, karabiberi tuzu ayarlandı, üzerine de hamur işlerine kullanmaya kıyamadığım köy yumurtalarından kırıldı, ekmekler banıldı, ayranlar içildi.
ellerine sağlık
YanıtlaSilhayırlı cumalar
Şu mayalı hamurlarla benimde aram bir düzelse elimde kalıyor hepsi.Hiçte kabarmıyor .İki denemem hüsranla sonuçlanınca bir daha elim gitmiyor.Dolabımı her açtığımda mayalar gözüme ilişince iç çekiyorum ama belki başka zaman deyip erteliyorum.Neclacığım böreklerde nefis görünüyor hiç dertlenme...Kocaman sevgiler. Çocuklarında bayramı kutlu olsun..
YanıtlaSiloohh maşallah ablacımm bu güzel yolculukla ne hoş dakikalar geçirdim bilemezsin...
YanıtlaSilafiyet bal şeker olsun..
hayranım yazılarına..
bu arada gördün mü bilmiyorum muzlu kup tarifini denedim ve yayınladım pazartesi günü.. çok güzel olduu.. bir kez daha teşekkür ederimm.. tadından ziyade tattırdığı duygular bambaşkaydı bende..
sevgilerimle..
Neclacım öncelikle mail için çok teşekkürler her zaman böyle dürtmelerini bekliyorum canımın içi:))sonra hepsi benim en en sevdiğim tatlar nefis muhteşem olmuşlar ellerine sağlık:))şu hazırladığın böreği uygun bir zamanda deneyeceğim ,listemde duruyor.Kuzularımın 23 nisan egemenlik ve çocuk bayramını kutlarım.hepinizi çok çok öpüyorum.
YanıtlaSilmutlu tatiller canım..
Aaa aynı ben,biz:)
YanıtlaSilannemin sütçü amcamızdan aldığı köy yumurtalarını dolabta yumurta bölümünün bir tarafına ama bakkaldan alınan yumurtalarda hamur işleri için bir tarafa konuyor:)
hatta sabah hamur işi yapalım mı demiştik kahvaltıya hazır tek tatil günüm sonra dedim yumurta yok halbuki köy yumurtası var dedi kardeşim,olmaz kıyamam onlara:)))
ki ben yumurta düşkünü değilimdir ama onları cidden yiyorum.
Annemde yapar ıspanağı yumurtalı ev ahalisi çok sever bir tek benim yumurta ile aram yoktur diye benim kavruk ıspanağım ayrılır yoğurt yanına nevale olur bana:)
Bu arada börek macerana çok güldüm,çok hoş işler yapmışsın.Hoş demesen bu macera hallerini böreklerin halinden kimse çakmaz fazlsıyla leziz ve afilliler eminim tadı da öyledir.Birazdan ecnebice dersim var orada olsaydı da yerdik hocamla:))
ellerine sağlık her biri için yazılar,yemekler..
ama bu börekler hiç de mayalanmamış gibi durmuyor. Hepsi harika görünüyor. Çoook güzel..Ellerine sağlık...
YanıtlaSilçok güzel olmuş börekler.ellerinize sağlık
YanıtlaSilBörekler can alıcı..
YanıtlaSilAltın sarısı kıvamda çıtır çıtır.
Yazılarınıza zaten hayranlıgım farklı boyutda.Sade yalın lakın akıcılığı hat safada kelimeleri hızaya diziyorsunuz.
Ellerinize sağlık.Yaşamın güzellıkleri sizinle olsun.
ELLERİNE SAĞLIK NECLA HANIM.YİNE YAPMIŞSIN YAPACAGINI.YA BİR HAMURUN BAŞINA BAŞKA NE MACERALAR GELEBİLİR Kİ...:))))
YanıtlaSilYANİ HAMURUNDA BİR ONURU VRA...:)))
SEVGİLER
Sevgili Necla olur arada sırada böyle şey. Böyle durumlarda bendeki rahatlık, nasılsa kendimiz yiycez yabancı mı var derim. Ellerine sağlık canım. İki lezzette harika.
YanıtlaSilAFİYET OLSUN CANIM COK GUZEL OLMUS
YanıtlaSilBOREKLER ISPANAK TA NEFIS GORUNUYOR
SEVGILER
Neclacığım böreğe bakerken yazını okuyordumkş sahanda ıspanağı görünce resmen yutkundum canım ellerine sağlık...
YanıtlaSilMutlu pazarlar:)
Aman allahım bunlar ne güzel olmuş böyle. Ellerine sağlık Neclacığım.
YanıtlaSilİyi haftasonları
mis gibi citir citiri olmus
YanıtlaSilellerine saglik sevgiler canim...
Neclacım ellerine sağlık ama şu yumurtalı ıspanağı tavası ile beraber alabilirmiyim yumurtaya ayrı tavaya ayrı hayran kaldım
YanıtlaSilNeclacım ellerine sağlık canım her ikisinide çok severim:)
YanıtlaSilAfiyet bal şeker olsun ...
kucak dolusu sevgiler...
ellerine saglik hepsi de super gorunuyor hele ispanaklar mmmmmmh eline saglik
YanıtlaSilCanım ben hem pazılı börekten hem yumurtadan alabilirim , zira bayılırım ikisinede..:)
YanıtlaSiliyi haftalar,sevgiler
Ellerine saglik Sevgili Narincem, manzara harika, cok guzel gorunuyor, sevgiler..
YanıtlaSilben geldimmmmm....
YanıtlaSilcanım ellerine sağlık....güzel gönlüne sağlık....
marifetli arkadaşım...her 2 lezzetede asla hayır demem...süper görünüyorlar...
çok öpüyor güzel bir hafta diliyorum....
CANIM AYNI HUY BEN DE DE VAR MALESEF.BİLE BİLE LADS OLUYORUZ...AMA SEN YİNE DE HARİKA BİR BÖREK ÇIKARMIŞSIN ORTAYA.ELLERİNE SAĞLIK..ISPANAKLAR DA NEFİS OLMUŞTUR KÖY YUMURTASIYLA..AFİYETLER OLSUN...
YanıtlaSilNeclacım börek çok güzel olmuş, hamuru ince ince ayrılmış.bak nasılda iştaha geldim detayıcada inceledim :)
YanıtlaSilellerine sağlık canım
Kat kat nefis bir börek olmuş Necla'cığım..Ispanak kavurman ise çok kışkırtıcı duruyor..Afiyetler olsun sizlere..Sevgiler..
YanıtlaSilCanim,
YanıtlaSilo "ekmekler banildi, ayranlar icildi" bölümünü keske hic yazmasaydin, valla cok kötü canim cekti simdi gecenin bir vaktinde:))
Böreklerin icin kendine haksizlik etme bence, gayet güzel görünüyorlar, sizlere de afiyetler olsun diyorum ve ellerine saglik canim.
Sevgilerimle
börek bana çok güzel gözüktü valla. hatta milföyle mi yapılmış diye düşündüm yazıyı okumadan önce :) pek davetkar pek leziz. yumurtalı ıspanak da nefis gözüküyor. sevgiler.
YanıtlaSilCanım nasıl börek istedi okuyunca anlatamam Necla'cığım. Daha 1 saat önce bizim meşhur Menekşe Börekçisi'nin önünden geçerken çayın yanına yemek için biraz börek alsam mı dedim ama sonra vazgeçtim. Ne yağı kullanıyorlar bilmiyorum, ondan olmalı, bana ağır gelir oldu börekleri. Ben en iyisi Tevfik ustacığıma gideyim, onun börekleri bir tanedir!
YanıtlaSil