3 Mayıs 2009 Pazar

Bıdı



Bugün hemen tarife geçiyoruz, işim var mantı yapacağım. Bizim oralarda bıdı derler, pek çok yörede farklı adlarla biliniyordur. Bir deneyin, teşekkür edeceksiniz.

Kullanacağımız Malzemeler:
İnce bulgur
2 tepeleme yemek kaşığı un
1 yumurta
Tuz, karabiber, nane
Maydonoz
Erik ekşisi
Sarımsak
İnce bulguru sadece ıslatacak kadar, üzerini geçmeyecek kadar sıcak suyla yumuşamaya bırakın. Onbeş yirmi dakika bekledikten sonra un, yumurta, tuz, karabiber, nane ve maydonozu
bulgura katıp yoğurun. İsterseniz kıyma da katabilirsiniz.

Yoğurduğunuz köfte harcından minik parçalar koparıp, unlamış olduğunuz avuçlarınızda yuvarlayın, un serpilmiş tepsiye bırakın.
Arada köfteleri tepsiyi sallayarak yuvarlayın ki birbirine yapışmasınlar. Köfteleme işlemi bitince biraz sıvıyağda ince doğranmış kurusoğanları kavurun, salçayı da ekleyip kavurduktan sonra sıcak su verin. Kaynadığında köfteleri ve iki kaşık kadar erik ekşisini ekleyip, köfteler yumuşayana kadar pişirin. Tuzunu da ayarlayıp, dövülmüş sarımsak ile lezzetini arttırın.

16 yorum:

  1. Eh tabii bu kadar işle uğraşırsan kendine diyet yemeği yapamazsın. Arada kendine de ödül ver derim komşum, zindelik, sağlık ödülü. Hazır hep birlikte girişmişken bu işe...

    YanıtlaSil
  2. Necla'cım bir ismininde bıdı olduğunu sayende öğrenmiş oldum.Çok severim ama ben hiç yapmadım denemek istiyordum.Hatta geçenlerde annemden tarfini istedim ama yapamamıştım.Şimdi senin tarifini denemeye karar verdim.
    Ellerine emeğine sağlık.Mantı var sırada demekkiii...sana kolay gelsin...Afiyet bal şeker olsun size...
    sevgiyle kal,


    www.meltemmutfakta.com

    YanıtlaSil
  3. pembetatlar.blogspot.com3 Mayıs 2009 17:02

    Hımm ben bunu çok severim bizim buralarda dobilik derler:)))
    Ellerine sağlık:))sizi listeme ekledim sizde
    Beni listenize eklerseniz sevinirim...

    YanıtlaSil
  4. Ne kadar hos ismi varmis, ismi kadar kendi de hos bir corba, ellerine saglik. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. ay bu adı çok sevdim beeeeen.ama bizim oralarda ekşili köfte derler ve içli köftenin artanlarından yapılır genelde.sanki burnuma kokusu geldi hamarat arkadaşım.demek mantı yapacaksın!!!belki de yedin bile..ohhhh afiyetler olsun canım....(kıskanmadım bak ben de de içli köfte vardı!!!)

    YanıtlaSil
  6. fundaya katılıyorum ne şeker bir adı var...görüntü de süper..elelrine sağlı kcanım
    not: mantı yapımına yardımına gelebilirimmmmm (boğaz tokluğuna:))

    YanıtlaSil
  7. İsmi çok güzelmiş :) bizim bulgur ve yarma ile yapılan yemeklere benziyor sanki.Bende unlu halini denemek isterim.Lezzeti test edip onaylandı nasılsa:)
    Ellerine sağlık...

    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  8. Tijen komşum, sorma onlar hapur hupur yeyince ödül sayıyorum.Sizleri okudukça niyetleniyorum ya dur bakalım.

    Sevgili Meltem yaptığında kaşıklarız.

    Sevgili Aslı sizin oralardaki ismi de pek güzelmiş.

    Sevgili Senem adı da hoş tadı da, sağol.

    Sevgili Funda mantılar midelere yollandı bile, fotoğraflar yarına. Ama içli köfte dedin ben kıskandım bak.

    Sevgili Yosunbuka,sen gel yardıma, tok bırakır mıyım hiç. Yaparız da yeriz de, üzerine çayımızı da içeriz.
    Yeni haftanız gönlünüzce geçsin değerli konuklarım, hepinize iyi geceler.

    YanıtlaSil
  9. Pelinciğim şimdi gördüm yorumunu. Sağol canım, güvenle deneyebilirsin, yarmayla da harikadır eminim. Bulgurlu yarmalı her yemek lezzetlidir zaten. İyi geceler arkadaşım.

    YanıtlaSil
  10. ellerinize sağlık .bizim oralarda ekşili köfte diye bilinir bende çok severim ama rejimdeyim diye yanından bile geçmiyorum:)
    sevgiler afiyet olsun

    YanıtlaSil
  11. Bilmiyordum adının bıdı olduğunu. Enfes görünüyor. Bulgurlu çorbaları çok beğeniyorum. Eline sağlık.

    YanıtlaSil
  12. ilk defa duydum canım malzemelere
    bakıldığında çok güzeller sevdiğim tatlar bi denemek lazım ellerine sağlık çok da güzel gözüküyor.
    iyi haftalar diliyorum.

    YanıtlaSil
  13. Ne kadar nefis görünüyor uğraştırıcı olmasına rağmen..Ellerine sağlık canım..

    Dün bizde de vardı..Sanırım adı biraz daha değişikti..Gelinimiz Mersin'li olunca,böyle nefis yöresel tatları o yapıyor..Mevlitimizde çok sevilerek tadıldı..

    Güzel bir hafta diliyorum..


    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  14. Necla'cım çok güzel görünüyor ama ben asla bunu denemem.Çok zor!
    Minik minik nasıl uğraştın?
    Ellerine sağlık canım, artık anacığım gelirse o belki yapar bana :(
    yaa işte tembel dediğin benim gibi olur :)

    sevgiler canım

    YanıtlaSil
  15. Aşk olsun Zehra, çok zor olan senin pastaların. İnan oyalamıyor. Senin yaptığın pastalar gözümde büyüyor, başlayamıyorum bile. Seninki de tembellik olur mu?

    YanıtlaSil
  16. yerim seni bıdı ne ttalı adın var senin tadında adın kadar güzele benziyor hadi gel bana yiyeyim seni:)))
    ellerine sağlık sağlıcakla kal...

    YanıtlaSil

narince