11 Aralık 2012 Salı

Otuz Altı Böreği



Çok bilinen, ismini katlarından alan, yıllardır çok severek yediğim ama, sıklıkla yapmadığım otuz altı böreği. Sıklıkla yapamıyorum çünkü; hazırlamak biraz zaman alıyor. Ancak yapmışken çok yapmak tercihimdir, dondurucudan çıkarıp ısıttığınızda da gayet güzel oluyor. Tarifte üzeri için ayırdığım iki yumurta sarısını ayırmaz da hamura katarsanız daha çıtır çıtır bir sonuç elde edersiniz. Ama ben bu halini seviyorum. Peynirlisi ve ıspanaklı peynirlisi en çok yaptığım; dilediğiniz içle yapabilir, üçgen dışında  kare, rulo şeklinde de kapatabilirsiniz. Bu ölçülerle üç koca tepsi çıkar.

Malzemeler:


  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 4 yumurta 
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 cimcik toz şeker
  • 42 gr yaş maya ( bir paket yani on gram instant maya da olur)
  • Ilık su
  • 1 kilogram (dokuz su bardağı kadar) un



İçi İçin:


  • Beyaz peynir
  • Maydonoz


Yağlamak İçin:


  • 250 gram tereyağ



Hazırlama:

Una şeker ve tuzu serpip ortasını açın.

Sıvıyağ, yoğurt ve yumurtaları ( ikisinin sarısını ayırarak), mayayı unun ortasına koyup ılık su ekleyerek kulak memesi kıvamında hamur yoğurun. Mayalı hamuru aman diyim katı tutmayın, kabarmaz, sonuç sizi üzer.

İyice yoğurduğunuz hamuru sarıp sarmalayıp ılık bir yerde mayalanmaya bırakın.

Mayalanan hamuru altı eşit bezeye  bölün.



Fotoğrafta gördüğünüz gibi bezeleri hafifçe unlayarak  bıçak sırtı kalınlığında açın . ( Çok düzgün açmak için yorulmayın, yırtılabilir, eğri olabilir hiç dert etmeyin.Hatta açamadım derseniz çarşaf böreğinde olduğu gibi elinizle çekiştirerek de açabilirsiniz. )

Her bir bezeyi açıp oda ısısındaki tereyağı ile yağlayarak zarf şeklinde kapatın, aralarını da mutlaka yağlayın. (250 gram dedim ama isterseniz bu miktarı azaltabilirsiniz de.) En üstü yağlamıyorsunuz.

Son aşamadaki hale gelen hamur katlarını yağların donması için yarım saat boyunca buzdolabında tutun. Aceleniz varsa derin dondurucuda daha kısa sürede de halledebilirsiniz bu işlemi.

Yağlar donmazsa sonraki aşamalarda yağlar dışına çıkar ve çalışmanız zorlaşır bunu atlamayın lütfen.


Şimdi tezgaha genişçe bir alana un serpin, buzdolabından çıkardığınız hamuru alıp üzerini de hafifçe unlayın. Oklava ya da merdane yardımıyla hamuru genişletin.


Fotoğrafta gördüğünüz kalınlıkta olana dek açın, karelere bölüp bolca iç koyun ve üçgen şeklinde kapatın.

Şekil verdiğiniz börekleri yağlı kağıt serili tepsiye alıp üzerlerine ılık bir yerde tepsi mayasının gelmesi için bekletin.

Vaktim yok derseniz bu aşamayı geçip, üzerlerine yumurta sarısı sürdüğünüz börekleri soğuk fırına verip iki yüz dereceye ayarlayın.

Alt ve üstleri güzelce kızaran börekleriniz fırından alın. İlk sıcağı çıkınca hafifçe su serpeleyip üzerlerini örtün.

Dinlenen börekleriniz servise hazırdır, afiyet olsun.



32 yorum:

  1. Breh breh breh,hamur ince açılmadığı için yapabülürüm ben bunu sanırım pekte güzel olur ellerine sağlıkkkk :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hamuru ince acmakda hicbirsey yok eminim sende yaabilirsin korkma

      Sil
  2. Çok zahmetliymiş...Ama eminim elde açıldığı için lezzeti tartışılmazdır..

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel olduğu kesin. Elinize sağlık . Çiğleri bile yiyesim geldi:)))
    sevgiler

    YanıtlaSil
  4. çok beğendim canım.nefis görünüyor.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. çok iyi bildiğim, her saat harika yenebilen nefis bir börek naclacım..
    eline emeğine sağlık..
    bize çok şeyler katıyorsun....

    ------
    Nazlııııı :))
    neler diyorsun bakiyymmm !! :)))
    öpüyorum sizleri kızlar :)

    YanıtlaSil
  6. Hamur açmak deyince duruyorum hem zahmetli hemde vakit alır ama görünce de puf puf kabardığını canım çekti Ankaraya mı gelsem acep sevgiler ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  7. NEFİS GÖRÜNÜYOR BENCE ÇOK DA ZOR DEĞİL. AŞAMALARINA DİKKAT EDİP BU GÜZELLİĞİ YAKALAMAK LAZIMMMM. ELİNE SAĞLIK CANIM, KOCAMAN SEVGİLER.

    YanıtlaSil
  8. Zahmetli görünüyor ama; sonuç mükemmel sanıyorum. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  9. ellerine sağlık ne kadar emek o kadar lezzet:) sevgilerimle

    YanıtlaSil
  10. hımmm evet çok zor gibi geldi banada oyalıyıcı yani ellerine sağlık sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  11. Harika olmuş,ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  12. çok güzel anlatmısınız resimler detaylar böreği pratik hale getiriyor neredeyse ellerinize sağlık valla hemen denemek istiyorum :)

    YanıtlaSil
  13. Of of of... Narin arkadaşım. Müthiş. Fotoğrafa vuruldum, tadı kimbilir nasıl? Ellerine sağlık.
    Yapılacaktır kendileri...
    Çok sevgiler.

    YanıtlaSil
  14. Nefis bir börek,oldukça da zahmetli ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  15. Yaptım..Enfes oldu..Birdahki sefere yumurta tavsiyene uyacağım..
    Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  16. zor olabilir ama kıyır kıyır enfes olmuş ellerine sağlık canım sevgiler:)

    YanıtlaSil
  17. Gerçekten zahmetli bir tarif ama sonuç herşeye değiyordur diye düşünmekteyim, çıtır çıtır sıccacık börek şu anda çayımın yanında olsa hiç fena olmazdı :))
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  18. Neclam çok özlemişim seni:)bu ne güzel lezzettir ve anlatım daha ne olsun canım benim,kesinlikle denenecektir:))ellerine emeklerine sağlık canım.öperim seni...

    YanıtlaSil
  19. Emekli ama nefis bir börek ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  20. ellerınıze sağlık zahmetlı her sey guzel oluyor hıc yemedım ama guzel gorunuyor

    YanıtlaSil
  21. Çok severim bu böreği. Çok nadir yaparım ama. Ellerine sağlık Neclacığım.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  22. ımmm ellerine sağlık ismi ilginç kendi güzel :))

    YanıtlaSil
  23. Harikasın Narincem .Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  24. Hafta sonu yapmalı...Sevgiler

    YanıtlaSil
  25. ELLERİNE sağlıkcanım harika gözüküyor seni takibe aldım bende beklerim:) sevgiler..

    YanıtlaSil
  26. İnanamıyorum ben buraya nasıl olmuşda yorum yazmamışım :( sevgili arkadaşım ben denedim ve bayıldım. Üstelik resimli anlatımınla yapımı dahamda kolaylaşıyor. Ben bolca yapıp dolaba kaldırdım ısıtınca daha bir lezzetli oluyor hatta. Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  27. Iste arkadasimda yedigim bir börek ama o hazir almisti,Yunan isiydi,simdi nasil yapildigini gördügüme göer hemen deneyebilirim,cok tesekkürler Narince!

    YanıtlaSil
  28. Zarf seklindeki hamurları ust üste koyup hepsini birmi açacağız tek tek mi anlayamadim

    YanıtlaSil
  29. 90 li yıllarda annemlerin yaptığı ve benim hâlâ yaptığım börek 👌👌

    YanıtlaSil

narince