27 Eylül 2012 Perşembe

Ajvar, Pindjur, Lutenica, Lutenitsa ...




Ajvar, pindjur, lutenica, lutenitsa... Birbirine yakın malzemelerle hazırlanan, lezzeti yerlere göklere sığdırılamayan, bütün aramalarıma  rağmen aralarındaki ince farkları bana anlatacak güvenilir bir kaynağa ulaşamadığım ismi güzel, rengi güzel Bulgaristan kökenli soslar.  Aslında hiçbir tarifte karşılaşmadığım ama yakıştığını düşündüğüm kimyon, pul biber, limon benim katkılarım,  tatlandırma amaçlı kullanılan havucun yerine de şeker kullandım. Belki bu saydığım sosların orjinali değil, belki bu satırları okuyan birileri çıkar da anlatır umuduyla, işte bizim mutfaktan çıkan leziz şey:

Malzemeler:


  • 2 kilogram kapya biberi
  • 1 kilogram patlıcan
  • 5 orta boy domates 
  • 3/4 su bardağı zeytinyağı
  • 3 adet kesme şeker
  • 1 yemek kaşığı elma sirkesi
  • Bir limonun suyu
  • Sarımsak
  • Kaya tuzu, karabiber, toz kırmızı biber, pul biber, kimyon



Hazırlama:

Kapya biberler ve patlıcanlar pideciye götürülüp, odun ateşinde güzelce közlemeye bırakılır. Közlenip temiz kağıda sarılan patlıcan ve biberler güzelce soyulup, suları da ziyan edilmeden irice doğranır.

Genişçe bir tencereye zeytinyağı boşaltılır, iri doğranmış domatesler kızan yağda birkaç dakika sotelenir.

Üzerine közlenmiş soyulmuş biber ve patlıcanlar, dilediğiniz kadar sarımsak  eklenip ara ara karıştırarak kaynamasını takiben birkaç dakika daha pişirilir.

El blendırı ile sebzeler püre haline getirilir. (İşimizi kolaylaştırıyoruz ama lezzetten ödün veriyoruz farkındayım)

Sirke ve toz şeker de eklenip karıştırılır.

Fokurdayarak, etrafa sıçrayarak kaynıyor, ocağın altını kısın lütfen.

Tuz, karabiber, toz kırmızı biber, pul biber, kimyon ekleyin dilediğiniz kadar, hoşunuza giden lezzeti yakalayana kadar.

Şimdi sosunuz hazır. Temiz kavanozlarınız ve bir yandan suda kaynayan kullanılmamış kapaklarınız da tabii.

Ocağın altını kısarak sosu sıcak sıcak kavanozlara doldurup, kaynar sudan aldığınız kapakları sıkıca kapatıp ters çevirin.

Bu ölçülerle dört adet yarım kiloluk kavanoz sos çıkıyor.

Şimdi kavanozları tencereye alıp, kapak hizasını üç parmak kadar geçecek şekilde sucak suyla beş altı dakika daha kaynatın.

Süre sonunda sudan aldığınız kavanozları ters çevirerek tamamen soğuyana kadar dinlenmeye bırakın.

Kavanozlarınızı kış boyunca buzdolabınızda güvenle saklayabilirsiniz. Afiyet olsun.


10 yorum:

  1. Canım ellerine sağlık nefis olmuş sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Neclacığım lutenitsadaki fark havuç dediler ama bir kaç göçmen arkadaşıma sorduğumda ajvardaki gibi tarif edende oldu... Ne olursa olsun çok nefis biz çok beğendik ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Eminim çok güzel olmuştur...Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  4. Ayyy hasta olasım geldi vallahi...

    YanıtlaSil
  5. Neclacım nefis görünüyor ekmeğin üzerinde. Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  6. mımmm yanınada bir bardak çay...nefis olur.ellerine sağlık Neclacım sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. çok güzel görünüyor ellerinize sağlık. sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Ellerinize sağlık nefis görünüyorlar ayaklanınca hemen deniycem,umarım en az sizinki kadar güzel olurla.Takipteyim bana da beklerim
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Ajvar, Türkçe havyardan geliyor, kırmızı tombul biber ve patlıcan ezmesi ile yapılan Sırp, Boşnak, Makedonya da salçalı garnitürü olarak bilinir. Diğerleri de hemen hemen aynı sadece baharat olması pul biber gibi.
    Sonuç olarak Balkan ülkelerinin salçası.
    Siz en güzelini yapmışsınız elinize sağlık, afiyet olsun..
    Belgin.

    YanıtlaSil
  10. Ellerine sağlık canım çok güzel görünüyor. Bende yapıcam bu sosu bakalım nasıl olacak çok merak ediyorum tadını:)))
    Sevgiler...

    YanıtlaSil

narince