5 Haziran 2012 Salı

Kaymaçina



Az zamanda yapılacak nefis bir tatlı kaymaçina. Benim gibi vakitsizlikten yakınanlar için biçilmiş kaftan.Süt üzerine birkaç kelam edilip, başka ülkelerden de sütlü tatlı tarifleri ile zenginleştirilecek bir dosya için hazırlanmıştı. Krem karamelin göçmencesi sanki. Krem karamel seviyorsanız kaymaçinayı da seversniz. Çabucak yapılıyor, ayrıca karamel yapma derdi de yok, köpükleri süzeceğim diye uğraşmak da. 1 litre sütü kaynatıp soğumaya bırakıyorsunuz. Bu arada mikserde beş yumurtayı bir su bardağı toz şekerle çırpıyorsunuz şeker iyice eriyene kadar. Şekeri azar azar eklemekte fayda var. Sonra soğuyan sütü de azar azar ekleyip bir güzel çırpıyorsunuz yine. Şekerinin tadına bakıyorsunuz, az geldi derseniz eklersiniz. Ama iyidir bu kadar şeker, iyidir. Şimdi ısıya dayanıklı cam bir fırın kabına boşaltıp, bunu da içi yarıya kadar su dolu başka bir tepsinin içine oturtuyor, önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişiriyorsunuz.

Krem karamelde köpükler hoş bir görünüm yaratmazken, burada köpükleri üstte bırakıyorsunuz, kızardıkça göz göz oluyor, güzelleşiyorlar. Diğer önemli nokta da fırına ilk verdiğinizde üzerini yağlı kağıtla kapatmak. Üzeri hemen kızarmasın. Çünkü tüm bir tepside pişirdiğiniz için içinin pişmesi zaman alıyor. Dilerseniz krem karamel kalıplarında tek kişilik porsiyonlar halinde de pişirebilirsiniz. İçi pişip sertleşmeye yüz tuttuğunda yağlı kağıdı alıp, üzerinin de güzelce kızarmasını bekliyor, kürdan testi yapıyorsunuz. Kürdan temiz çıkınca alıyorsunuz. Şimdi mesele, kendini bulması için tatlıyı ertesi güne kadar bekleyebilmekte. Yapabilecek misiniz?

16 yorum:

  1. merak ettim bu lezzeti
    eminim çok güzeldir
    ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  2. o arkadaki saat kadranı bana tartı ekranı gibi görünüyor.
    her ne kadar sütlü tatlı da olsa içinde yumurta var(!), bakınız intolerans :(
    yassah hemşerim :)
    vallahi evdeki paşa bile benden daha çok tatlı yiyor. eşek sıpası kuru kayısılarıma bile ortak!

    YanıtlaSil
  3. Mımmm nefis görünüyor..ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  4. Basit ve kolay bir tatlı ellerinize sağlık:))

    YanıtlaSil
  5. cok lezziz görünüyor canim
    ellerine saglik
    :-))

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Narince, krem karamelin göçmencesi ifadesini çok beğendim, kesinlikle tam karşılığı...
    Bende epeyce zaman önce yapmıştım ve afiyetle yemiştik.
    Gene güzel bir anlatım ve süper bir fotoyla kaymaçina sizin ellerinizle taçlanmış, ellerine sağlık.
    Afiyet olsun, sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Hakikaten çok fazla aşaması yok. Güzel olması için de bir gün dolapta unutmak lazım, yokmuş gibi davranmalı, ertesi gün çok sevinmeli :)

    YanıtlaSil
  8. Memleketimin tatlısı ama özelliği senin yaptığın gibi tepside pişmesi.Ellerine sağlık.Aklıma düşürdün şimdi.Tatlıya hiç dayanamıyorum:)

    YanıtlaSil
  9. sabah işe giderken yapıp akşam işten gelince yiyeyim nasıl fikir :) ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  10. Hımmm nefis görünüyor, daha önce bi yerlerde rastlamıştım, ama sadece adı tanıdık geldi, tarifi hiç aklımda yok, tadını ise sen anlatınca hayalledim. Ama belli ki çok nefis. Bu arada teşekkürler, ilk yorumda senden oldu. Yalnız bırakmadığın için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  11. ellerine sağlık ablacımm:) tadını bilemesekte güzel bir lezzet olsa gerek:)
    kanlıcalarını kıskanmadım diil:)
    buralarda da yer yer görülmüş ama ben rastlamadım:)

    YanıtlaSil
  12. Ellerine sağlık. Görüntü güzel, eminim tadı da öyledir...

    YanıtlaSil
  13. Belli ki nefis bir tatlı.
    Sütlü tatlı bir de fırında pişerse hiç vazgeçemem.
    Kaymak gibi görünüyor ellerine sağlık.
    Ziyarete beklerim,
    Seni izliyorum sevgiler Pırıl.

    YanıtlaSil
  14. enfes görünüyor ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil

narince