- Hoşgeldin delikanlı!
-Hoşbulduk.
Nasılsın, iyi misin faslı geçince başladılar sohbete saçı sakalı ağarmış iki delikanlı!
-Eskiler Nisan yağsa yağsa hiç durmasa derlerdi.
Seviyorum eskilerin sohbetlerini dinlemeyi. İllaki birkaç küpe takıyorlar kulaklarıma ya da eski bir masal kazıyorlar zihnime. Nisan da bitti, Mayıs da. Yağmurla otlar diz boyuna ulaştı, yeşile büründü doğa. Biz şehirlilerin bile farkına varacağı kadar hem de. Gidemediğim köy gezisinin fotoğraflarına bakıp iç geçirebildim ancak. Gelen otlarla, yıkanmış, haşlanmış,doğranmış hem de dondurulmuş iki pişirim mantarla avundum. Fotoğrafta gördüğünüz otun ismi toklubaş ya da toklubaşı. Ispanak gibi yemeğini yap, yoğurtla diye sıkı sıkı tembihledi annem. Kavurmasını da yapabilirsin, yumurtalı. Zeytinyağında soğanları sarartıp, az salça az da yıkanıp doğranmış otunu, bir avuç bulguru katıyorsun. Ocağın en kısık gözünde pişmeye bırakıyorsun. Sulanıyor önce bir güzel, tuzunu karabiberini ayarlayıp ihtiyacı varsa azıcık da sıcak su ekliyorsun pişiveriyor beş on dakkaya kalmadan. Öyle narin...
Kopardığın yapraklarını kullanıyorsun, sapları niye kullanılmıyorsa bilemedim. Daha öğreneceğim çok şey var. Önümüzdeki bahar kaçmayacak türkü söyleye, gülüşe ot toplama merasimi. Binlerce yıldır sürdüğü gibi. Anadan kıza geçecek otların bilgisi, tarifleri.
Ot olsunda ne olursa olsun valla.Bu otun böreğide olur ohhhh.
YanıtlaSilEllerine sağlık canım.
Yeşil sebzeleri çok severim. Helede ıspanakın kardeşlerini. Ellerine sağlık nefis duruyor tabak:)
YanıtlaSilNarincim canım sanırım bizim oraların madımak yada diğer adı ile cacık yemeği gibi bir şey
YanıtlaSilelinim çok lezzetli ve sağlıklıdır.
ellerine sağlık canım.
anneciğinden senin öğreneceklerin olduğu kadar bizlerinde senden öğreneceği çok şey var :)
sevgilerimle iyi haftalar
Bayılıyorum bu ot yemekleri serisine, içim açılıyor. Toklubaşı ilk kez duydum ama çiğinin görüntüsünü iri yapraklı fesleğeninkine benzettim.
YanıtlaSilBu arada o ev arayan minik kedinin bir fotoğrafını yolla bana istersen, Kedi Defteri'nin facebook sayfasına koyalım.
Ellerine sağlık.
yanına mısır ekmeği nede güzel olur...ellerine sağlık becerikli hatun...
YanıtlaSilMerhabalar, bu otu hiç duymadım ama bir çok ege otu diye adlandırdığımız otları kullanmaya bayılırım her türlü tarifini denerim ve severek yeriz. eskilerin herşeyi güzeldi yalındı ve dediğiniz gibi kulağa küpe edilecek çok şeyler olurdu. velhasıl şimdi her imkan var ama otların bile tadı kalmadı değil mi.. sıcasık ve ışıl ışıl sevgiler bırakıyorum bloğuna esenkal..
YanıtlaSiltoklubaşını hiç bilmezdim taki amcam tarlalardan toplyıp gelinceye kadar,inanılmaz lezzetlı oluyor,en azından benim için öyle,çok lezzetlı görünüyor,ellerınıze sağlık
YanıtlaSilşifa olsun inşallah canım ellerine sağlık
YanıtlaSilsevgiler
Merhabalar canim, ellerine saglik, bloglar sayesinde yöresel cok yemekle tanistik. Bu Toklubas otunuda ilk duyuorum. nefis olmus, yazinda harika, sevgiler...
YanıtlaSilNecla ablacım ne güzel bir ot daha ekledim sayende yemek dağarcığıma..Bloglarımızın en çok da bu yönünü seviyorum; daha önce hiç duymadığımız bilgiler ediniyoruz yazılarımız sayesinde. Yemek çok lezzetli görünüyor. Zaten her türlü otu seve seve yerim ben:). Ellerine sağlık..
YanıtlaSilSevgilerimle:).
aslı
Canımmm sayende çok farklı otlar öğ
YanıtlaSilreniyorum.Ellerine sağlık oğlum bu
gün Ankara'da işe başladı inşallah geldiğimde tanışmak kısmet olur öpüyorum.
fıstığım o tabağı bana yolla senin elinden ot değil zehir bile yenilir...marifetli sultanım benim öpüldünnnn.
YanıtlaSilsağlıklı ve nefis bir tarife benziyor ellerine sağlık canım
YanıtlaSilsevgiler
yeşil olsunda canım ot olsun.harika olur gerçekten.birde yoğurtlukı süper olmuş.ellerine sağlık canım.öpüyorum.
YanıtlaSilBen ilk kez duyuyorum,tadını merak ettim.. Aslında ot çeşitlerinide çok iyi bilmiyorum,sağlıklı olduğu kesin.Biz apartman çocukları anlamıyoruz işte ;) lezzetli yiyecekleri atlıyoruz her nedense..
YanıtlaSilsenin ellerine sağlık...
Otobüslerde güzel yaşlılarla muhabbet.Geçtiğimiz günlerde okula giderken bir teyze bindi yanıma oturdu az biraz muhabbet ettik tam inerken kızım kızmayasın bana sakın işine karışmak gibi demedim nasihattir söylediklerim dedi.Ben çok memnun kaldım kibarlığından muhabbetinden inerken iyi günler derken de ekledi gene eğer rahatsız ettiysem kusuruma bakma,ne güzel bir incelik!
YanıtlaSilUmarım bizlerde yaşlanınca güzel bahsi geçenlerden oluruz ve de muhabbet edebilecek kişilerle karşılaşırız.
Öyle bir çekmişsin ki toklubaşı Neclacım,tabağa düşüyorum sandım bi ara.Perspektifi yine mükemmel yakalamış, eskilerle aramıza yine sımsıcak özlemi sıkıştırmış ve bize yine bir ot ismi öğretmişsin.Bunun niyetine ıspanaklı yaptım ben de dün akşam yazını okuduktan sonra...Sevgiler kocaman kocaman Narinim...
YanıtlaSilHiç duymadığım bir ot . Tadına bakmak isterdim. Ellerine sağlık canım
YanıtlaSilTüm ailem Giritli. Yeşilliği çiğ bile gördüğümde içim bir hoş olur. Ama sen beni de geçtin hiç duymadığım otlarla yemek yapıyorsun. Ellerine sağlık...
YanıtlaSilAh be Ankaralım yine döktürmüşsün.Hafta sonu bir solukluk Ankaradaydım.O kısacı soluğum yağmurla kesiliverdi.Daha çok soluklu geldiğimde arayacağım seni sevgiler
YanıtlaSilHayallah neydi bu?
YanıtlaSilTanıdık ama bilemedim de.
Hmmmmm....
Akşam akşam!
Ellerine sağlık Necla'cığım.
Narincem,
YanıtlaSilBen hic duymamisim bu otu, gozunu seveyim memleketimizin :)
Cok guzel olmus, ellerine saglik.
Sevgiler ve guzel bir hafta dilegimle.
Canım; ellerine sağlık,çok lezzetli görünüyor.Sevgilerrrrrrr.....
YanıtlaSilKandilin mübarek olsun...Berlinden sevgilerimi gönderdim.
YanıtlaSilnasıl lezzetlı olur bu olsa da yesem ellerınıze sağlık
YanıtlaSiltoklubaşı bu değil. ben afyonluyum burada çok toplanır toklubaşı böreği, yumurtalı kavurması yapılır http://basitbirgun.wordpress.com/2012/04/25/yitip-giden-bilgiler-ve-plantago-lagopus-bildigin-toklubasi/
YanıtlaSilbu linkteki ota toklubaşı deniliyor burada... ıspanak tadında ve çok seviliyor
Sayın adsız, keşke isminizi yazsaydınız size isminizle hitab etseydim.
YanıtlaSilAslında cümlede durumu kendiniz anlatıyorsunuz. Anadolu'da yemeklere, otlara yöreden yöreye farklı adlar verilmekte. Demek ki Afyon'da sizin dediğiniz ota toklubaşı denmiş, Ankara'da bu ota toklubaşı denmiş vaktı zamanında.
Otun ismini kafamdan atmadım. Yöremizin otlarını tanıyan yaşını başını almış annem tarafından toplanmış, ismi ondan öğrenilmiştir.
ismim solly ankarada yaşıyorum dün bahçede topladım toklubaşını hemde çok fazla var köyün yaşlıları haslayıp havanda dövmemi önerdiler ama niye yaptığımı söylemediler bilen varmı
YanıtlaSilSolmaz Hanım, bilemedim ben de, ama vardır büyüklerin bir bildiği mutlaka.
YanıtlaSilIsparta sarkikaraagac yoresinde tanistim bu otla gercekten cok lezzetli begenerek yiyoruz.aslen karamanliyim tanidigim bir cobana resimlerini gonderdim bizim daglarda yok dedi uzuldum.hangi bolgelerde yetisiyor karaman civarinda yetisiyormu acaba bilgi verebilirmisiniz selamlar
YanıtlaSilIsparta şarkikaraağaç ta tanistim bu otla ve ailecek cok seviyoruz.karaman ve civarinda bulunurmu acaba bilgisi olan varmi selamlar
YanıtlaSil