30 Mayıs 2011 Pazartesi

Toklubaşı Otu Yemeği




- Hoşgeldin delikanlı!

-Hoşbulduk.

Nasılsın, iyi misin faslı geçince başladılar sohbete saçı sakalı ağarmış iki delikanlı!

-Eskiler Nisan yağsa yağsa hiç durmasa derlerdi.

Seviyorum eskilerin sohbetlerini dinlemeyi. İllaki birkaç küpe takıyorlar kulaklarıma ya da eski bir masal kazıyorlar zihnime. Nisan da bitti, Mayıs da. Yağmurla otlar diz boyuna ulaştı, yeşile büründü doğa. Biz şehirlilerin bile farkına varacağı kadar hem de. Gidemediğim köy gezisinin fotoğraflarına bakıp iç geçirebildim ancak. Gelen otlarla, yıkanmış, haşlanmış,doğranmış hem de dondurulmuş iki pişirim mantarla avundum. Fotoğrafta gördüğünüz otun ismi toklubaş ya da toklubaşı. Ispanak gibi yemeğini yap, yoğurtla diye sıkı sıkı tembihledi annem. Kavurmasını da yapabilirsin, yumurtalı. Zeytinyağında soğanları sarartıp, az salça az da yıkanıp doğranmış otunu, bir avuç bulguru katıyorsun. Ocağın en kısık gözünde pişmeye bırakıyorsun. Sulanıyor önce bir güzel, tuzunu karabiberini ayarlayıp ihtiyacı varsa azıcık da sıcak su ekliyorsun pişiveriyor beş on dakkaya kalmadan. Öyle narin...


Kopardığın yapraklarını kullanıyorsun, sapları niye kullanılmıyorsa bilemedim. Daha öğreneceğim çok şey var. Önümüzdeki bahar kaçmayacak türkü söyleye, gülüşe ot toplama merasimi. Binlerce yıldır sürdüğü gibi. Anadan kıza geçecek otların bilgisi, tarifleri.


31 yorum:

  1. Ot olsunda ne olursa olsun valla.Bu otun böreğide olur ohhhh.

    Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  2. Yeşil sebzeleri çok severim. Helede ıspanakın kardeşlerini. Ellerine sağlık nefis duruyor tabak:)

    YanıtlaSil
  3. Narincim canım sanırım bizim oraların madımak yada diğer adı ile cacık yemeği gibi bir şey
    elinim çok lezzetli ve sağlıklıdır.
    ellerine sağlık canım.
    anneciğinden senin öğreneceklerin olduğu kadar bizlerinde senden öğreneceği çok şey var :)
    sevgilerimle iyi haftalar

    YanıtlaSil
  4. Bayılıyorum bu ot yemekleri serisine, içim açılıyor. Toklubaşı ilk kez duydum ama çiğinin görüntüsünü iri yapraklı fesleğeninkine benzettim.
    Bu arada o ev arayan minik kedinin bir fotoğrafını yolla bana istersen, Kedi Defteri'nin facebook sayfasına koyalım.
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  5. yanına mısır ekmeği nede güzel olur...ellerine sağlık becerikli hatun...

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar, bu otu hiç duymadım ama bir çok ege otu diye adlandırdığımız otları kullanmaya bayılırım her türlü tarifini denerim ve severek yeriz. eskilerin herşeyi güzeldi yalındı ve dediğiniz gibi kulağa küpe edilecek çok şeyler olurdu. velhasıl şimdi her imkan var ama otların bile tadı kalmadı değil mi.. sıcasık ve ışıl ışıl sevgiler bırakıyorum bloğuna esenkal..

    YanıtlaSil
  7. toklubaşını hiç bilmezdim taki amcam tarlalardan toplyıp gelinceye kadar,inanılmaz lezzetlı oluyor,en azından benim için öyle,çok lezzetlı görünüyor,ellerınıze sağlık

    YanıtlaSil
  8. şifa olsun inşallah canım ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Merhabalar canim, ellerine saglik, bloglar sayesinde yöresel cok yemekle tanistik. Bu Toklubas otunuda ilk duyuorum. nefis olmus, yazinda harika, sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Necla ablacım ne güzel bir ot daha ekledim sayende yemek dağarcığıma..Bloglarımızın en çok da bu yönünü seviyorum; daha önce hiç duymadığımız bilgiler ediniyoruz yazılarımız sayesinde. Yemek çok lezzetli görünüyor. Zaten her türlü otu seve seve yerim ben:). Ellerine sağlık..
    Sevgilerimle:).
    aslı

    YanıtlaSil
  11. Canımmm sayende çok farklı otlar öğ
    reniyorum.Ellerine sağlık oğlum bu
    gün Ankara'da işe başladı inşallah geldiğimde tanışmak kısmet olur öpüyorum.

    YanıtlaSil
  12. fıstığım o tabağı bana yolla senin elinden ot değil zehir bile yenilir...marifetli sultanım benim öpüldünnnn.

    YanıtlaSil
  13. sağlıklı ve nefis bir tarife benziyor ellerine sağlık canım
    sevgiler

    YanıtlaSil
  14. yeşil olsunda canım ot olsun.harika olur gerçekten.birde yoğurtlukı süper olmuş.ellerine sağlık canım.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  15. Ben ilk kez duyuyorum,tadını merak ettim.. Aslında ot çeşitlerinide çok iyi bilmiyorum,sağlıklı olduğu kesin.Biz apartman çocukları anlamıyoruz işte ;) lezzetli yiyecekleri atlıyoruz her nedense..

    senin ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  16. Otobüslerde güzel yaşlılarla muhabbet.Geçtiğimiz günlerde okula giderken bir teyze bindi yanıma oturdu az biraz muhabbet ettik tam inerken kızım kızmayasın bana sakın işine karışmak gibi demedim nasihattir söylediklerim dedi.Ben çok memnun kaldım kibarlığından muhabbetinden inerken iyi günler derken de ekledi gene eğer rahatsız ettiysem kusuruma bakma,ne güzel bir incelik!
    Umarım bizlerde yaşlanınca güzel bahsi geçenlerden oluruz ve de muhabbet edebilecek kişilerle karşılaşırız.

    YanıtlaSil
  17. Öyle bir çekmişsin ki toklubaşı Neclacım,tabağa düşüyorum sandım bi ara.Perspektifi yine mükemmel yakalamış, eskilerle aramıza yine sımsıcak özlemi sıkıştırmış ve bize yine bir ot ismi öğretmişsin.Bunun niyetine ıspanaklı yaptım ben de dün akşam yazını okuduktan sonra...Sevgiler kocaman kocaman Narinim...

    YanıtlaSil
  18. Hiç duymadığım bir ot . Tadına bakmak isterdim. Ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  19. Tüm ailem Giritli. Yeşilliği çiğ bile gördüğümde içim bir hoş olur. Ama sen beni de geçtin hiç duymadığım otlarla yemek yapıyorsun. Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  20. Ah be Ankaralım yine döktürmüşsün.Hafta sonu bir solukluk Ankaradaydım.O kısacı soluğum yağmurla kesiliverdi.Daha çok soluklu geldiğimde arayacağım seni sevgiler

    YanıtlaSil
  21. Hayallah neydi bu?
    Tanıdık ama bilemedim de.
    Hmmmmm....
    Akşam akşam!
    Ellerine sağlık Necla'cığım.

    YanıtlaSil
  22. Narincem,

    Ben hic duymamisim bu otu, gozunu seveyim memleketimizin :)

    Cok guzel olmus, ellerine saglik.

    Sevgiler ve guzel bir hafta dilegimle.

    YanıtlaSil
  23. Canım; ellerine sağlık,çok lezzetli görünüyor.Sevgilerrrrrrr.....

    YanıtlaSil
  24. Kandilin mübarek olsun...Berlinden sevgilerimi gönderdim.

    YanıtlaSil
  25. nasıl lezzetlı olur bu olsa da yesem ellerınıze sağlık

    YanıtlaSil
  26. toklubaşı bu değil. ben afyonluyum burada çok toplanır toklubaşı böreği, yumurtalı kavurması yapılır http://basitbirgun.wordpress.com/2012/04/25/yitip-giden-bilgiler-ve-plantago-lagopus-bildigin-toklubasi/
    bu linkteki ota toklubaşı deniliyor burada... ıspanak tadında ve çok seviliyor

    YanıtlaSil
  27. Sayın adsız, keşke isminizi yazsaydınız size isminizle hitab etseydim.

    Aslında cümlede durumu kendiniz anlatıyorsunuz. Anadolu'da yemeklere, otlara yöreden yöreye farklı adlar verilmekte. Demek ki Afyon'da sizin dediğiniz ota toklubaşı denmiş, Ankara'da bu ota toklubaşı denmiş vaktı zamanında.

    Otun ismini kafamdan atmadım. Yöremizin otlarını tanıyan yaşını başını almış annem tarafından toplanmış, ismi ondan öğrenilmiştir.

    YanıtlaSil
  28. ismim solly ankarada yaşıyorum dün bahçede topladım toklubaşını hemde çok fazla var köyün yaşlıları haslayıp havanda dövmemi önerdiler ama niye yaptığımı söylemediler bilen varmı

    YanıtlaSil
  29. Solmaz Hanım, bilemedim ben de, ama vardır büyüklerin bir bildiği mutlaka.

    YanıtlaSil
  30. Isparta sarkikaraagac yoresinde tanistim bu otla gercekten cok lezzetli begenerek yiyoruz.aslen karamanliyim tanidigim bir cobana resimlerini gonderdim bizim daglarda yok dedi uzuldum.hangi bolgelerde yetisiyor karaman civarinda yetisiyormu acaba bilgi verebilirmisiniz selamlar

    YanıtlaSil
  31. Isparta şarkikaraağaç ta tanistim bu otla ve ailecek cok seviyoruz.karaman ve civarinda bulunurmu acaba bilgisi olan varmi selamlar

    YanıtlaSil

narince