19 Şubat 2011 Cumartesi

Pancar Sote




Savurganlığı sevmeyen Anadolu insanı kırmızı pancarın turşusunu kurarken, saplarını da atmamış kavurmuş bol soğanlı, bir de yumurta kırıvermiş üzerine. Karaciğer için çok faydalı olup, tansiyon düşüren bu güzel kırmızı kök sebzenin faydaları say say bitmiyor. Kışın soğuk algınlığından korunmak için sık tüketmekte, hatta suyunu içmekte fayda var. Ben suyunu içmektense posasından da faydalanabilmek adına havuçla birlikte rendeleyip, üzerine zeytinyağ, limon ve tuz ekleyerek salata yapıyorum sıklıkla. Topraksı koku, annemin bulduğunda hemen haşladığı, babamın pek sevdiği çükündürü hatırlatıyor her seferinde.

Gözalıcı renkteki pancarı, sarımsaklı mayonezle de servis edebilirsiniz. Kabuklarıyla birlikte fırına verdiğinizde, kokusu ve tadından ödün vermemiş, kabuğu da kolayca soyulan bir pancarla karşılaşırsınız. Renginin parlak olması için, bol suda kabuklarını soymadan haşlayın. Soyarsanız rengini kaybeder. Kabuklarını elle soyduğunuz pancarı dilimleyip, haşladığınız suda sirke, sarımsak ve tuz ekleyerek iki gün beklettiğinizde pancar turşusu elde edersiniz. Artık turşunuzu ister meze yapın, ister süsleme amaçlı kullanın.

Pancar satın alırken orta ve ufak boylarını tercih edin. İri olanlarda lif oranı yüksek olduğundan pişirmesi de zor olacaktır. Kökleri sert, yaprakları ve sapları koyu kırmızıysa pancar taze demektir.

Et yemeklerinin yanında sıcak garnitür olarak verebileceğiniz pancar sote için;

Malzemeler:

  • 2 adet pancar
  • 4 adet taze soğan
  • 2 adet kapya biber
  • 1 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı toz zencefil
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Tuz, karabiber

Hazırlama:

Pancarın kabuklarını soyup, halka şeklinde doğrayın.

Sarımsağı ezin, taze soğanları ve biberleri irice doğrayın.

Zeytinyağını kızdırın, halka şeklinde doğranmış pancarı, taze soğanı, kapya biberleri ve ezilmiş sarımsağı ilave edin, 3 dakika sote edin.

Zencefil, nar ekşisi, tuz ve karabiber ekleyip, beş dakika daha pişirin.

Pancar soteyi et yemeklerinin yanında sıcak olarak servis yapın.


24 yorum:

  1. Çok değişik bir lezzet canım,turşusu ve hemen haşlanıp salatası dışında bilmediğim bir reçete:)deneyeceğim canım ellerine sağlık.
    mutlu pazarlar dilerim..

    YanıtlaSil
  2. NARİNİM ELLERİNE SAĞLIK CANIM ŞİFA OLSUN..

    YanıtlaSil
  3. Neclacığım harikasın ellerine, emeği ne sağlık görüntü enfes öpüyorum.

    YanıtlaSil
  4. Cafem varken aynen hem tursusunu yapardım haşlayarak hem de saplarını hemen kavurma yapıp yogurtlardık.
    Ellerinize saglık sunum çok şık olmus.

    Sevgiler,
    Figen Karavaş

    YanıtlaSil
  5. rengide nasıl güzel.beni ye diye bağırıyor.öpüyorum canım.

    YanıtlaSil
  6. çok lezzetli görünüyor ellerinize sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. rengi çok güzel görünüyor..iştah kabartıcı ellerinize sağlık..

    bu arada herkesi ve blog sahibesinide bloğuma beklerim.. :))

    http://sutlugofret.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  8. Narinim,güzel komşum blogumdaki yorumun için teşekkür ederim
    çok zor bir gündü,zor saatlerdi ama çok şükür geçti
    sizlerin desteğiyle daha da iyi olacak
    sevgiler

    YanıtlaSil
  9. panvar köküde bu şekilde değerlenmiş oluyor,ne güzel.ellerinize sağlık. görüntü çok hoş.

    YanıtlaSil
  10. sucuga benzemis ;)
    bende cok severim kirmizi pancari, kadifem benim ;)
    cok lezziz görünüyor canim, ellerine saglik..

    YanıtlaSil
  11. Arkadasşım paylaşımın için teşekkürler

    YanıtlaSil
  12. İYİ PİŞMİŞ ET YANINDA PANCAR SOTE ALABİLİRİM:)
    ELLERİNE SAGLIK CANIM

    YanıtlaSil
  13. mmmm çok güzel görünüyor.ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  14. Çok seviyorum ben bu pancar denen şeyi. Sirkeli salatasına bayılıyorum özellikle. Böyle sote halini de denemek isterim. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  15. Pancarın her türlüsünü severim.Ellerinize sağlık.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  16. Narinciğim, muhteşem görünüyor.Eline sağlık.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  17. turşusunu çok severim ama bu şekilde hiç yemedim ellerine sağlık Ankaralım

    YanıtlaSil
  18. Saplarının pirinçli yemeğini yapıyorum harika oluyor doğa bize ne güzellikler sunuyor aslında ellerine sağlık Neclacığım sevgiler...

    YanıtlaSil
  19. Doktorlar tv de bangir bangir bagiriyor, pancar yiyin diye... Iste bu guzel bir tarif pancari mutfaga sokmak icin, ellerine saglik...

    YanıtlaSil
  20. Pazarda çıktı mı evden eksik olmaz arkadaşım. Eğer turşu da kullanmayacaksam, ben de fırında yaparım. Ama yapraklısını her zaman bulmak çok zor...
    Ellerine sağlık olsun, sevgiler.

    YanıtlaSil
  21. Tek kelime ile harika gorunuyor Narincem, hele pancari cok seven ben icin....

    Sevgilerimi gonderiyorum ve de guzel bir hafta diliyorum.

    YanıtlaSil
  22. Narin hanım bu tarifinizi denedim.Çok güzel ve lezzetli oldu ama taze soğan olmasa sanki daha güzel olacak.Taze soğanı çok sevmeme rağmen bunda pek hoşuma gitmedi.

    YanıtlaSil
  23. Cok iyi fikir. Pancar tursusu yada salatasi bizim evde heyecan yaratir resmen. Esim bayilir, suyunun bile damlasi ziyan olmaz. Eminim bunu da cok sever. Hemen yapmali etin, koftenin yanina. Hatta kucuk kucuk dograrim ki, cocuklar mirin kirin ederse pilavla karistirip ustune yogurt doker, gene yediririm :)

    YanıtlaSil
  24. evdeki pancarlarla ne yapsam ne yapsam derken et sotenin yanına yapsam ... bu arada geçenlerde bir komşu ist.da çükündük fiyatı sorunca karşılaştığı tatsız durumdan bahsetmişti ben de ilk defa orada duydum

    YanıtlaSil

narince