10 Ocak 2011 Pazartesi

Kurutulmuş Fasülye Kavurması



Tarçın kokulu yıl diledim, bir de üstüne sade tarçınlı kekimi yaptım. Yaptım da fotoğraf çekemedim. Gün ışığı yaramaz yine. Yağmur çekildi, griler gitmedi. Yarın güneş olacakmış, öyle diyor takip ettiğim bültenler. Grilerden çok sıkıldım ben. Kasvetten, soğuktan.

Ortalığı toparladım, sıcak bir çorba kaynatmalı yine. Lahana turşusunu kontrol ettim, az kalmış, oldu olacak. Canım çikolata istiyor. Belki bir kurabiye hamuru yoğurmalı, biraz da portakal kabuğu eklemeli. Vakit bulursam tabii. Dondurucudan köfte çıkardım çocuklara öğlen için. Zaman hızlı olma zamanı. Köfteler önceden yoğurulup hazır edilmeli hep. Kızarttım köfteleri azıcık yağda. Biraz marul doğradım incecik, biraz kırmızı lahana ve havuç rendeledim. Pay ettim ekmeklerine. Kurusoğan da severler ya, okulda olmaz şimdi. Birer de ayran doldurdum şişelerine. Fasülyelerimi haşladım, suyunu süzdüm. Dolu dolu soğan kavurdum, azıcık biber salçası, kıstım ocağın altını kaynaşıyor fasülyelerle. Yazın hazırlama telaşı başka güzel, kışın yemesi başka. İyice kıvama geldiğinde bir yumurta kıracağım, tuz ve karabiber serpeceğim. Yanına çorbayla, turşuyla akşam öğünümüz olacak. Fotoğrafı önceden çekilmiş kavurma sayfayı süslesin, ben okulun yolunu tutayım.

sevgiyle...



37 yorum:

  1. ellerine sağlık canım. nefis olmuş anlatımın da keza öyle:)
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. yine böyle aheste aheste zevkli bir yazıyı okudum.. çok da mutlu oldum ablacığımm:))
    o köftelerden tatmak isterdim hani:) ellerine emeklerine sağlık:))
    kurutulmuş fasülye hiç görmedim ve yapmadıkta haliyle.. merak etmedim değil..

    YanıtlaSil
  3. harika olmuş.daha önce bir kere yemiştim.yanına turşunun çok yakışacağına eminim.ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Neclacığım annem çok sık yapar ellerine sağlık mutlu bir hafta geçirmen dileğiyle...

    YanıtlaSil
  5. Canım tadına bakmayı çok ama çok arzu ederdim doğrusu. eline sağlık:)

    YanıtlaSil
  6. bizim buralarda çok yaparlar.birde yanında yufka ekmeği olacak.harıka olur.ellerine sağlık arkadaşım.nefis olmuş.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  7. :) ben de diyorum güneş yoksa bu pırıldak resim nasıl güneşli böyle diye :)

    demek yumurta da kırıyorsun üstüne,hiç denemedim ama kuru fasülye dedin de aklım başımdan gitti bademciklerim ekşidi canım feciii çekti :) ben de soğanını bol koyacağım bundan böyle...

    masal yazan güzel dostum benim...

    YanıtlaSil
  8. ve çocukları öper delfiş teyzeleri :)

    YanıtlaSil
  9. Hem nasıl süslemek.. :)
    Afiyet,bal,şeker olsun sizlere.
    Mutlu haftalar!

    YanıtlaSil
  10. fasülyenin de mi kurusu oluyor yahu? çok merak ettim. eline sağlık neclacım.

    YanıtlaSil
  11. oh oh ne kadar ballı anlatmışsın...keyifle okudum yazını..
    ellerine sağlık...bende çok severim yufkayla dürüm yaparak yemeyi:)

    YanıtlaSil
  12. Üzerine de sarımsaklı yoğurt döktün mü yerken... Ben yoğurtsuz yemeyi sevmem de :)

    YanıtlaSil
  13. Nasıl severim o tadı kokuyu...
    Yoğurtlu severim bir de..
    İyi hatırlattın ben de yapayım bir ara..Ama kime yedireceksin insanın sadece kendisi için pişirmesi çok tatsız..evdekiler yemez ki :((

    YanıtlaSil
  14. Merhaba,fasülye kavurmasına bizde hayır diyemeyenlerdeniz.Bende size nacizene fikrimi yazmak istedim.Bu fasülyeler haşlanırken içine 1 çay kaşığı karbonat eklerseniz yeşil rengini koruyor(bende kayınvalidemden öğrendim)ayrıca yumurtasını soğandan sonra eklerseniz iyice pişiyor.Sonra fasülyelerini ekleyin.Ben öyle yapıyorum,ellerinize sağlık sizinde:D

    YanıtlaSil
  15. ellerinize sağlık ne güzel anlatmışsınız canım çekti:)
    sevgiler

    YanıtlaSil
  16. tarzı olan insanlara bayılırım..kendine özgü olmak harika birşeydir neclacğım.yine farkını belli etmişsin.tebrikler.....

    YanıtlaSil
  17. Annem özellikle öğle yemeklerinde sıkça yapar ve çok severiz. Ellerine sağlık. Afiyetle..

    YanıtlaSil
  18. bizde bir karadenizli olarak çok yapılır fasülye kavurması ;)elinize sağlık

    YanıtlaSil
  19. bu fasulye kurusunun ben yemeğini yapardım ama kavurmasını da deneyeceğim
    ellerine sağlık güzel komşum

    YanıtlaSil
  20. Kurutulmuş sebzeleri çok seviyorum bana daha lezzetli geliyor ellerine sağlık Ankaralım

    YanıtlaSil
  21. ellerine sağlık narinim,
    olmuş btmiş bile ..

    YanıtlaSil
  22. Bizde de fasulyenin etli yemek olan versiyonu var akşama. Annem üzerine sarımsaklı yoğurt da döküp yer. Güzel olur kurutulmuş fasulye severim ben.

    YanıtlaSil
  23. canım bizim orada bunun kavurma degilde kuru biberde ekleyip yemeğini yaparız hımm huda nefis görünüyor ellerine sağlık afiyet bal olsun

    YanıtlaSil
  24. hiç sevmiyorum güzel yemekleri fotoğraflama gününü bulutların engellemesini! bu arada tanıdı çok ettim bu fasülyenin hiç kurutulmuş fasülye yemedim! ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  25. Kurutulmuş fasulyeyi ben de hiç duymadım, tadını da çok merak ettim aslında. Görüntü harika, eminim lezzeti de öyledir.
    Ellerine sağlık arkadaşım.

    YanıtlaSil
  26. Geçmiş olsun Necla'cığım! Yazık sana. Daha iyi misin şimdi? Dinlen bol bol olur mu?

    YanıtlaSil
  27. Merhabalar ne güzel bir tarif olmuş bunu yazın kurutur kışın kemikli etle pişiririz.. eline sağlık bazen unuttuğum lezzetleri burada sizler sayesinde yeniden hatırlıyorum , oysa bir çok kurutulmuş fasulyem var.

    YanıtlaSil
  28. Necla ablacım yine tatlı tatlı yazmışsın, büyük zevkle okudum:).
    Fasulye kavurmasına biber salçası koymuyordum ben. Acı sever biri olarak çok şey kaçırmışım belli ki:). Bir dahaki sefere o şekilde deneyeyim ben de.
    Ellerine sağlık:).
    Sevgilerimle...
    aslı

    YanıtlaSil
  29. Narine'm,her yıl özel olarak kurutulup gelir bize Trabzon'dan..Ama Güz fasulyesi olacak illa ki..))Ayrıca sırf bu yemeği pişirmek için özel tuzlu et gerekir..Çok işi var dimi??

    Adı zuluf fasulyesidir..İçine giren tuzlu ete ise perçük denilir..Ne büyük tesadüf,hafta sonu kocaman bir tencere pişirdi annecik..kokusunu alan bize koşmuş ve anında zuluf fasulye bitmiş..)Benim aram olmadığı için pek ilgimi çekmez..)Geçtiğimz yıllarda yayımlamıştım hatta..)

    Ellerine sağlık canım benim..)Öpücükler sana..)

    YanıtlaSil
  30. Narincem,
    Hic yemedim ama hep duydum adini, ellerine saglik.

    Sevgileirmi gonderiyorum, mutluluklarla beraber...

    YanıtlaSil
  31. Görünen o ki o sofrada bir BEN eksiğim:))))
    ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  32. Her eve Narince :) Narince abla sizin evin aylık mutfak masrafı ne kadar gidiyor :D .Bu kadar malzeme fln alınıyormu yoksa zaten haftalık normal alışverişlerden yapılan tariflermi hepsi ?

    YanıtlaSil
  33. Kış hazırlıklarının sefasını böyle çıkarmalı,afiyetler olsun;) ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  34. Necla'cığım,
    İyileştin mi?
    Nasıl geçti kızının sınavı?

    YanıtlaSil
  35. Benim gibi beslenmeleri var:)
    tek fark ben Üniversite öğrencisiyim:)))
    birde onlara anneleri ben ise kendim hazırlıyorum.
    Açıkçası son günlerde yememe içmeme dikkat ettiğim için onlar kadar güzle olmasada sıkılmış portakal suyu ile 2-3 galete eşlik ediyor benimde öğle ara yemeğime.Açık söylemek gerekirse ben evden koyulan yemekleri severim ki bunu batıda çok yapıyorlar ama ülkemizde ne hikmetse tuhaf ve hoş karşılanmıyor neden bilmiyorum ama anlatmandan dahi çok hoşlandım harika!
    Ellerine sağlık olsun ben isterdim şimdi olsaydı o köftelerden çünkü benim dayanamadığım şeydir köfte:))

    YanıtlaSil
  36. Neclacım canım senin buralara gelmen lazım gerçi burada da yağmur başladı mı durmuyor ama sonra mavi bir gökyüzü yüzünü gösteriyor.. ışık yetersiz olunca bende sevmiyorum fotoğraf çekmeyi sırf bu yüzden özel fotoğraf makinasına ışık aldım ama onuda sevmedim..
    bugün fasülye tarifi almıştım turunçla yapılan sen de de görünce yapasım geldi.bu hafta yapayım bakalım nasıl olacak?

    YanıtlaSil
  37. aaaaa bızım buranın kuru fasulyesı :)) ay lımon sıkıp yıyesım geldı :)))

    YanıtlaSil

narince