6 Ocak 2011 Perşembe

Elmalı Pay



Yüz on dört tarifle tamamlamışız geçtiğimiz yılı. Tamamlamışız da yeni yılda bu kadar tarif ekler miyim şüpheliyim. Baksanıza kaç gün geçmiş ses yok bende. İlk ayların hevesi kalmıyor zamanla. Bir üşengeçlik sinmiş hücrelerime, elim varmıyor. Zoraki sıralanmış cümlelerin de tadı olmayacak belli. Hoş, sıralanıyorlar kimi vakit güzelinden, sonra kaçıyorlar nedense. Tamam diyorum şuradan girip şuradan çıkarız peşine de şu tarifi ekleriz olur. Olmuyor. Havaların kasveti en büyük sebep sanırım. İki haftayı geçti tek bir fotoğraf çekmedim, tek bir yeni tarif denemedim. Geçer deyip bekliyorum.

Yılı bitirmemize günler kala Dekor Guru'dan gelen bir ödülümüz var, onu göstereyim önce. Sonra yılbaşı akşamımız pek güzel geçti diyeyim. Çiğköftemiz lokumdu, keyfimiz de yerinde. Üzüm'üm, iki gözüm kızgınlığını atlatmış, anneannesinin evinin dört bir yanını koklamış küçük pembe burnuyla. O da uyumamış bizimle. Oğlanlar hevesle ilk biralarını yudumlamış, kendilerini sarhoş zannetmiş, devamı için yalvarmışlar. Şükretmişiz ailemiz bir arada diye. Yılın ilk günü kuaförü mekan eylemişiz kız kıza. Küçüğüm, anası kılıklım neleri dert etmişse kendine, saçlarının dibinden bir tutamını döküvermiş, farkedildi pırasa saçları kesilirken. Anası kılıklım, ince fikirlim.

Üzücü haberler de alıyoruz ama hiç girmeyelim. Hayat devam ediyor deyip şarkımızı söylüyoruz. İlk tarifimiz meze olacaktı lakin, tatlı başlayalım deyip elmalı pay anlatıverelim şimdilik. Benim yıllar önce yaptığım ilk paydı kendisi. Eskiden margarinlerin kulakçığı kesilir yollanırdı postayla. Yine aynı yolla kapınıza gelirdi tarif kitabı. İşte öyle edinilmiş bir kitaptan yapılmıştı. Tarife uyup ön pişirme yapılmadığında sulanır. Elmaları pişirmeli önce, suyunu uçurmalı mutlaka. Hamurunda yumurta olmadığından yumurta alerjisi olanların rahatlıkla kullanabileceği bir pay hamuru. Benim hazırladığım içte yumurta var, yumurtasız bol kuru meyveli, elmalı tarçınlı bir içle de doldurulabilir pekala. Tarçın kokulu bir yıl dileyip selamlarımı gönderiyorum efenim.


Malzemeler:

Hamur İçin:

  • 4 su bardağı un (440gr)
  • 200 gr. oda ısısında tereyağ
  • İki tutam tuz
  • İki Türk kahvesi fincanı çok soğuk su
Harç İçin:

  • 2 yumurtanın sarısı
  • 1 çay kaşığı muskat rendesi
  • 1 tam3/4 su bardağı toz şeker
  • 3/4 su bardağı kuru üzüm
  • 5-6 adet elma
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • Yarım fincan krema

Hazırlama:

Un, tuz ve tereyağını iyice yoğurun.

Suyu üç seferde ekleyerek yoğurmaya devam edin. Önce dağınık, kırıntılı olan hamur toparlanacak, merak etmeyin.

Hazırladığınız hamuru buzdolabında yarım saat dinlendirin.

Harç için elmaları soyup dilimleyin, yapışmaz yüzeyli bir tavada yağsız olarak tozşekerle birlikte suyunun çoğu uçana kadar pişirin.

Soğuyunca çırpılmış iki yumurta sarısını ve diğer malzemeleri ekleyip harcı hazırlayın.

İkişye böldüğünüz hamuru açın, yağladığınız tart kalıbının dibine yayın, harcı üzerine dökün.

Üzerine ikinci hamuru koyup, kenarlarını sıkıca kapatın.

Tam ortaya bıçakla bir çapraz çizik atın.

Üzerine yumurta sarısı sürüp 180 derece fırında pişirin.


26 yorum:

  1. elmalı lezzetlere bayılırım.ellerine sağlık arkadaşım.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. aa bak o kulakçık hadisesini unutmuşum ben,ne kadar tuhaf bir uygulamaymış yaa.az mı canımızı acıttık kuzenlerle bundan ötürü :)

    işte bi an geliyor,yazmamak bile keyif veriyor insana Narinim...İçinden geldiği gibi yaz,zorunlu hissetme kendini yoksa gelmez o güzel cümleler peşi sıra :)

    YanıtlaSil
  3. Bendede var böyle eski tarif kitapları ama bol yumurtalı çoğunlukla ...Tarif defterimde böyle bir pay tarifim var ve yapmalıyım dedim senin bu harika payını görünce ellerine sağlık Neclacığım mutlu sağlıklı bir yıl diliyorum sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. ablacığım:))
    demişsin ya oğlanlar ilk biralarını içti diye bizim oğlan yani kardeşimde 18 ine girmesi şerefi ile içti ilk rakısını eiştesi ve babası ile birlikte dediğin gibi sarhoşta oldum sandı ankara havaları ile coştu dağıttı:))
    dilerim tüm yıl tatlı ballı şekerli geçsinn:)

    YanıtlaSil
  5. enfes olmuş.ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  6. güzel komşum ara sıra hepimize böyle bıkkınlık geliyor hiçbirşey yapmak,yazmak istemiyoruz bir süreç bu ve geçince tekrar kaldığımız yerden devam ediyoruz:)
    elmalı pay en sevdiklerimdendir ellerine sağlık
    öpüyorum seni

    YanıtlaSil
  7. Canım çok ama çok nefis görünüyor elmalı pay,ellerine sağlık..

    Yeni yılın bol tarifli ve içerikli geçsin tatlıların tatlısı,ballısı..)


    Öpücüklerin çok olsun..)

    YanıtlaSil
  8. Canım çok ama çok nefis görünüyor elmalı pay,ellerine sağlık..

    Yeni yılın bol tarifli ve içerikli geçsin tatlıların tatlısı,ballısı..)


    Öpücüklerin çok olsun..)

    YanıtlaSil
  9. Ne güzel, tatlı talı okudum yazını, şiir gibi... İçim bi yumuşadı, gevrek bir gülücük var gözümde. Mutluğunuzu eksik olmasın yeni yılda da.

    YanıtlaSil
  10. Ahh canım ben de sizler gibiyim herşeyi takarım kafaya sonuç yirmili yaşlarda beyazlamaya başlayan saçlar olarak çıktı ortaya, şimdi desen nerdeyse yarıdan fazlası beyazdır :( Allahtan kuaförler var:)

    Elmalı paya ben de pek severim ama hamuru yumuşacık olacak o zaman da tart/pay olmuyor sanırım... Neyse canım ellerine sağlık, çorbayı da tavsiye ederim gerçekten güzeldi...

    YanıtlaSil
  11. Ben de pek bir tembel geçirdim 2010 yılını...
    Yaptığım şeylerin fotoğrafını çekmek bile zor geldi çok zaman,oldu da fotoğraf çektiysem bu sefer de beğenmedim çoğunu...
    Bir de eeh idare eder fotoğraflar var ama oturup yazacak vakit yok....
    Tartın tarçın kokusu geliyor burnuma...
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  12. en güzel tatlılardan biri de bu elmalı pay olsa gerek. ellerine sağlık enfes görünüyor gerçekten. enerji dolu mutlu bir sene diliyorum sana.

    YanıtlaSil
  13. Necla ablacım bu aralar bende de bir tembelliktir gidiyor..Sanırım havanın kasvetli ve gri oluşu bunda oldukça etkili..Neyse ki geçici oluyor böyle durumlar.
    Pay çok güzel olmuş. Ellerine sağlık. Ben bir de senin fotoğraflarındaki birbirinden güzel, sıcak kompozisyonlarına bayılıyorum:).
    Sevgilerimle:).
    aslı

    YanıtlaSil
  14. Yerim ben o Üzüm'ün minik pembe burnunu. Bir kedi hastası olarak resimlerini blogda daha sık görmek isterim sakıncası yoksa annesi..

    Elmalı Pay'da gözüm kaldı, harika görünüyor, ellerine sağlık Narinim..

    YanıtlaSil
  15. Yazılarını her okuduğumda niyeyse gözümde canlanıveriyor,anlattığın ortamlar. Hoşumada gidiyor bu...

    Kıyamam ben onun güzel saçlarına,niye üzülmüş ki,bu kadar daha bu yaşta,o güzelim şaçlardan bir tutam gitmiş ?

    Ellerine sağlık
    Tarçını koklaya koklaya gidiyorum.

    YanıtlaSil
  16. evet ya kulakçıklar kesilip yollanırdı ne hoştu : )
    ellerine sağlık enerji dolu bir yıl diliyorum

    YanıtlaSil
  17. Merhaba; ellerin dert görmesin, çok lezzetli görünüyor..Dekor Guru'yu ziyaret ettim, çok güzel bir yer beğendim..teşekkürlerrr...

    YanıtlaSil
  18. sana kulakçıkları na pek bi güldüm narinim :)))))))))
    hey gidi seneler deyiverdim birde ! :)
    elmalın mest etti canım, hele tarçında dedin ya,
    başka ne isteriz......

    YanıtlaSil
  19. Nefis bir tarif, ellerine ve emeklerine sağlık...

    YanıtlaSil
  20. aynı şey ben de de var.tarifler birikti,yazasım gelmiyor hiç.neden böyle olduk acaba...payına gelince payımı aldığımı ve afiyetle yediğimi söylemeliyim...ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  21. Tam bir kış tatlısı ellerinize sağlık sizede tarçın kokulu bir yıl dileriz sevgiler:)

    YanıtlaSil
  22. tarçın insanları açar dışa döndürür derler! başlamak için harika bir tarif.. ellerinize sağlık!

    YanıtlaSil
  23. Sen yazınca hatırladım gerçekten öyle birşey vardı eskiden kulakçık kes yolla kitap kazan vay be ne kadar eskilerde şimdi ama tarif süper yazılar da yine çok güzel Ankaralım

    YanıtlaSil
  24. Neclacım öncelikle ödülünü kutlarım canım her zaman yazarım sen en en iyilerine layıksın canımın içi:)elmalı pay muhteşem dgüzel ellerine sağlıkta prensesin saçlarından bahsettin sanıyorum bir tutam dökülen)):umarım aklıma gelen saç hastalığı değildir,canım benim küçücükken giriyorlar strese ne olacak bu çocuklar.
    Bu ara benimde çok keyfim yok bende aralar vereceğim galiba:)
    çok öpüyorum canım..

    YanıtlaSil
  25. Kokusu buraya geldi:))))
    eline sağlık Narince

    YanıtlaSil
  26. Ben bu sıkıntıyı ıslak, soğuk, erkenden kararan kasvetli havalara bağlıyorum:))
    Ama mis gibi tarçın kokulu tartınla havadaki kasveti de, içimdeki kasveti de aldın arkadaşım.
    Ellerine sağlık olsun.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil

narince