6 Aralık 2010 Pazartesi

Beyin Haşlama





Tuz Biber Dergisi Kasım sayısında sakatat konusuna değinmiş, iki de tarif vermiştim. ll. Dünya Savaşı'nda insanlar et bulamadığından sakatat yedikleri için, sakatat yemek fakirlikle bağdaştırılmış uzun yıllar. Oysa ağzının tadını bilenler için, kuzunun yanağı, gözü, hatta beyin, koç yumurtası, doktorların şifa niyetine önerdikleri paça çorbası, dana dili, dillere destan kokoreçimiz, işkembe çorbamız, bumbar dolmamız, çeşit çeşit ciğer yemeklerimiz çok değerlidir.

Kurban Bayramı dışında satın alacağınız işkembenin, paçanın lezzeti temizlenirken kullanılan kimyasal yöntemler sebebiyle azalmakta. Kelle, paça ve işkembenin temizliğinin ortam ve beceri istediğine dair sitemlerinizi duyar gibiyim. Ama bunca zorluğun sonunda ulaşacağınız lezzet bütün zahmetinize değecektir inanın. O jelatinli doku, iştah açan koku, sakatat severleri mutlu edecektir.

Pek çokları için sakatat yemekleri dudak bükülen, pek hoşlanılmayan yemeklerdir. Ama ben her yıl sakatat temizleme konusunu da iyice öğrenip tek başıma yapabilme konusunda ilerliyorum. Bu yıl kelleyi tek başıma temizleyip, nefis bir kelle çorbası hazıradım bile. Bugün beyin haşlama tarifi verelim, yarın da işkembe çorbasına geçeriz.

Afiyetle kalın...

Beyin Haşlama

Malzemeler:

  • 2 adet dana beyni
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet defne yaprağı
  • Bira kereviz yaprağı
  • Biraz maydonoz
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 Türk kahvesi fincanı sirke
  • Su


Hazırlama:

On dakika buzlu suda beklettiğiniz dana beyinlerinin tam ortasındaki ince girintili çıkıntılı zarlarını temizleyin.

Yıkadığınız beyinleri bir tencereye koyup, üzerini geçecek kadar su ilave edin.

Daha sonra kalan bütün malzemeyi ekleyipkaynadıktan sonra on dakika kapağı kapalı olarak orta ateşte pişirin.

Pişen beyinleri suyundan çıkarmadan soğumasını bekleyin.

Soğuyan beyinleri bir süzgece alın, sularının süzülmesini sağlayın.

Suyu iyice süzülen beyinleri bir tabağa alın, dilimleyin.

Üzerine mayonez döküp, dereotu serperek servis yapabilirsiniz.

( Kuzu beyni dört, koyun beyni altı dakikada pişer.)


24 yorum:

  1. Merhaba; beyin hem çok lezzetli hemde çok besleyici bir lezzet, seninkide çok leziz görünüyor,ellerine sağlık...sevgilerrr...öptüm....

    YanıtlaSil
  2. Bizim ev halkı sakatat konusunda biraz geri durur.Sadece ciğer o da aralıklı olarak size afiyet olsun ellerine sağlık sevenler için müthiş bir tatdır eminim

    YanıtlaSil
  3. Neclam ben çok severim sakataları
    fakat son yıllarda çok konuşuluyor arkalarından canım sakataların:))
    ben yine kimse duymadan görmeden arada bir sofraya getiriyorum
    örneğin işkembe çorbam hazırda bekliyor:))beyin salatası nefis görünüyor canım yanında bol soğanla ancak yiyebiliyorum onu:)ellerine sağlık tatlım.çok öpüyorum seni ve kuzuları..

    YanıtlaSil
  4. sanırım asla yiyemeyeceğim bir yemek
    sana ve tadına bakan herkese afiyet olsun
    ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  5. İşkembe ve kokereç yerim ama beyin bilemiyorum ya belkide beynime görüntüsü farklı yerleştiği içindir öncelerden.Eline sağlık Narince abla:D

    Ashley

    YanıtlaSil
  6. Çoğu insan burun kıvırıyor hatta böğğ diyenler var ama kelle hariç sakatatları severim ben.
    Bana göre nefis görünüyor Necla'cım. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Annem küçükken zorla yedirirdi .Şimdi yiyebileceğimi sanmıyorum.Size afiyet olsun .
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  8. Merhaba ellerine sağlık
    Beyin heralde sakatatlar içinde yiyemediğim tek çeşit ama senin yaptığım çok hoş duruyor.

    YanıtlaSil
  9. Rahmetli Babacığım çok severdi beyin salatasını... Bana da arada bir çorbaların içinde yedirmeye çalışırdı anneciğim ama yemezleeerr :)) Nedense sakatat konusunda ben de biraz huyluyum, işkembeyi sadece annemin elinden olursa içerim, bir de arnavut ciğeri o da bol soğanlı ve kızarmış patates desteğiyle...

    Ellerine sağlık canım, sizlere afiyet olsun...

    YanıtlaSil
  10. İşkembe dışında hiç birinin tadını bilmem Narinem..Bizim gelinimiz sever ve sıklıkla yapar çocuklara..)Fakat görüntü sevmediğim halde beni mest etti.))

    Yine afiyet şeker olsun sizlere canım canım..Haftan bereketli ve renkli geçsin..)

    YanıtlaSil
  11. nefis görünüyor ellerine sağlık çok severim.

    YanıtlaSil
  12. Kendim pek belli etmesemde bayılırım bunu duyan herkeste sen mi der ama gerçek .Özellikle fırında pişirilmiş iyi temizlenmiş kelle kokoreç ve işkembe çorbası nefis olur .Ama kolestrol problemimden beri ağzım sulanarak bakıyorum yapılır mı bu Neclacığım dedim yazını görünce ellerine sağlık sevgiler..

    YanıtlaSil
  13. Ellerinize sağlık resme ilk baktığımda tavuk zannettim:)
    Afiyet şeker olsun

    YanıtlaSil
  14. Kokorece varım lakin beyin hiç yemedim.Öyle leziz görünüyor ki aramız pek olmadığı halde canım çekti.Ellerinize sağlık efendim.
    Kalbi selamlarımla

    YanıtlaSil
  15. Her türlü sakatatı çok severim.Dün gece yarısı paça çorbası içtim.İşkembeyi kendim yapabiliyorum ama kelleyi henüz denemedim.Beyinide çok severim çok güzel görünüyor.
    Ellerine sağlık
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  16. Babam eskiden ara ara alır ve haşlardı beyni.Yalnızca zeytinyağ limon tuz karabiberle de çok lezzettli olur...
    Aynı şekilde Uludağ'daki Beceren otelde!de yapıyorlar.
    Bu tarzda yapıldığını bilmiyordum.Ellerine sağlık.
    Belçika'dan sevgiler.

    YanıtlaSil
  17. Çok severim,sakatatın her türlüsü gibi.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  18. ablacım sakatatla kati surette alakasız olan ben bu özelliğimle çok ilgi çekiyorum zira biizm evde yanıp tutuşur herkes yürek, böbrek, işkembe, ciğer, beyin yemeye:)
    sakatat kesinlikle ağzının tadını bilenlerin yemeği imiş babam öyle dedi:D

    YanıtlaSil
  19. amanın tadına bakabilirim sevebilirim ama asla yapamam galiba ...
    böyle nefis gözükenleri hele hiç yapamam : )

    YanıtlaSil
  20. aklıma çocukluğum geldi küçükken annem bize beyini haşlayıp yedirirdi büyüdükçe seçici olduk şimdi sadece ciğer yiyebiliyorum
    ellerine sağlık Narinim

    YanıtlaSil
  21. Necla, bende tam anlamıyla sakatatçıyım, yaşasın sakatat kardeşliği :)
    Bazılarını evde pişiremediğim için eve yakın caddede biryerde ihtiyacımızı gideriyoruz :)

    YanıtlaSil
  22. Hayırlı günler, ellerinize, emeğinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı olmuş.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  23. Annemde pek nefis yapar özlemişim ya ,ellerine sağlık .sevgiler.

    YanıtlaSil
  24. ahh arkadaşım...
    ahhh sevgili narinim...
    valla yenir yapılır güzel de olmuştur elbette.lakin ben yiyemem sanırım.zaten hiç yakından görmedim yemek şurada dursun.benzetmek gibi olmasında korku filmlerinden kareler gelir önüme... ama bir çok yorumdada dendiği üzre sevenler de vazgeçemezmiş.ellerine sağlık fıstık arkadaşım...
    sevgiler sana kocaman kocaman...

    YanıtlaSil

narince