25 Ekim 2010 Pazartesi

Patlıcan Köfte, Közlenmiş Kırmızı Biber Salatası, Hoşçakal Yaz



Pazarlarda elveda yazısını ne çok gördük bu ara. Elveda demedik oysa, yaz meyveleri ve sebzeleriyle olan muhabbetimize ara verdik sadece. Önümüzdeki yaza kadar. Sabah kahvaltılarında üzerinde sarımsaklı domates sosuyla kızarmış bahçe biberleri; közlenip zeytinyağ, limon ve tuzla tatlandırılmış kırmızı biberler, iri, etli domateslerle yapılmış menemenler, domates, biber ve hıyarla hazırlanıvermiş söğüşler olmayacak. Kış boyu özleyecek, tadını damağımızda anımsamaya çalışacak, yine de yüz vermeyeceğiz tezgahtaki tatsız domates ve patlıcana, buzdolabında büyüyen hıyarlara.

Gidişinden önce domates fiyatları uçtu, benim gibi dondurucuya atmak için sona kalanları ahlara tühlere boğdu. Akşam haberleri sera ürünlerin çıkacağını, domates fiyatlarının yeniden düşeceğini söylüyor da tatsızdır, ilaçlıdır yemeyiverin, yaza kadar özleyiverin demiyor. Biz mangalda son közleme keyfimizi yaptık, son karnıyarığımızı dün akşam yedik. Buraya koymak için de patlıcanlı bir köfte yaptım. Aslında hazırlama aşamalarına bakarsanız patlıcan kroket denmeli ama patlıcan köfte diyelim biz kısaca. İşte reçete:



Malzemeler:

  • 2 adet büyük patlıcan
  • 2 dilim ekmek
  • 1 adet yumurta
  • 2 iri diş sarımsak
  • 1 küçük acı sivri biber
  • 2 yemek kaşığı rende kaşar
  • 1/4 demet maydonoz
  • Tuz
  • 2 çay bardağı galeta unu
  • Sıvıyağ

Hazırlama:

Patlıcanları birkaç yerinden delip mangalda közleyin.

Kabuklarını soyup çatalla ezerek püre haline getirin.

Ekmekleri ısaltıp sıkın.

Ekmek içi, patlıcan püresi, yumurta, ezilmiş sarımsak, rende kaşar, incecik doğranmış sivribiber, tuz ve kıyılmış maydonozu karıştırın. On dakika dinlendirin.

Hamurdan küçük silindirler yapıp galeta ununa bulayın, bol kızgın yağa atıp kızartın.

Kağıt havlu üzerine çıkarıp, fazla yağını emdirdiğiniz köfteleri, maydonoz ve yeşillikle, belki sarımsaklı yoğurtla servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.



31 yorum:

  1. Hayırlı haftalar, çok leziz ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  2. Yine çok güzel yazıp,çok da güzel köfte yapmışsın Narine'm..)

    Patlıcan, en çok sevdiğim sebze olduğundan,her türüne bayılırım..Ben çok canım çektiğinde,aralarına mozzeralle koyup, una bulayıp kızartıyorum..Canım çekti öğle vakti..))


    Ellerine ve gönlüne sağlık Narine'm..İyi haftalar diliyorum..


    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Yine çok güzel yazıp,çok da güzel köfte yapmışsın Narine'm..)

    Patlıcan, en çok sevdiğim sebze olduğundan,her türüne bayılırım..Ben çok canım çektiğinde,aralarına mozzeralle koyup, una bulayıp kızartıyorum..Canım çekti öğle vakti..))


    Ellerine ve gönlüne sağlık Narine'm..İyi haftalar diliyorum..


    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. Narincem, öğlen yemeğine daha çok var ama inan şuan midemden sesler geliyor
    bibere hiç dayanamam ben. ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  5. Afiyet olsun bende iki poşet domates koydum o hafta fiyatlar uçtu:)
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  6. Narince'm , buzluğa atmak için gecikenlerdenim bende . Ama Ashleynin okul telaşından getiremedim Didim'den güzelim bahçe domateslerinden.Kırmızı biber 2 hafta önce 10 kilo alıp hem yemeklik hem közlemelik yaptım ama 2 kavanozu dayanamayıp yemişiz bile çoktan.

    YanıtlaSil
  7. sevgili arkadaşım yazını bir çırpıda okudum.o kadar haklısın ki canım.patlıcanlı köftene ise tek kelimeyle bayıldım.ellerine sağlık arkadaşım...

    YanıtlaSil
  8. hımmm nefis olmuş bu köfteler...
    sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Ne demeli bu güzelliğe ellerine sağlık bir tane alsam yeter mi ?...

    YanıtlaSil
  10. canım ablacımm evde patlıcan olmayışı sebebi ile yıkıldığım andır:))
    bol limonlu yicem birazdan çorbam kaynıyor kuzinenin üstünde..
    ammaaa birde bu köfteden istedi canım sormayasın:))
    ellerin dert görmesinn:))
    öperim seni ama iyileşeyim öyle:)

    YanıtlaSil
  11. çok sevdiğim yaz lezzetleri,yazı şimdiden özlüyorum.ellerine sağlık.iyi haftalar.

    YanıtlaSil
  12. Canımmm köftelerine bayıldım elleri
    ne sağlık.Dün pazarda domates 5 li
    raydı.Pes artık insanlar nasıl alıp
    yesinler:))Mutlu haftalar kocaman
    öpüyorum.

    YanıtlaSil
  13. bende dun kirmizi biber ezmesi yaparak vedalastim. ellerine saglik

    YanıtlaSil
  14. kırmızı biber tabağını alayım canısı nefis görünüyor.patlıcan ile aram çok iyi olmasada köfteler müthiş cezbedici...ellerine sağlık canım....mutlu haftalar diliyorum...

    YanıtlaSil
  15. patlıcan köfte sini hiç duymamıştım ama harika görünüyor ellerinize sağlık arkadaşım
    Sizi milföylü lezzetler etkinliği için güzel tariflerinizle bekliyorum sevgiler

    YanıtlaSil
  16. gelecek yaza görüşmek üzere patlıcan biber, bir süre deep freeze dekiler ile idare edeceğiz artık! sonra da özlem dolu tarifler ile yumulup yiyeceğiz. Köfte çok hoşuma gitti! ellerinize sağlık!

    YanıtlaSil
  17. Ellerinize saglik. Nefis görünüyor her ikisi de. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  18. ne yapsa güzel yapan kadın:)) ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  19. Dün arkadaşımızın bahçesinde son kalan patlıcanları topladık. Ne yapsam diyordum.. denk geldi bu tarif:)

    YanıtlaSil
  20. bu lezzetli tarifle patlıcana hoşçakal demeli
    ellerine sağlık arkadaşım

    YanıtlaSil
  21. Yok yok sana değildi zaten sözüm Necla'cığım. Ama dediğin gibi, biraz öyle oluyor. Ya da bazı arkadaşlarımız sağolsunlar blogları, adları duyulana kadar ne yazsan yorum bırakıp sonra da uğramayı kesiveriyorlar. Neyse herkesin canı sağolsun ama en çok dostlar sağolsun!

    YanıtlaSil
  22. Necla ablacım gerçekten de çok özleyeceğiz birbirinden çeşitli ve lezzetli yaz sebzelerini..Yine de her şey mevsiminde güzel.
    Patlıcan köfteleri nar gibi kızarmışlar, ellerine sağlık..
    Sevgilerimle:).
    aslı

    YanıtlaSil
  23. kışa adım adım yaklaşırken baharları çoktan özledim bile :)

    YanıtlaSil
  24. ellerine sağlık.. patlıcan köfteyi merak ettim.. deneyeceğim..

    YanıtlaSil
  25. Gerçekten yaz bitti ve o güzel sebzelere elveda dedik ne yapalım kış sebzeleri ile idare edeceğiz. Patlıcan köftesini ben de çok severim ve yaparım çok güzel olmuşlar ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  26. Baharda doğmuş olmamdan mı, burcumdan mı (Balığım) bilmem ama ben her daim yazı ve yaz güzelliklerini sevenlerdenim... Çok özleyeceğimiz kesin... Patlıkan kroket / köftesi değişik bir çeşitleme olmuş... Ellerine sağlık canım... Kocaman sevgiler...

    YanıtlaSil
  27. Yaz bitti değil mi gerçekten :(
    Hala kabullenmek istemiyorum ben.

    Patlıcan köfteleri ne kadar hoş ve değişik. Güzel patlıcan bulursam denemek istiyorum, patlıcan favori sebzemdir :)

    YanıtlaSil
  28. Hay Allah, yine özleyeceğiz bu güzel yaz sebzelerini. Tarifiniz çok lezzetli olmuş. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  29. Sevgili Narincem,

    Oncelikle o guzel yorumun icin cok tesekkur ederim, o senin guzelligin.

    Coook guzel gorunuyor, ellerine saglik. Zaten kirmizi biberi cok severim, patlican kofteyi de hic denemdim. Ellerine saglik.

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  30. Off off ve de off :)
    Müthişler!

    YanıtlaSil
  31. Harika gorunuyorlar:) Ben de denemistim ve bloga eklemistim. Ben yaparken icine bir de kozlenmis kirmizi biber ilave ettim. O da ayri bir lezzet katiyor. Ellerinize saglik. Sevgi ve muhabbetle:)

    YanıtlaSil

narince