25 Ağustos 2010 Çarşamba

Gulaş Çorbası



Adı çorba; ama doyurucu, besleyici bir yemek denebilir. Yemek yemeyi bizim kadar seven, çorbasız sofraya oturmayan Macarların dünyaca ünlü çorbası.


Malzemeler:
  • 1 kg. kemiksiz sığır eti
  • 1 kg. patates
  • 3 baş soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 3 dolmalık kırmızı biber
  • 2 domates
  • 2 çorba kaşığı Kotanyi toz kırmızı biber
  • 1 litre et suyu (etin kemiği ile hazırlanmış)
  • 80 gr. eritilmiş böbrek yağı veya 100 gr. tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı Kotanyi kimyon
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 3 ölçü csipetke
Servis için:
  • 1/2 su bardağı krema
Sığır etini "Gulaş" büyüklüğünde yani kuşbaşından büyük olarak doğrayın. Soğanları temizleyip ince ince kıyın. Sarımsakları soyun ve dövün. Biberlerin çekirdeklerini çıkarıp ince halkalar halinde doğrayın. Patatesleri soyun ve 1 cm.lik küpler şeklinde kesin. Domatesleri doğrayın. Tencereye böbrek yağını veya tereyağını koyun, eriyince içine kıyılmış soğanları atın ve hafif ateşte biraz çevirin. İçine toz kırmızı biberi ve tuzu ilave edin bir çevirip, eti ekleyin ve birlikte karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Üstüne kimyonu ve sarımsakları ilave edin, karıştırıp tencerenin kapağını kapatın. Et suyunu bırakıp tekrar çekinceye kadar zaman zaman tencerenin kapağını açarak karıştırın. Etin suyu çok azalırsa biraz su ilave edebilirsiniz. Etler piştikten sonra tencereye etlerin üzerine patatesleri ilave edip tekrar kavurun. Kemikleri kaynatarak hazırladığınız et suyunu sıcak olarak ekleyin. Gulaş çorbanız kaynamaya başlayınca içine domatesleri ve doğranmış biberleri atıp kısık ateşte patatesler ve etler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Yalnız patatesler pişince ezilmemeli.
Çorbanızın pişmesinden 10 dakika önce, Csipetke'yi hazırlayın ve hemen ateşten almadan 2-3 dakika önce gulaş çorbanızın içine atın. Csipetke'ler pişip çorbanın suyunun üstüne çıkar. Çorbayı ateşten alıp üstüne kremi ekleyin ve çok sıcak olarak yanında lahana turşusu ve taze ekmek ile servis yapın.

Csipetke "Çorba İçin Küçük Hamur Parçaları"
Malzemeler:
  • 80 gr. un
  • 1 yumurta
  • bir tutam tuz
Hazırlama:
Unla, yumurtayı ve tuzu karıştırıp sert bir hamur yapın. Parmaklarınızı unlayarak hamurdan fındık büyüklüğünde düzgün olmayan parçalar kopartıp önceden hazırladığınız çorbanın içine, çorbayı ateşten almadan hemen önce atın ve 2-3 dakika kaynatın. Csipetke'ler pişince çorbanın üstüne çıkar. Bu şekilde piştikleri anlaşılır. Çorbanızı ateşten alarak sıcak sıcak servis yapın.
Csipetke'nin hamuruna kesinlikle su koymayın.
Csipetke'leri hazırlamış olduğunuz etli çorbalara, sığır ve koyun etiyle yaptığınız yahnilere yemeğinizi ateşten almadan 2-3 dakika önce hazırlayarak ilave edebilirsiniz.

19 yorum:

  1. Muhteşem bir görüntüsü var ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  2. Enfes görünüyor..
    Şifa,bereket,muhabbet ola :)

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize saglik. Gulas pilavla cok güzel oluyor. Almanlarda da var. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık canım.. bu arada akşam senin iki yazı önceki tortillalarından yaptım içine kaşar domates koydum kaçtane yedim valla hatırlamıorum süper oldular :)) teşekkürler tarif için ayrıca zaten bir yazı ile teşekkürlerimi ileticiim :))

    YanıtlaSil
  5. Çok iyi bilirim :) Almanlarda daha az renklisini yapar yanında haşlanmış patates,elma sirkeli ve defne yapraklı suda haşlanmış kırmızı lahana ile . Eline sağlıkkkkk yine enfessin bunu her seferinde söylemek istemiyorum :)

    YanıtlaSil
  6. Neclam benim Ankaralım ellerine sağlık yine nefis bir tarif sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Ellerine emeklerine saglik canim corban degisik bir güzel tarif sevgiler canim öptüm.

    YanıtlaSil
  8. görüntü harıka.tadıda göruntude saklı denecek kadar guzel:)ellerıne sağlık Narince ...sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Neclacım bu çorbayı bu kadar güzel anlatan görmedim... bir sürü yeni şey öğrendim.. o küçük hamurların isminede ayrıca bayıldım;)

    YanıtlaSil
  10. Bende minik hamurlara bayıldım tabiiki bilgilere ve her zamanki gibi fotolara ellerine sağlık afiyet olsun herkese...

    YanıtlaSil
  11. ablacığım bizim ahali etobur olduğundan bu çorbaya tamin ederim ki bayılacaklar:))
    ellerin dert görmesin ablacığım..
    Düğünü sormuşsun seneye okullar kapandıktan sonra kısmetse ablacığım Kızılcahamamlıymışsın yakınız gerçekten.. Sana davetiye getiricem eğer gelemezsem postaya veririm:))

    YanıtlaSil
  12. Kesinlikle ana yemek tadında bir çorba. Benim gibi bir çorba fanatiği için harika bir öneri:) Ellerine sağlık:) Sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. İlk defa denk geldiğim bir lezzet..
    Harika bir anlatım gene..
    Ellerıne sağlık bereketi bol olsun.

    YanıtlaSil
  14. Öffff harika hakikaten çorba değil, başlı başına bir yemek olmuş görüntü de süper. Ellerinize sağlık..
    sendepisir/Nilgün

    YanıtlaSil
  15. Neclacığım muhteşem görünüyor elle
    rine sağlık.Bereketli iftarlar koca
    man öpüyorum.

    YanıtlaSil
  16. nefis olmuş....
    burada da her yerde rastlanır hani dünyaca ünlü dedik ya :)
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  17. Neclacım görüntü süper tabi ki tadı da ellerine sağlık harika olmuş canım.

    YanıtlaSil
  18. çok severim bu macar yemeğini ellerine sağlık canım nefis olmuş

    YanıtlaSil
  19. Esimle evlendigimde evde en cok pisirdigi yemeklerdendir kendisi,eti cok sevmedigimden zorda olsa yeyip,güzel olmus derdim! Simdi ise cok yapmiyorum,cok yemisim cünkü...

    Fakat biz hamur parcalari koymuyorduk,belki bu hamurlarla biraz hafif olabilir benim icin,ellerinize saglik,eski günlerimi canlandirdiniz gözümde...

    Mutlu iftarlar dilerim.

    YanıtlaSil

narince