14 Temmuz 2010 Çarşamba

Muhammara: Şiir Tadında Tarifiyle


Bizde ve Ortadoğu'da meze, İtalya'da antipasta, Fransa'da hors d'oeuvre, İspanya'da tapas. Yemeğe başlamadan önce atıştırmalık, bir ön hazırlık. Küçük porsiyonlar halinde, lezzetli, şık sunulurlar. Maksat karın doyurmak değil, içki eşliğinde yavaş yavaş, muhabbetle yenecek: sıcak ya da soğuk.

Mezeler için malzeme saymaya kalksak bitiremeyiz. Her türlü salata, tuzlu deniz ürünleri, küçük balıklar, sebze temel malzeme olabileceği gibi, kuru bakliyat, kurutulmuş sebze, yoğurt ya da sakatat da kullanabiliriz. Kızarmış hamur işi, köfte, söğüş et,çerkes tavuğu, bilumum şarküteri ürünleri, zeytinyağlılar, sarmalar, dolmalar... Alan bu kadar geniş olunca yaratıcılık da sınırsız oluyor. Öyle ki geçtiğimiz günlerde bin beş yüz küsür mezeyle rekorlar kitabına bile girmeyi başardık.



Yaz sıcaklarında evlerimizde daha sık yapılıyor sanırım mezeler. Etraftan sağlıklı beslenme konusunda o kadar çok uyarı alıyoruz ki, akşam yemeğini hafif salatalar, közlenmiş sebzeler, cacık, belki haydari , kavun, karpuz, peynir ile geçiştirmek biraz daha işimize geliyor. Soğuk bir bira, bir kadeh rakı güzelleştiriyor hem bizi hem akşamımızı.


Havadar, püfür püfür akşamlar dilemeden önce bir muhammara tarifi vermek istiyorum sizlere. Şiir tadında Yeni Rakı Meze Tarifleri kitabımdan:


Muhammara yapmak için iki büyük paprikayı közleyin,

Koyun bir kese kağıdına nemlensin.

Çıkarıp kağıttan, zarını, tohumlarını iyice temizleyin,

Son olarak ezin çatalla püre haline gelsin.


Bir diş sarımsak ve bir soğanın ayıklayın kabuklarını,

Ekleyin bir fincan ceviz ve iki yemek kaşığı biber salçasını,

Bir dilim ekmeği de atın fırına, bekleyin kızarmasını,

Çıkınca fırından kızaran ekmek iyice ufalanmalı.


Lezzet için gerekli bir çay kaşığı kimyon, üç yemek kaşığı limon suyu,

Unutmayın bir kaşık nar ekşisi, bir kaşık yoğurt ve bir tutam tuzu.

Hazırsa artık tüm malzemeler, atın kaba çalıştırın robotu,

Bir fincan da zeytinyağı eklerseniz, o zaman güzel olur tadı ve kokusu.

27 yorum:

  1. Ellerine sağlık tatlım afiyet bal olsun
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Birden akşam olsa da güzelleşsek istedim..))Çok tatlısın canım benim..))


    Biz mezelerimizle de çok zengin bir ülkeyiz..Sanırım bunu artık anlamışlardır..))


    Ellerine sağlık muhammara nefis görünüyor..Afiyet şeker olsun,bol güzellik versin canım..))




    Not:Keklerim sanırım döküm kalıplarda piştiğinden öyle oluyor..İnan nasıl yapıyorsam noktası virgülüne kadar yazıyorum..Öperim canım benim..))

    YanıtlaSil
  3. Anlatım her zaman kı gibi harıka..
    Ellerıne yüreğine sağlık..

    YanıtlaSil
  4. günaydınnnn canım ablaacıııımmmmmmm:)))
    benimm ablam anlatırda şiirsel olmazmıı.. yine bizden hep yaşadığımız şeylerden bahsetmişsin yine bamtelimize yine yüreğimize vurgular yapmşsın ablacımm harikaınn.. hiç yapmadım ama bu şiirsellik beni teşvik ediyor yanii:))
    bu arada bendeki yoğurt koyun yoğurdu:))

    YanıtlaSil
  5. aman narinim benim şipşak muhammaramın yanında bu kral usulü olmuş:)) ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  6. Bir tarif bu kadar mı güzel verilir?
    Şiirli anlatımıyla, görünümüyle nefis olmuş, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Canım ellerine sağlık sunumada bayıldım hazır tabağı alup gidiyo
    rum öptüm...

    YanıtlaSil
  8. E...bu da Neclacığımdan bir anlatım her zamanki gibi nefis resimler harika eline sağlık. Resimlere baktım:))))))Çok öpüyorum sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. Gerçekten şiir gibi bir anlatım, tablo gibi bir görüntü... Nasıl imreniyorum yazılarını senin gibi hoş ve akıcı anlatanlara...

    Ellerine sağlık Narinim Neclam...

    YanıtlaSil
  10. Bayıldımmm.Afiyetle....Sevgiyle...

    YanıtlaSil
  11. Ben de pek severim kendilerini. Ellerine sağlık Necla'cığım. (Ama bizim pembe domatesler çıktı ya artık bayılıyorum onu yemeye. Başka şeyleri görmez oldu gözüm!)

    YanıtlaSil
  12. Üzerine Ezine peyniri, yanına çay (sıcak da olsa çaysız olmaz değil mi?)

    YanıtlaSil
  13. Bir muhammara bu kadar güzel anlatılır ancak....

    Kırmızı biberle hiç denememiştim canım not aldım:))

    Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  14. Harika bir tarif bu :) Gerçekten şiir tadında. Yazanı kutluyorum. Hem aşçı hem de şair sanırım :)

    YanıtlaSil
  15. bayılırım ben de.hem de nasıl.ellerine sağlık canım..güzel sözlerin için de ayrıca teşekkür ederim..sevgiler

    YanıtlaSil
  16. Bende kırmızı biberle hiç denemedim.. kokusu burnuma geldi ama ;))
    buzzda isterim ona göre ;))

    ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  17. Çok güzel olmuş ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  18. Tarifi ne güzelmiş öyle! şiir, mutfak, aşk...
    Ellerinize sağlık. Rakı da güzel gider elbette, bir de Tijen'e katılıyorum, yanında Ezine peyniri ve çay, nefis!

    YanıtlaSil
  19. hmm bayılırım muhammaraya hatta geçen hafta bizde de vardı fotoğrafladım. biz biraz daha farklı yaparız ama. yayınlamıştım eski postlardan birinde. yaz akşamlarını ne güzel anlatmışsın. eline sağlık neclacım. sevgiler.

    YanıtlaSil
  20. Facebook mesajınızı alır almaz hemen tarifinize tıkladık. Tarif kadar tarifi anlatma şekliniz de bir harika olmuş. Okuyan herkesin yüzünde bir gülümseme yarattığınız ve tarif bilgimize yeni bir tarif eklediğiniz için teşekkürler. Sevgiler...
    www.renklilink.com

    YanıtlaSil
  21. Neclacım çok özledim tatlım seni:))
    çok uzun zaman oldu yazamadım sana.
    Blogcanlar toplanmış etkinliklerde yapılmış ben yokken:))ne kadar keyifli değilmi canımın içi.
    inşallah dünya gözü ile seni de tanıma fırsatı doğar bir bakarsın
    ankara ve istanbuldaki blogcanlar için tanışma etkinliği düzenlenir neden olmasın:))
    Muhammarayı çok severim, şiir tadında yersem bayılırım:)yazı ve sunum muhteşem güzel olmuş ellerine sağlık canım.
    çok öpüyorum seni,kuzularımıda..

    YanıtlaSil
  22. yani şimdi :
    gelde yeme dedim bir anda :)

    YanıtlaSil
  23. vayyyy süper
    hem anlatım hem muhammara şahane
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  24. CANIM ŞİİRSEL ANLATIMINLA KİM YEMEZ Kİ MUHAMMARA YI ELLERİNE YÜREĞİNE SAĞLIK SEVGİLERİMLE

    YanıtlaSil
  25. Sevgili Narince merhabalar, muhammara tarifini kızım hazırlayacak inşallah ben yoğun işlerim ve birde çıkış saati sonrası aldığım fizik tedavim nedeniyle eve geç gidiyorum ama bende bir gün önceden yemek saatinde hemen yapabileceğim ana yemeğimi ve diğerlerini bir gün önceden hazırlayacağım. yeni yıl için yazdığın post çok güzel olmuş çok sağol tatlım Herşey gönlünce olsun,sevgiler.

    YanıtlaSil
  26. Teşekkürler Şükran Hanım. Çok beğeneceksiniz, kulaklarım çınlar belki akşama:))

    YanıtlaSil
  27. Merhaba,

    Anlatım şiir ve resimler harika.
    İlk fırsatta yapacağım bende.

    Sevgiler*

    YanıtlaSil

narince