25 Temmuz 2010 Pazar

Dolma Demişken


Ülkemizin hemen her köşesinde karşınıza çıkabilir sarma ve dolmalar. Yaprağı, sebzeyi çoğu zaman pirinçle, bulgurla, etle birleştirmiş, zeytinyağlı sardığı asma yaprağına kuşüzümü, çamfıstığı, tarçın, yenibahar eklemiş, tadına doyulmaz bir lezzet yaratmışız. Ama soğanı bol olmuş her zaman! Karanfil, taze yahut kuru nane, karabiber, kuru üzüm, badem, şeker, maydonoz, dereotu...

Kabağı, patlıcanı, patatesi bir güzel oymuş, sonra da doldurmuşuz, içinden çıkanlar da ziyan olmamış mücvere dönüşüvermiş. Antep'e gittiğinizde ekşi erikle pişirildiğini görürsünüz sarmanın. Ekşilik bazen limonla sağlanmış, bazen korukla, nar ekşisiyle, ekşi elmayla, sumakla. Malatya'da kiraz yaprağı, Ege'de kabak çiçeği, Tokat'ta asma yaprağı. Öyle ki, yaz başında ilk çıkan asma yaprakları basılır kavanozlara salamura. Kışa saklanır, bayramlara sarılır tencereler dolusu. Hangi eve varsanız konur önünüze. Benim için bayramın en sevdiğim yanıdır doyasıya yaprak sarması yemek.

Kışın sarılan lahanalar hele! Dibine et (pirzola, kemikvb.) koyabilirsiniz, o da olmadı biraz kavrulmuş un ve salçaya et suyu verip bu meyane ile pişirebilirsiniz dolmanızı, sarmanızı. Suyu da kıvamlı olur böylece. Dağılmasınlar diye sıkı sarılır, hatta üste bir kapak kapatılır. Annem yaprak sarmasının en altına olduğu gibi en üstüne de yaprak serer: üsttekiler kurumasın diye. Sevgilim lahananın dibi yanmışını sever, yakayım diye uğraşırım en alta serimiş lahana yapraklarını.

Patlıcanın yazın tazesiyle yapılmış dolmanın tadı başkadır, kışın kurusuyla yaplmış, üzerine salça ve nane yakılmış olanı başka.

İster çiğden hazırlarsınız içini, ister biraz ön pişirme yaparsınız. Kullanacağınız sebzeye göre değişir, öyle ya içini fazla pişirseniz dışı pişene kadar erir gider. Sonra pirinçlerin şişeceği hesap edilir, tıka basa doldurulmaz dolmalar. Pişen pirinçler taşmasın diye de bir parça domates ya da biberin çıkarılmış kapağıyla kapatılır ağızları.

Yıllar boyu davet, düğün ve bayram sofralarının baştacı olmuşlar. Bizim evde de şenlik havası yaratıyorlar. Taze kırmızı biberleri doldurdum bu sefer de, yine kıymalı, yanına ev yoğurdum
İştahınızı açtım biliyorum bu kadar sarma dolma muhabbetiyle, kusura kalmayın.

20 yorum:

  1. bu kadarmı iştah açıcı anlatalır bir lezzet canım dolma istedi eline diline sağlık,kandilin mübarek olsun dualarda buluşmak dileğiyle

    YanıtlaSil
  2. Kuzum sen ne yaptın?
    öyle güzel anlatmışsın ki insanın dolma tenceresine düşesi geliyor. hatta senin yaptığın dlmalara düşesi geliyor...

    komşun olaydım da bir tabakçık yiyebileydimm :((

    YanıtlaSil
  3. Bu güzel gecelerin feyzi üzerinize, rahmeti geçmişinize, bereketi evinize, nuru ahiretinize, sıcaklığı yuvanıza dolsun. Kandiliniz mübarek olsun.

    YanıtlaSil
  4. günaydın ablaaammmmmm...
    ah senin bu muhabbetlerin her daim alıyor beni benden..
    çok seviyorum seni canım benim. sımsıcacıksın.. bizdensin, içimizdensin sanki.. duygulara tercüman oluşun harika.. hep yaşayıp farkında olmayışımızı bu gaflettenn uyanışımızı sağlaman olağanüstü..
    harikasın ablacımm...

    mübarek berat kandilin mübarek olsun.. rahmetli bereketli olsun..
    hayırlı haftalar dilerim ablacımm..

    YanıtlaSil
  5. Karnımdan bir gurultumu geldi ne:)Ellerine sağlık mmmmm....

    Berat kandilin mübarek duaların kabul olsun....

    YanıtlaSil
  6. Şimdi mevsimi değil ama kış için de çok lezzetli bir sarma vardır ki o da tadına doyulmaz "Pazı Sarması"... http://www.renklilink.com/2009/10/pazi-sarmasi.html

    Güzel bir hafta dileğimizle...

    YanıtlaSil
  7. Canım ellerne sağlık çok severim kırmızı biber dolmasını. Berat kandilin mübarek olsun arkadaşım .Sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Talihiniz gözleriniz kadar berrak, kaderiniz bakisiniz kadar güzel, umudunuz yarin kadar yakin, yarininiz askiniz kadar mutlu, askiniz Beraat kadar mukaddes, dualariniz istediginiz gibi makbul olsun.

    YanıtlaSil
  9. Harika anlatılmış. ellerine sağlık.Hayırlı kandiller.

    YanıtlaSil
  10. Dolma, bundan güzel anlatılamazdı bence:). Dolmayı sevmeyen var mıdır ki?
    Bizim evde de şu an dolma var neyse ki yoksa bu yazıyı okur okumaz akşam dolma yapma hazırlıklarına girişmem gerekirdi:)).
    Ellerine sağlık Necla ablacım.
    Sevgiler:)..
    aslı

    YanıtlaSil
  11. Allahtan annem bugün sardı yaprakları. Yoksa bir yerlerim şişerdi bu anlatımdan sonra vallahi. Ne güzel yazmışsın. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Narincem canımın içi,dolmay ne kadar güzel anlatmışsın.Yüreğine sağlık arkadaşım.
    Ay kalkıp bende mi yapsam acaba :))
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  13. Ben de tam dolma yapmıştım, üzerine güzel gitti bu anlatım. Hayırlı Kandiller,

    YanıtlaSil
  14. Canım,
    Berat kandilini kutlar, hayırlara vesile olmasını dilerim.
    Bu yazıda hiç resim olmasa bile dolmayı anlatış biçiminden canım dolma çekti.
    Resimdeki kırmızı biber dolmaları ise nefis görünüyor, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  15. Arkadaşlar gibi benimde ağzımın suyu aktı resmen..Bayılıyorum senin dolma çeşitlerine ve sana..

    Ellerine sağlık nazik Narince'm..)


    Berat kandiliniz kutlu olsun şeker..)

    YanıtlaSil
  16. Nasıl da güzel yazmışsın okurken karnım acıktı. Ellerine sağlık canım harika olmuş. Hayırlı Kandiller.

    YanıtlaSil
  17. Kandilin Mübarek olsun sevgiler ...

    YanıtlaSil
  18. hayırlı kandiller diliyorum, ellerine sağlık sevgili narince..

    YanıtlaSil
  19. Zaten dolmaya bayılırdım bu anlatımla yani her zamanki güzel anlatım ve resimle daha bir bayıldım desem eline sağlık Neclacığım sevgiler sıcak yapış yapış İzmirden...

    YanıtlaSil
  20. kesinlikle iştahımı fena halde kabarttın :) canım acayip dolma çekti şu an. biber dolman da nefis görünüyor. içi kırmızı kırmızı sarmısak falan da koymuşundur allah bilir. neyseki akşama evde zeytinyağlı dolma var :)

    YanıtlaSil

narince