7 Haziran 2010 Pazartesi

Toparlanma, Otlar ve Acı Mancar Yemeği


Sınavımızı soranlara, başarı dileyenlere, bizimle birlikte karın ağrısı çeken Oya Öğretmen'imize sonsuz teşekkürler. Omuzlarımızdaki yükü atmış olmanın, gelecek güzel sonucun sevinciyle devam ediyoruz, kaldığımız yerden.

Mayıs ortalarıydı. Annemi ot kokusu çekmiş götürmüştü 80 km uzağa. Çıkınında getirdikleri bize de düşerdi elbet. İsmini çok da iyi bilmediğim ama madımak, katır kulağı, kuzu kulağı, mancar gibi isimleri olduğunu bildiğim otlar getirmişti. Sarmasını hasretle beklediğim üfelek getirememişti yalnız. Daha sonraki gidişinde getirdiği üfelekleri sarıp, pişirmiş yollamıştı sıcak sıcak ama; ben hasta olduğumdan ağız tadıyla yiyememiştim. Bu hayıflanma haliyle üfeleği evelek, üvelek gibi benzer isimlerle nette aradığımda da labada ile aynı ot olduğunu keşfettim. Bu yılı üfelek sarması yiyemeden kapattım ya, olsun artık. Bu yılı yine hep yapma planları kurduğum pırasalı börek ve pırasa sarmasını da yapamadan bitirdim. Getirdiği katık peynirini kızarttım oğluma. Evde kızarmış peyniri en çok seven odur zaten. Onun için alınır hellim peyniri. Köy peynirimiz de tuzsuzdur ve kızartmaya uygundur. Sabah sabah tereyağında önlü arkalı hafifçe kızartırız, üstüne de dövülmüş sarımsak dökeriz. Sizi rahatsız eder mi bilmem, ama bizde böyle yenir. Fotoğrafı maalesef yok, ihmal! Yağlı mı yağlı inek sütü getirmişti bir de. Sütün birazı içildi, çoğu da mis gibi yoğurt oldu.


Mancar dediğim ot İç Anadolu'da müslüman mancarı, gavur mancarı, acı mancar gibi isimlerle anılıyor. Yemeği ve çorbası pişiriliyor. İsminden de anlaşılacağı gibi acı bir ot. Olur da elinize geçerse pişirmeden önce kaynar suya daldırıp acısını çıkarmayı unutmayın. Ben vitamin değerini kaybeder korkusuyla acısını çıkarmadan pişirdim, sonuç hoş olmadı. Ama onun fotoğrafı var. Ispanak gibi pişirin. Soğanları zeytinyağında hafif öldürün, az salça, az domates, yıkanıp doğranmış otları da katıp, kısık ateşte kendi suyunda pişirin. Ben pirinçli pişirdim, bulgurlu da olur. Afiyetle...

19 yorum:

  1. Necla'cığım,şimdilik gözünüz aydın canım..İnşallah güzel haberlerini de bizler paylaşırsın..)

    Peynir kızartmasını bende çok severim..Nedense sabah kahvaltılarında değilde,akşam yaptığımız kahvaltılarda tercih ederim..)Oğlun ağzının tadını biliyor..

    Bu tür otlar ne yazıkki Karadeniz'de yetişmez..Haliyle bizlerde çok alışkın değiliz..Ama son 2 yıldır Pınar'dan getirtiyoruz bu tür otları ve alışmaya başladık..)Ellerine sağlık canım..Öpüyorum yanaklarından ve çok sevgiler geöderiyorum..

    YanıtlaSil
  2. Neclacığım sınav için geçmiş olsun hayırlı sonuçları olsun diyelim. Bitsin bu sınav çilesi artık .Bizim kızlara kalkar diyorlar ama bakalım her sene değişiyor bir şeyler. Bu otu hiç duymadım Ege de yok sanırım.Olsa mutlaka pazardaki otçumda bulurdum. Ellerine sağlık.Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şekere çok iyi gelir dağ erihi pestiliyle pisirceksin ekşili offff ki offf

      Sil
  3. Eline sağlık canım. Hiç tatmadığım bir lezzet. Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Canım gerçekten çok hoş olmuş,hem besleyici,ellerine sağlık,sevgilerrr...Öptüm...

    YanıtlaSil
  5. Maaşallah diyelim, güzel sınav sonucu için.. Ve afiyet bal olsun, bu yöresel lezzetler için, yarasıın... Sevgilerimle, Dilek.

    YanıtlaSil
  6. Cerkes'te bi kac ay gecirmistik,cok guzel anilarim var sonra ilkokula baslayacagim diye ve annem orada yasamak istemediginde Istanbul'umuza donduk. Orda koylulerle madimak toplardim hic unutmam ve cok severim. Labada benim bahcede var internette dolmasinin yapildigina rastladim ve denedim. tarifleri uydurmuslar belliki 2/3 dk kaynatin diyordu labadalar eridi gitti. Bulgurla, taze naneyle karsitirip bulamac gibi yedik bahcemden toplamisim kiyip koparmisim hayatta ziyan etmem. Tadi fena degildi. Yaz soyle guzelce nasil yapildigini Narincecim millet nasil tarif verilirmis gorsun yahu:) Sinav bitmis gecmis olsun simdi rahatlama zamani artik...

    YanıtlaSil
  7. Değişik bir otmuş, ilk kez duyuyorum. Bilgilendirme için teşekkürler
    sevgiler
    müge

    YanıtlaSil
  8. Neclacım hadi gözün aydın canım.Bende okul tatile girsin diye dört gözle bekliyorum yaa bıktı çocuk ödev ödev...Aman neyse okul işi bir muamma..

    A bak ne diyeceğim, kalp kalbe karşıymış bugün bende kuzu kulağı bulsakta yesek diyordum :)

    ellerine sağlık, afyet olsun canım

    sevgiler

    YanıtlaSil
  9. daha önceleri otlarla aram iyi değildi..şimdilerde yaşadığım yer dolayısıyla otlara bi düşkünlüğüm oldu....çok güzel otlar satılıyor burada....alıp deniyorum....

    yukardaki otlardan sadece mancarı duymadım...onuda bulduğum an denerim...

    ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  10. Canım rabbim emeklerinizi boşa çıkartmaz inşlh hayırlı sonuçlar gelir...

    Bende ilk defa duyuyorum bu ot çeşi
    dini ama sağlıklı olduğu kesin:))

    Ellerine sağlık neclacığım..

    YanıtlaSil
  11. Bize de bu yıl komşumuz köyünden getirmişti öfelek ve mancarı... Dolma gibi sarılan hangisiydi bilmiyorum ama tadı güzeldi. Yalnız bir iki gün bekledikten sonra yapılan yemeği acımıştı yenmeden döküldü maalesef... Bir püfü varmış demek ki :)) Ellerine sağlık Necla'cığım. Sıcacık sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Selamm canım.Ellerine sağlık.Çok değişik bir şey olmuş bu..Geçen gün seni de soft bowl için listeye ekliyorum demiştin ya.Sonradan sana dönmemmi gerekirdi bilemedim.Ama tabiki ekliyebi
    lirsin.Ve o gün tanışırız inşallah.Kaç kişi oldu listen bilgi lendirirsen sevinirim.

    YanıtlaSil
  13. Çok güzel haberler alırsınız siz de inşallah Neclacım.Şu ot yemekleri ruha şifa gerçekten de yemesini bilip toplamasını bilmeyen ben de tabaktaki resme baka baka bi hal oldum :)

    YanıtlaSil
  14. Neclacığım,
    Sınavın güzel geçmesine sevindim. Şimdi güzel bir tatil yapılıp dinlenilmeli.
    Bahsettiğin otlardan sadece madımağı yedim. Diğerlerini hiç tatmadım. Eminim tadları güzeldir.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  15. ennem yapar benim bu yemeği ben hiç denemedim ama çok severim.Köylü pazarına gidebilirsem alıcam muttlaka çok özlemişimmm

    YanıtlaSil
  16. canım inşallah her şey gönlünüze göre olur.rabbim emeklerinizin karşılığını verir..
    mancar nefis görünüyor....ve... otlar otlar hepsi mucizevi hepsi sihirli lezzetler...asla hayır demem.afiyet şifa olsun....öptüm sevgiler...

    YanıtlaSil
  17. Selam,

    Mancarı ben bulgurlu pişiriyorum.Pişerken limon sıkarsanız acısı kalmaz.

    Sevgiler*

    YanıtlaSil
  18. Et yemediğim için ete yorum yazamıyorum ama ot görünce bakmalara doyamıyorum Necla'cığım!

    YanıtlaSil

narince