13 Aralık 2009 Pazar

Yumurtalı Ekmekler


Hafta sonları kahvaltı önerileri gelenekselleşecek gibi görünüyor Narince'de. Bizim evde kahvaltı peynir zeytinle geçiştirilmedi hiçbir zaman. Hamurişleri; haftada bir kez sıkma- aybörek ikilisinden birisi mutlaka, kolaya kaçmışsam hazır yufkadan börekler,mevsime göre menemen, domates soslu biber kızartmaları, bazen közlenmiş bahçe biberleri, yumurtanın ya piyazı ya kıymalısı, peynirle uydurulmuş ezmeler olur kahvaltı soframızda. Akşama ne pişirsemin dışında sabaha ne yapsam sorusu da meşgul eder kafamı. Fırtınalı, yağmurlu bu pazar sabahında haylaz Umut'u servise bindirdim, sıkma için hazırlığa başlarım birazdan.

Bugün tarifini vereceğim yumurtalı ekmekler kreşlerde ekmek balığı diye geçer çoğunlukla. Evde biriken bayat ekmekleri kullanmanın en bilinen yolu. Bu kadar güzel yapmayı sevgili eşimden öğrendim. İlk yıllarda hep o yapardı bize. İşin en önemli noktası yağı yakmadan, tavayı sık sık sallayarak, ekmeklerin yapışmasına izin vermeden pişirmekte. Tereyağ kullanacaksınız, parça parça tavaya atacaksınız, tava tabii ki teflon ve ne çok kızgın, ne çok ılık . Tavayı her seferinde kağıt havlu ile silip kırıntı kalmamasını sağlayın yeter.




İşte ekmekleri batıracağınız harcın ölçüleri:
  • 3 yumurta
  • 3 tepeleme yemek kaşığı yoğurt
  • 3 tepeleme yemek kaşığı un
  • Yarım çay kaşığı karbonat
  • Bir çimdik tuz
Harcı iyice çırpın. Dilimlediğiniz ekmekleri önlü arkalı batırarak tavada anlattığım gibi pişirin. Çay, peynir, domates iyi gider yanında yarasın, afiyet olsun.




29 yorum:

  1. bizim sabah kahvaltimiz belli oldu yumurtali ekmek:)

    YanıtlaSil
  2. Necla bende Borayı babasıyla baskete yolladım,ama yaramaz kaldı bana :)
    inan hava burda da buz gibi,yağmur fırtına hepsi var... ama bende bir tembellik sorma.. daha kendi yatağımı bile kapatmadım.. dünya kadar ütü var.. yemek işini hiç düşünmek istemiyorum bile :))
    yumurtalı ekmeği çok severim,ama uzun zamandır yapmadım.. görüntüsü nefis gerçekten.. pırıl pırıl...
    yemek planı da yapılmış ohh ne güzel...
    darısı başıma :)
    mutlu pazarlar..

    YanıtlaSil
  3. güze ve geçmiş yılları,
    çocukluğumun lezzetli sofralarını hatırlattı bana :)
    ne severdim.
    kimbilir en son hangi Fi tarihinde yendi bizde ??
    :((

    YanıtlaSil
  4. Şu havada hele de uykusuz ve tatsızken nasıl güzel geldi kahvaltın. Babaiş çıksın ellerimle yapcam yedircem bende.
    Çocukları da seni de çok öpüyorum canım benim

    YanıtlaSil
  5. ben normalde sirf yumurtayla yaparim ama senin usul yumusacik lokum gibi oldu. Tesekkurler pazar gunumuz sayende senlendi:)

    YanıtlaSil
  6. Ellerine sağlık. Ben çok seviyorum ama eşim yağlı yemiyor ve sürekli yağlı olduğunu söyleyip durduğu için yapamıyorum.
    Neyse ki bugun tokum da canım istemedi :))

    YanıtlaSil
  7. Pazar kahvaltısı ah!
    Hafta içi öyle yapılan kahvaltılar yaad hiç yapılmadan çıkanlar(ben son zamanlarda)için hele özlenen.
    Böyel mis lezzetlerde güzel eşlik ediciler,ellerinize sağlık!

    YanıtlaSil
  8. Beğenmenize çok sevindim Beste. Yumuşacık, puf puf değil mi?

    YanıtlaSil
  9. Neclacım çok severim evdeki bayat ekmekleri değerlendirmek için de sık yaparım ama un ilave etmiyorum.Bir dahaki sefere böyle denemeli :)
    Ben birde yumurtalı ekmek kızartmasının tatlısını yapıyorum eşim çok seviyor.
    Denemeni tavsiye ediyorum...
    sevgiler

    YanıtlaSil
  10. BANA ÇOCUKLUĞUMU HATIRLATTI..NE GÜZEL BİR TARİFTİR....BİZE YENİDEN HATIRLATTIĞIN İÇİN TEŞEKKÜRLER....ELLERİNE SAĞLIK...

    YanıtlaSil
  11. Pelin, sabah vakti işler gözünde büyüyor insanın gerçekten. Kolay gelsin sana.

    Sevgili NuNu sen çocukları büyüttün tabii, bizler küçüklere yumurta yedirmek derdindeyiz hala.

    YanıtlaSil
  12. Babanın iyi olmasına sevindim Sevgi.

    Küçük Sofra, kendine yap bence istemeyen yemesin.

    Mutfak Havlusu, kahvaltısız olmaz, dikkat et kendine olur mu?

    YanıtlaSil
  13. Ben de tatlısını bilmiyordum bak, öğreneyim senden.

    Ben teşekkür ederim sevgili Şehnaz.

    YanıtlaSil
  14. ekmekleri değerlendirmek için süper fikir sahiden.
    ellerine kollarına sağlık canım
    nefis görünüyor
    çok öpüyorum

    YanıtlaSil
  15. YOGURTLU DENEMEMISTIM SENINKI DEGISIK BIR TARIF COK GUZEL GORUNUYOR CANIM ...BEN SUT VE KEKIK ILE YUMURTAYI CIRPARIM
    TARIFINI DENEYECEGIM....
    AFIYET OLSUN SEVGILER

    YanıtlaSil
  16. offf amanın ne güzel tarif bu böyle, ben de yaparım ama böyle değil tarifim. mutlaka deneyeceğim bir dahaki sefere bu şekilde. iyi haftalar

    YanıtlaSil
  17. Ben yalnız yumurtayla yapıyordum. Tabi en son ne zaman yaptığımı hatırlamıyorum bile. Sizin tarifle birde deneyim. Ellerine sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  18. Neclacım ne güzel ekmekler böyle:)ellerine sağlık tatlım yarın mutlaka deneyeceğim.seni çok özledim valla:)çok öpüyorum canım
    kuzularıda:)

    YanıtlaSil
  19. Neclacım harika bir öneri.Ben yoğurt koymamıştım hiç harcına yarın sabah deneyeceğim.

    ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  20. Çocukluğumun vazgeçilmez lezzeti ellerine sağlık nelacığım...
    Ayrıca ben bukadar püf noktasını bilmiyorum tşkrlr..

    Mutluı bir hafta geçirmen dileğiyle

    YanıtlaSil
  21. Ne güzel görünüyorlar puf puf. Bu şekilde hiç denemedim. Bu tarifle yapmak lazım. Ellerine sağlık. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  22. Neclacım bayıldım bu ekmeklere, yumuşacık oldukları her hallerinden belli:)..
    Haftasonu kahvaltıları bizim için de hep özeldir. Annem de her haftasonu donatırdı kahvaltı sofrasını, ben de kendi evimde o geleneği sürdürmeye çalışıyorum:).
    Ellerine sağlık canım.
    Sevgiler:).
    aslı

    YanıtlaSil
  23. Ellerine sağlık ne güzel bişey bu. Ya bayan olmak ne kadar zor. Mutfakta çıkamıyoruz. Fazla marifetli olmamak lazım:) Ama olmuyor işte...

    İyi haftalar diliyorum. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  24. ellerine sağlık Necla, puf puf ne güzel görünüyor, çocukluğumun lezzeti, annem ne çok yapardı, biz de bayıla bayıla yerdik, annem süt koyuyordu diye hatırlıyorum.
    iyi oldu hatırlattığın yumurta yemeyen küçük oğlum için denesemmiki:)
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  25. Neclacım benim de en sevdiğim öğündür kahvaltı hele de haftasonu aileyle yapılan kahvaltılar. Tarifini not ettim şahane görünüyor ellerine sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  26. Neclacım ellerine sağlık. Eski ve vazgeçilmez lezzetler. Bizim evde de sadece pazar günleri ailecek kahvaltı yapılıyor.Çocuklar cumartesiden başlar anne yarın menüde ne var demeye.Öpüyorum canım seni.

    YanıtlaSil
  27. Kahvaltı sofraları bizim evimizde de çok önemliydi şimdi de öyle.Rahmetli anneannem biz çocukken yapar sabah kahvaltısına getirirdi. Bu tarif yoğurtlu çok yumuşak görünüyor.Kayınvalidem yumurtalı kızarttığı ekmekleri şuruba atıp tatlısınıda yapıyormuş eşim lezzetini anlata anlata bitiremiyor.Elinize sağlık.Çok nefsi görünüyor.Sevgiler Mine

    YanıtlaSil
  28. Bayat ekmekleri degerlendirmenin en güzel seklinden bir tanesi, yanina da Ezine veya Edirne peyniri ve bir de cay oldumu demeyin keyfime:)
    Afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  29. Bende sadece yumurtaya bulayip yapiyordum, bidahaki sefer boyle deneyeyim. Ellerine sağlik

    YanıtlaSil

narince