22 Mart 2009 Pazar

Çorba Denemelerim Ve Misket Çorbası






Çorba yaparken kendimi kaybediyorum, size de oluyor mu bilmem. Uyduruk çorbalarım pek çoktur, bi daha aynısını yapamadığım. Soğan, patates, havuç, şehriye, elime ne gelirse, mutlaka tavuk ya da et suyu. Bu çorba da Adana'nın ekşili çorbası ile, bizim oraların bıdı sının karışımı bir şey, tıpkı ailemiz gibi. Her iki çorbayı da yapınca yayınlarız elbet. Çorbaya kızım misket çorbası diyor, biz de böyle analım.
Bir de sabırsızım ki, azıcık fırsat ver, yemek kendine gelsin, kıvamı otursun. İşte böyle sulu görünür çorba ateşten alıp hemen çekersen. Beş- on dakika beklesen ne olur sanki?
Misket Çorbası:
Malzemeler:
  • Haşlanmış nohut
  • Kıyma
  • Yumurta
  • İnce bulgur
  • Tuz, karabiber, nane
  • Salça
  • Bir küçük patates
  • Kurusoğan
  • Un
Nasıl Yapmalı?
İnce bulgur sadece tamamı ıslanacak kadar soğuk suyla ıslanır, bir kenarda on dakika kadar bekletilir. Sonra, kıyma, bir yumurta, tuz, karabiber, nane ve un katarak köfte harcı yoğurulur. Elinize yapışabilir, sorun yok, çok cıvık olmasın yeter. Daha sonra bir tepsiye un serpilir, unladığımız elimizle minik minik yuvarlanan köfteler, bu tepsiye atılır. Tepsi zaman zaman sallanarak bütün köftelerin una bulanması sağlanır. Köftedeki bu un hem yapışmamasını sağlayacak, hem de çorbaya istenilen koyuluğu verecek.
Köfteler beklerken, sıvıyağda küp doğranmış patatesler, çok ince doğranmış kurusoğanlar kavrulur, salça da kavrulur, sıcak suyu verilir. Su kaynadığında köfteler usulca içine bırakılır. Ben her zaman hazırda et suyu bulundurduğumdan bir bardak da et suyu katarım. Et suyu yoksa ya da istemezseniz siz katmayabilirsiniz. Köftelerin pişmesine yakın haşlanmış nohutlar ve nane eklenir, tuzu ayarlanır. Şu soğuk kış günlerinde, bolca limon sıkılarak sıcak sıcak içilir.

4 yorum:

  1. Çok güzel görünüyor. Ellerinize sağlık!

    YanıtlaSil
  2. Neclacığım nefis görünüyor bu çorba. Bu tür bol çeşnili çorbalara bayılırım ben de, mutlaka denemek isterim.
    Öptüm
    Esra

    YanıtlaSil
  3. Hoşgeldiniz Karen Hanım.Afiyet olsun.

    Esracığım, aklına ne gelirse bir araya getirebileceğimiz, lezzetler birbirine uymak kaydıyla tabii, geniş mi geniş bir yelpazeye sahip çorba kültürümüz var. Pek öyle brokolili, bilmem neli çorbalarla aram iyi değil. Tutucuyum belki denemem lazım ama, şimdilik böyle.

    Ben de seni öpüyorum canım.

    YanıtlaSil
  4. merhabalar,bende bir çorba düşkünü olarak sizi yeni keşfettim...tarifleriniz çok güzel....inşallah denemek istiyorum....sevgiler...

    YanıtlaSil

narince