26 Mart 2009 Perşembe

Cingirdiş



Sevgili eşimin çocukluğunda yiyip de bana yıllarca anlattığı, ama nasıl yapıldığını bilemediği bir yemekti. Hamur, tavuksuyu salçalı ve acı denebilecek derecede çok katılmış sarımsaklı sosuyla öve öve bitiremediği yemeği sonunda bilen birini bulup yapılışını öğrendik. Herkesin sevebileceği bir yemek değil, yadırgayanlar oldu. Ama bana sorarsanız, ilk yediğim anda aşık olduğum bir lezzet. Hamurlar içindeki boşluğa salçalı sosu çekiyor ve çiğnedikçe ağzınızdan hoş sesler geliyor. Hamuru sosa batırarak ve yanında sostan da kaşıklayarak yeniyor.
Kahramanmaraş'ın Çardak Kasabası'nda yaşayan Çerkeslere özgü bir yemek diye biliyorum. Yemeğin ismi konusunda Çardaklılar da bir anlaşmaya varamamış görünüyor. Cıngırdış, cingirdiş, gılnış, cırgındış gibi değişik isimlerle anılıyor. Ama ben ismine değil lezzetine takılmışım yemeğin.





Bu nefis yemeği yapabilmek için bir yumurta, un, tuz ve suyla yoğuracağnız bir hamura ihtiyacımız var. Mantı hamuru ile aynı yani. Hamur onbeş- yirmi dakika dinlenip kendine geldikten sonra bir bıçakla ince dilimlere ayırıyoruz.
Dilimlenen hamurları, un yardımıyla yuvarlayarak, uzun ince şeritler elde ediyor, şeritleri üçer dörder santimetre arayla kesiyoruz.

Elde ettiğimiz küçük şeritleri bolca unluyor, dört parmağımızla üzerine sıkıca bastırarak sürüklüyoruz. Hamurlar içi boş ve kıvrımlı bir hal alacak.




Şimdi tencereye bol miktarda tavuk suyunu alıp, kaynatıyoruz. Kaynayan suya hamurları atıp tıpkı makarna gibi haşlıyoruz. Taa ki hamurların rengi değişip, yumuşayana kadar. Ağzınıza alıp pişip pişmediğini kontrol etmek en iyisi.
Hamurların pişmesine yakın sosunu yapmaya başlayabilirsiniz. Tavada ısıttığınız sıvıyağa salçayı koyuyor, biraz kavurduktan sonra hamurları haşladığınız sudan kepçe yardımıyla ekliyorsunuz. Haşlama suyundaki un, sosun kıvam almasını sağlayacak. Dövülmüş koca bir baş sarımsağı da katıp altını kısıyor, sosun kendini bulmasını sağlıyoruz. Sizi rahatsız etmezse sarımsağı acı denecek kadar çok olmalı. Sonrasında pişen hamurları delikli bir kepçe yardımıyla süzerek sudan çıkarıp, servis tabağına alıyor, yanında sosla birlikte servis yapıyorsunuz.



13 yorum:

  1. çok değişik ben ilk kez görüyorum eminim çok lezzetli olmuştur arkadaşım.emeğine sağlık.Eşin bayılmıştır.size afiyet bal şeker olsun...
    sevgiyle kal,

    www.meltemmutfakta.com

    YanıtlaSil
  2. Bu tür değişik yörelerin tariflerini bizlere kazandırmana bayılıyorum. Farkında değilsin belki ama gittikçe farklılığını ortaya koyuyorsun canım.
    Sevgiler,
    Esra

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Meltem, senin yazdıklarını okuyunca dönüp yazdıklarıma baktım. Sanki tarifi yeni bulmuşum gibi anlatmışım. Düşündüm de tarifi bulalı altı yıl olmuş. Oğlum anaokuluna gidiyordu ve ilk denediğimiz gün kabakulak çıkarmaya başlamıştı. O günleri hatırlattın bana. Zaman akıyor, hızla...

    Esracığım gün geçtikçe içim daha çok ısınıyor sana. Farklılık konusuna gelirsek, bloglarımız bizi yansıtıyor, tıpkı ayna gibi. Aslında yeni yeni açılıyorum. Önceleri pek konuşmadım. Kendi kendine konuşur gibi olamayayım diye. Hepimiz biriz yine de, sağol güzel düşüncelerin için.

    YanıtlaSil
  4. selam
    bende soframm blogcu arkadaşımdan tarifini alıp yaptım beğendik
    ismi değişik yapım aynı ellerine emeğine sağlık
    sofrakeyfi.blogcu.com

    YanıtlaSil
  5. Ben bu yemeği çeçen bir arkadaşım evinde yedim yemeğin özü et ve etsuyu ile pişmesinde eti sosu ve hamuru birlikte yiyorsun ben tavuklusunu yedim et hamur ve sos mükemmel bir üçlü ilk yediğinde bayılanlardanın sosu müthiş...

    YanıtlaSil
  6. Nur Hanım evet çok seviyorum ben de bu yemeği. Hatta bu hafta sınu yapmayı düşünüyoruz, şimdi bile canım çekti. Çok leziz bir yemek . Yorumunuz için teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  7. amanın bu nasıl bir güzellik?!

    YanıtlaSil
  8. Valla Açalya, öyle süper bir şey!

    YanıtlaSil
  9. çok enteresanmış Nejla, ilk defa duydum gördüm haliyle merakımı cezbetti. yapabilir miyim bilmiyorum ama bir yapan olsa da yesem keşke. eline sağlık canım.

    YanıtlaSil
  10. arattım seni cıngırdışı google da :) cırgındış deyince en çok sonuç veriyor diğerlerine pek vermiyor. kafkas mantısı diyor bir yerde valla denicem galiba canım çekti bundan çokça.

    YanıtlaSil
  11. meraba biz de kahramanmaraşlıyız bu yemegi blogunuzda görünce şaşırdım çünkü annemlerin evinde misafir gelince yapılacak güzel bir yemektir çingirdiş:)bende bloguma beklerim sevgiler

    YanıtlaSil
  12. Narince, adına da vuruldum kendisine de çingirdişin.
    Bu yemeği eşime yedirmem biraz zor ama o tavuk suyuyla olan kısmını çok sevecektir eminim.
    Paylaşım için teşekkürler hemşerim. Ellerine sağlık.
    Çok sevgiler.

    YanıtlaSil
  13. Ben bu yemegi maraşlı bir komşumdan yedim tek kelimeyle harika herkesin denemesini tavsiye ediyorum

    YanıtlaSil

narince