27 Ocak 2014 Pazartesi

Peynirli Hem de Pofuduk Kruvasan Poğaçalar



Şekil olarak kruvasana benziyor, hazırlamak otuz altı böreğindeki aşamalarla, yumuşacık, pofuduk pofuduk. Yıllar önce Oktay Usta'nın programında bir pastane şefinden aldığım bu  tarifi çok severim. Ancak hazırlaması biraz zaman aldığı için sıkça yapmadığımdan, yaptığımda eli yüzü düzgün bir fotoğraf yakalayamadığımdan blogda yer alması beş yılı bulmuş.

Vereceğim ölçülerle altı tepsiye yakın yumuşacık poğaçalarınız olur, yapıp dondurucuda saklayabilir, acil durumlarda, çocuklar isteyip de sizin üşendiğiniz zamanlarda çıkarabilirsiniz. İstemez derseniz yarım ölçü yapmanızı öneririm.


Malzemeler:


  • 1 kilogram un
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 1/2 su bardağı ılık süt
  • 1/2 limonun suyu
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 2 yumurta
  • 100 gr erimiş tereyağ
  • 42  gr yaş maya ( yoksa 10 gr instant maya)
  • 3 su bardağına yakın ılık su

Ara katları yağlamak için 250 gr oda ısısında tereyağ
Üzerine sürmek için iki yumurta sarısı
İç harcı için beyaz peynir, maydonoz


Hazırlama:

Un hamur yoğurma kabına alınır, ortası havuz gibi açılır.

Kuru malzemeler una eklenir, likit malzemeler ise ortaya.

Ilık su verilerek kulak memesinden yumuşak bir hamur yoğurun.

İyice yoğurduğunuz hamuru sarıp sarmalayıp ılık bir yerde mayalanmaya bırakın.

Mayalanan hamuru altı eşit bezeye  bölün.





Fotoğrafta gördüğünüz gibi bezeleri hafifçe unlayarak  bıçak sırtı kalınlığında açın . ( Çok düzgün açmak için yorulmayın, yırtılabilir, eğri olabilir hiç dert etmeyin.Hatta açamadım derseniz çarşaf böreğinde olduğu gibi elinizle çekiştirerek de açabilirsiniz. )

Her bir bezeyi açıp oda ısısındaki tereyağı ile yağlayarak zarf şeklinde kapatın, aralarını da mutlaka yağlayın. (250 gram dedim ama isterseniz bu miktarı azaltabilirsiniz de.) En üstü yağlamıyorsunuz.

Son aşamadaki hale gelen hamur katlarını yağların donması için yarım saat boyunca buzdolabında tutun. Aceleniz varsa derin dondurucuda daha kısa sürede de halledebilirsiniz bu işlemi.

Yağlar donmazsa sonraki aşamalarda yağlar dışına çıkar ve çalışmanız zorlaşır bunu atlamayın lütfen.


Şimdi tezgaha genişçe bir alana un serpin, buzdolabından çıkardığınız hamuru alıp üzerini de hafifçe unlayın. Oklava ya da merdane yardımıyla hamuru genişletin.



Hamuru altı santimetre genişliğinde uzun dikdörtgenlere bölün, sonra bu dörtgenlerden üçgenler elde edin.

Üçgenlerin geniş kenarına bir santimetre kadar çizik atın.

Bu geniş tarafa peynirli harcı koyup rulo yapın.




Sonra ruloyu ay çöreği gibi yanlardan içe doğru kıvırın ve tepsiye dizin.

On dakika kadar tepsi mayası için ılık bir yerde bekletin.

Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, önceden ısıtılmış 200 derece fırında altı üstü güzelce kızarana kadar pişirin.

Afiyet olsun.

9 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhabalar bir sorum olacakti 6 tane buzdolabında bekleyen hamurlari aynı anda bir kerede mi acacağız yoksa her bir hamuru ayrı ayrı mi acacağız

Narince dedi ki...

Evet hepsini bir seferde açacaksınız, kat kat hamur elde edeceksiniz böylece.

Serap dedi ki...

Ellerinize sağlık. Nefiss görünüyorlar.

Unknown dedi ki...

Ablacım kargoyla İstanbul'a gelirmi bu güzellik :)

Unknown dedi ki...

Ablacım kargoyla İstanbul'a gelirmi bu güzellik :)

Narince dedi ki...

Gelir gelir yapayım da yollayım sana Kader'ciğim.

Mutfak Havlusu dedi ki...

Bunu anneme göstereyim,şekillerini çalacaktır ve bu aralar sık sık yaptığı bir hamurda deneyecektir :-) :-)
Kürt mutfağı ile ilgili Doğan Kitap'tan çıkan kitabında bulmuş yaklaşık o hamur ile 2 aydır hemhal eyledi bizi:-)
Bu arada inadına Blogger,hala devam edilmeli diyorum bende!
Ellerine sağlık,çay yanı olmuş..

pınar dedi ki...

http://pinarintarifdefteri.blogspot.com.tr/ ellerınıze sağlık...nefıs gorunuyor...sayfanızı bugun kesfettım...sızı takibe aldım..bende beklerım sayfama sevgılerımı bırakıyorum...

pınar dedi ki...

http://pinarintarifdefteri.blogspot.com.tr/ ellerınıze sağlık...nefıs gorunuyor...sayfanızı bugun kesfettım...sızı takibe aldım..bende beklerım sayfama sevgılerımı bırakıyorum...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin