29 Kasım 2010 Pazartesi

Ayva Tatlısı: Pekmezli, İncirli, Üzümlü




Şimdi ayva zamanı dediğimizde sevgili Açalya bir de ayva tatlısı tarifi isteriz o halde demişti. Ertelemeden, sıcağı sıcağına cumartesi sabahından giriştim işe. Şekersiz olsun, kuru meyvelerle buluşsun istemiştim. Bir yerlerden kalmış aklımda ana hatları. Yemek yapmak hissetmektir zaten. Hisler, duyular yön verir. El alışkanlığı, göz kararı gerisi. Üzümle incirin birbirine yakıştığını bilmeyen var mıdır ki? Ya incirin illaki koşup geldiğini? Üzüm incir deyince tarçın da yetişir ama ben o an katmamışım. Suyuna çubuk tarçın katılabilirdi oysa. Siz dilerseniz katın. İnciriniz zaten yumuşaksa sıcak suda biraz beklemesi yeter, yok kupkuruysa işiniz zor o zaman. Almamalı zaten bu kadar kurusunu. İncirleri ve üzümleri sıcak suyla ıslayın bir kenarda. Siz cevizlerinizi kırın, dövün bu arada. Benim ceviz dövdüğüm eski havanı gördünüz mü? Köyde tavan arasında bulup getirdi sevgilim. Dayım tanıdı hemen:

-Anam ceviz döverdi bunda.

Hayatın donduğu, ama bozmadığımız, bakırları raflarda dizili, duvarları yer yer dökülmüş bu evde kimseler kullanmıyordu nasıl olsa. Artık bizim evde, ceviz döverim, tohum döverim.

Tariften uzaklaşmayalım; yumuşayan incirleri doğrayın güzelce. Sakın içinde beklediği suyu dökmeyin. Üzümle, cevizle harmanlayın beklesin kenarda. Ayvaları bir güzel yıkayıp, dikine ortadan ikiye bölün. Çekirdek yataklarını çıkarıp, oyun, hemen limonlayın ki kararmasınlar. Üzüm ve incirleri süzdüğünüz suyu ayvaların üzerine döküp, birkaç dakika kaynatın.

Şimdi ayvaları fırın tepsinize alabilir, içlerini doldurabilirsiniz hazırladığınız harçla. Ayvaların her birine birer yemek kaşığı pekmezi pay edin. Suyuna da pekmez ekleyip tadını kontrol edin. Ne kadar tatlı istiyorsanız orada durun. Ben iki üç yemek kaşığı pekmez ekledim. Şimdi bu suyu ayvaların dibine yarısına gelecek kadar boşaltıverin.

Sıra fırında, 180 derecede ısınmış fırına verin tatlınızı. Ayvalar yumuşayana kadar pişirin, soğumadan ılıkken tüketin. Bence çok pişirmeyin, yanmasın ayvalar, üzümler. Yok ben yanık isterim derseniz üzerlerine şeker serpip şöyle en üst rafta karamelleşene kadar da tutabilirsiniz. Ama söyledim bu sefer şekersiz olcek benim tatlım.



32 yorum:

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Muhteşemmmm... (Bi kaçamak yapıp yanına azıcık süt kaymağı koysak???)

Unknown dedi ki...

Ayvayı her türlü çok severim.ellerine sağlık.güzel bir tatlı olmuş.sevgiler.

Açalya dedi ki...

Gece gece gördüm, bu yapılır mı bana?! Nasıl mutlu oldum adımı da görünce! Teşekkür ederim. Yarın Ortadoğu marketine gideceğim zaten, sarı ayva çıkmışmışsa derhal alacağım bu tarif için. Ellerine sağlık, hem tatlı nefis, hem de fotoğraf mükemmel!

nesrin dedi ki...

Cok güzel bir tatli olmus. Ellerinize saglik. mutlaka denemeli.

YeMeK vAkTi dedi ki...

Ellerine sağlık narinim..Çok sağlıklı bişi olmuş bu ,eminim çokta lezzetli

Unknown dedi ki...

Yemek yapmak hissetmektir:)
Harikasın..
Tatlın hem şifa hemde lezzet bombası olmuş..
Ellerine sağlık canım..
sevgilerimle..

Unknown dedi ki...

Canım ellerine sağlık harika bir tatlı olmuş öpüyorum.

evatolyesi dedi ki...

Çok güzel bende bugün ayva tatlısı tarifi yayınladım:) ama sizinki değişik bir tarif ellerinize sağlık çok nefis görünüyor
Sevgiler ve iyi bir hafta dilerim

Unknown dedi ki...

Neclam süper göründü gözüme ellerine sağlık
Ayva tariflerinin devamını bekliyoruz haberin ola öptüm kocaman

ANNEMİNELİ dedi ki...

Çok hoş görünen bir tatlı olmuş,Ayva çok olduğu zaman kış çok olurmuş derler...Bilmem bu yıl kış gelmeyecek gibi...sevgilerrrr...

çeşnici Handan dedi ki...

Hem güzel hem sağlıklı bir tarif işte böyle olur. Ellerine sağlık canım nefis görünüyor.

Mimosa Café dedi ki...

pek yaratıcı ve lezzetli bir meyve kombinasyonu olmuş Necla, ellerine sağlık, tatmayı çok isterdim vallahi.

!!! ♥ Hasretli Lezzetler ♥ !!! dedi ki...

tek kelimeyle muhtessem :) ellerine saglik canim..

Sütüme Sarelleme Karışma!!! dedi ki...

HARİKA bir tarif bence! aynen tarifinizdeki gibi aslında incir ile pekmez veya kırmızı erik ile şekere gerek bile kalmıyor! Doğal şekerden güzeli mi var... Ellerinize sağlık!

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

ellerine sağlık.Ayva tatlısı olmuş ayva bombası:))

Delfina ; dedi ki...

Narinim,fotoğrafa iyice bakıp öyle okuyorum yazını...Şeker de katmadığın için daha bi seviniyorum,diyet sonrası yaparım işte tam benlik diyerek.Eski evlerdeki o güzel eşyalara dokununca neler hissediyor insan değil mi,sen şimdi o havana vurdukça yankılanan ses,kimbilir fii tarihinde kimlerin yüreğinde de duyulmuştu...

Sevgiler,

Adsız dedi ki...

Offf diet bozduran bir görüntü olmuş :) Anneme söylesemmi ki ?

Serap dedi ki...

Ellerinize sağlık, ne güzel bir sunum olmuş.

Selma - DUSBAHCESI dedi ki...

Cok istah acici bir goruntu! Ellerine saglik. Supeeeeeer

MUTFAKISTAN dedi ki...

COK DEGISIK OLMUS AYVA TATLISI
ELLERINE SAGLIK
SEVGILER

LEZZETİKRAM dedi ki...

çok güzel nefis gözüküyor ;)

kalpkurabiye dedi ki...

ablacıımm!!!!!!!!
annem tam da bugün ayva alalım da bir tatlı yapalım dedi, ayvalara baktık ben pek anlamam annem baktı yok dedi bunlar altın ekmek ayvası değil güzel olmaz:) eh iyi dedim.. sipariş ettik gümüşhaneden orada edindiğimiz komşularımızdan..
bir de inciri eklersek yanına babamda bayılır.. şeker de eklemeyeceğiz.. oohh:)

HUYSUZBALIK dedi ki...

Allah'ım sana geliyorum. Of en sevdiğim tatlı ayva tatlısı hem de incir üzüm de var üzerinde. Nefissss görünüyor nefis. Ellerine sağlık. Sevgiler...

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Belki birileri bir ayva etkinliği düzenler de senide ayva kraliçesi ilan eder neden olmasın :)))Benimde çeyizimde böyle bir havanım var annem çok önceleri almış ...Ellerine sağlık ....

Nehir Butik Pasta dedi ki...

muhteşemm
mutlaka denemem gerek
ellerine sağlık arkadaşım

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

yapma bunu bize kuzum :)

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Necla ablacım gözlere ve midelere bir şölen olmuş adeta bu ayva tatlıları:)..Üstelik de hafif mi hafif.
Ellerine sağlık.
Sevgiler:).
aslı

mintinin dünyası dedi ki...

ellerine sağlık arkadaşım tadına ilk bu bayramda kırşehirde baktım.inanılmaz leziz geldi.bu da öyle görünüyor.sevgiler

Online Decoration dedi ki...

Harika görünüyor, hepsinin lezzetleri biraraya gelince çok da lezzetli olmuştur, ellerinize sağlık, çok değişik bir tarif olmuş.

Tijen dedi ki...

Necla'cığım,
Antep'i ziyarete gelip herşeyde Antep fıstığını gören İnönü'nün su isterken "o fıstıksız olsun bari" dediği söylenir. Sizde de o hesap, ayvasız bir şey pişmiyor bu ara. Beğendin mi ayvalı kerevizi? Ben bağımlısı oldum, her hafta yapmadan edemiyorum!

Unknown dedi ki...

Çok ayva tatlısı gördüm ama bu kadar albenili olanı görmedim komşucum. Nasıl doğal nasıl güzel görünüyor. Ellerine sağlık canım..

PaSaSofraM dedi ki...

yeni yiliniz kutlu olsun, tatliniz cok lezzetli görünüyor ellerinize saglik

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin